Manuel Rodriguez este convins că elevele sale ar fi putut să joace finala mare a Ligii Naționale de Baschet Feminin în acest sezon, încheiat prematur din cauza pandemiei de coronavirus.
Tehnicianul de 40 de ani evaluează sezonul ca „remarcabil, rezultatele și jocul reflectă asta. Am pierdut doar 4 jocuri în întreg sezonul de când am ajuns eu pe bancă. Cred că sezonul a fost foarte bun”. FCC Baschet Arad a terminat pe locul 3 după înghețarea clasamentului, fără medalie.
Spaniolul le-a preluat pe „galben-albastre” în noiembrie și a avut un bilanț de 16 victorii și 4 înfrângeri. A început cu o serie de 7 succese în campionat, în care are un total de 13 victorii și 3 înfrângeri. În Cupa României a câștigat trei meciuri și a pierdut unul, finala. 3-3 a avut echipa cu Dejan Mudresa pe bancă, schimbat în noiembrie după eșecul de acasă cu „U” Cluj-Napoca.
Timing bun
Manuel Rodriguez a fost dorit și în vară la Arad, dar a ales să semneze pe mai mulți ani cu o echipă masculină din Islanda. „După trei meciuri au decis să termine contractul, dar sunt situații care ni se întâmplă nouă, antrenorilor”, ne-a declarat spaniolul.
Timing-ul a fost excelent pentru a ajunge la „galben-albastre”, în pauza pentru naționale. „Eram acasă de 10 zile când Marcel (n.r. Urban – președintele clubului) m-a contactat din nou să fiu antrenorul Aradului și nu a trebuit să mă gândesc, pentru că proiectul era interesant”.
A „debutat” pe banca arădencelor a doua zi după ce a aterizat, într-un amical cu naționala de senioare a României, care pregătea startul în preliminariile europeanului din 2021.
„Toate începuturile sunt dificile, dar interesante în același timp. A fost curios că echipa a jucat un amical cu naționala României la 12 ore după ce am ajuns. Am folosit meciul să văd caracteristicile jucătoarelor și am început să muncesc la ideea mea de joc”, își amintește Rodriguez.
L-am întrebat pe antrenorul care a trecut și pe la CSU Alba Iulia (tot adus după startul sezonului) ce a schimbat la formația arădeană. „Principala schimbare a fost în aspectul mental și tactic. Am găsit o echipă în care jucătoarele își pierduseră încrederea și în care niciuna nu își știa rolul în echipă. La nivel tactic am văzut că echipa avea nevoie de mult mai multe arme”.
Convins că ar fi jucat finala
FCC Baschet Arad se pregătea să înceapă confruntarea din primul tur de play-off, cu „U” Cluj-Napoca, când a s-a întrerupt campionatul. „Galben-albastrele” erau favorite pentru un loc în semifinală, unde le aștepta CSM Satu Mare.
„Sunt convins că am fi jucat finala. Semifinala cu Satu Mare ar fi fost foarte complicată, dar am văzut echipa complet pregătită să joace finala campionatului în acest sezon. În plus, bilanțul cu Satu Mare, de când am preluat eu echipa, a fost de două victorii și o înfrângere. Echipa a evoluat de-a lungul sezonului și cred că am făcut meciuri foarte bune și un joc vesel”, a mai spus Rodriguez.
„Mi-a plăcut foarte mult să antrenez în acest sezon”
Dintre amintirile plăcute ale sezonului, „dacă trebuie să aleg un moment, cred că este finala cupei, echipa a jucat o finală după 5 sezoane. Am fost capabili să concurăm contra unei formații grozave ca Sepsi. Dar aș rămâne cu munca de zi cu zi a echipei. Trebuie să admit că mi-a plăcut foarte mult să antrenez în acest sezon, să pregătesc jocurile și cu relația și atmosfera care a fost în interiorul echipei. Cred că chimia care a fost mai târziu s-a reflectat în meciuri și cu fanii.
Din toate meciurile am lucruri pozitive și unele negative, la care am putut să lucrăm și să le corectăm în meciurile următoare, dar peste toate aș păstra cele două meciuri cu Satu Mare de la Arad. Au fost două victorii foarte importante, făcând un joc distractiv în atac și o apărare excelentă”.
O amintire dulce-amară
Spaniolul nu uită finala Cupei României, de la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi, în care FCC Baschet Arad a avut un început foarte bun. „Nu am amintiri neplăcute, sunt mult mai puține decât amintirile bune. Poate o amintire dulce-amară este finala Cupei României. Sunt convins că am fi avut o opțiune reală să câștigăm cupa dacă criteriul pentru faulturi și aruncări libere din sfertul secund era puțin diferit. Cine știe ce s-ar fi putut întâmpla”.
În ceea ce privește nivelul acestei ediții a Ligii Naționale, „cred că a fost ridicat. Sepsi a fost cu un pas în fața celorlalte echipe. Apoi noi și Satu Mare am fost foarte aproape. Restul echipelor au fost cu un pas în urma acestor trei, fără să uităm Târgoviștea, care a condus grupul din spatele nostru”.
În pauza forțată
Antrenorul arădencelor a reușit să ajungă destul de greu acasă în martie, având nevoie să schimbe mai multe avioane. De atunci, „am încercat să profit de timp să fac lucruri pe care de obicei le fac mai greu în timpul sezonului și, în special, să fiu cu familia. De asemenea, am făcut o evaluare a sezonului, analizând greșelile pe care le-am putea face și văzând lucrurile pozitive pe care le-am făcut. În acest moment situația acasa este în regulă, în Spania am avut o perioadă foarte dificilă din cauza COVID-19. Dar se pare că totul începe să se întoarcă la normal”.
Competițiile de baschet din Spania au fost încheiate cu o singură excepție, primul eșalon masculin. „ACB-ul s-a reluat mai ales dintr-o problemă economică de sponsor. Cred că dacă echipele sunt afectate de pauza pe care au avut-o, este foarte dificil să recupereze ritmul de competiție. S-a schimbat și formatul campionatului pentru că joacă în trei săptămâni foarte aglomerat, ca și cum ar fi la EuroBasket.
Sincer, nu sunt foarte optimist despre când se va putea juca din nou normal, fără nicio restricție. Am suferit o pandemie foarte grea și importantă și astăzi, deși sună dur, sunt lucruri mult mai importante decât sportul, cum ar fi sănătatea și educația”, consideră Manuel Rodriguez.
Curs online
Tehnicianul spaniol nu pregătea doar startul play-off-ului în martie. În a doua parte a lunii avea programat să țină cele trei cursuri obligatorii pentru antrenorii de juniori. Dar planurile au fost date peste cap. Rodriguez a ținut până la urmă un curs, dar online, după ce Colegiul Antrenorilor a recurs la această metodă și a invitat mai multe nume importante. Peste 270 de antrenori au urmărit prezentarea ibericului.
„Întotdeauna este o plăcere să poți să împărtășești cunoștințe cu ceilalți antrenori. Aș fi vrut să fie pe viu, față în față, dar circumstanțele au fost așa și a fost cea mai bună soluție să putem ține cursurile online.
Cred că este foarte important în sportul nostru să te antrenezi continuu, pentru că baschetul evoluează foarte repede și antrenorii au nevoie să fie pregătiți. Programul educațional mi se pare bun. FRB și Colegiul Antrenorilor muncesc să îi facă pe antrenorii români mai buni și mai bine pregătiți”, a concluzionat Manuel Rodriguez.
Trimite articolul
XFelicitari domnului antrenor Rodriguez si fetelor. Este o mandrie ( una din foarte putinele ) pentru noi aradeni .
Toata sala-Hei Hei Hai ICIM..