Se pune de-o revoltă în sportul cu mingea la coş.
Motivul: aberanta decizie luată, vara trecută, de mai marii Federaţiei Române de Baschet, cu privire la obligativitatea folosirii unei jucătoare românce tot meciul şi limitarea numărului jucătoarelor străine la şase. Chipurile, pentru prezentul şi viitorul echipelor naţionale.
Numai că de acest experiment nereuşit – susţinut cu înverşunare de reprezentanţii grupărilor de juniori, cu complicitatea lui Horia Păun et company – a profitat cele 10-15 baschetbaliste de valoare din România. Care au avut pretenţii salariale exagerate. Mai mult, criza de efectiv autohton, le-a determinat pe unele jucătoare, cărora nici nu li s-au uscat semnăturile de pe contractele de senioare, să aibă solicitări nejustificate, aberante chiar, comparativ cu valoarea lor.
Modelul voleiului
Şi FR Volei a încercat un experiment de acest gen, dar feedback-ul venit dinspre cluburi, i-a obligat pe mai marii Federaţiei de profil să revină la sentimente mai bune faţă de cluburile de pe urma cărora îşi primesc lefurile. Astfel, într-o şedinţă doar cu reprezentanţii cluburilor de seniori din cele două eşaloane, s-a decis scoaterea obligativităţii folosirii tot meciul a unor jucători români, mergându-se pe formatul şase străini şi şase români în lot. Iar argumentele de bun simţ ale preşedintelui FR Volei, Gheorghe Vişan, ar trebui să fie o pildă pentru cei care vremelnic conduc destinele baschetului românesc.
„Dacă aş fi avut 100 jucători români de valoare, să-i pun la dispoziţie cluburilor, atunci nu ar fi fost probleme, aş fi închis porţile pentru străini. Dar avem doar 8-10. Întrebaţi cluburile ce contracte au solicitat jucătorii români. Cum au crescut de trei-patru ori pretenţiile unor voleibaliste care nu realizaseră nimic până atunci, doar pe motiv că nu există concurenţă. Ce facem, creăm premise pentru a plăti nemunca? Prin această decizie se va face o reglare financiară a pieţei şi se va crea o competiţie valorică. Vor fi aduse modele de afară, pe un preţ corect. Iar românii care au valoare oricum vor juca” a spus Vişan.
Contracte nemeritate
În loc să-şi pună întrebarea de ce nu vine nimic din urmă şi să se implice cu-adevărat în revitalizarea sectorului juvenil, mai marii FR Baschet le face jocurile unor baschetbaliste care oricum nu contează pe „Bătrânul Continent” – o să vă convingeţi încă odată, dacă mai era cazul, la „Europeanul” pe care îl vom găzdui în acest an – şi care primesc contracte nemeritate, raportate valoare-preţ. Cu banii plătiţi, forţat, pe o româncă de „umplutură”, duci o jucătoare de peste Ocean, care face diferenţa şi poate fi luată drept model de tinerele speranţe ale sportului cu mingea la coş din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!