ARAD. FCC Baschet UAV Arad a încheiat săptămâna trecută sezonul regular al EuroCup Women, puternica întrecere în care a revenit după 12 ani. Marcel Urban, președintele formației arădene, ne-a oferit un interviu în care a vorbit despre parcursul european, greutățile întâmpinate, a apreciat victoriile interne pe linie în aceste condiții și le-a mulțumit celor care susțin echipa, atât financiar, cât și din tribune.
Multipla campioană din Arad a terminat pe locul 4 în grupa D din EuroCup. A avut meciuri bune pe propriul teren, fiind aproape de surprize în primele două jocuri de la Sala Sporturilor Victoria, iar succesul a venit la ultima încercare acasă, cu Polskie Bydgoszcz.
„Vreau să apreciez parcursul mulțumitor pe care l-am avut în această competiție europeană puternică. Pentru că este un nou început după 12 ani în care noi am pierdut contactul cu echipele din campionatele puternice ale Europei. Am văzut acum care e diferența dintre noi și ei. Am avut o experiență pozitivă din care am avut numai de învățat. Lucrurile astea nu fac altceva decât să ne arate și nouă unde suntem și ce avem de îmbunătățit pentru a deveni mai profesioniști decât suntem. Noi avem o conduită și o organizare la cel mai înalt nivel pentru România, drept dovadă și rezultatele din ultimii ani, dar am văzut ce și cum se întâmplă pe alte meleaguri”, ne-a declarat Marcel Urban.
Oficialul arădean a ținut să le mulțumească partenerilor care au făcut posibilă această participare europeană, obligatorie pentru primele patru clasate în campionat. „Parcursul nostru în EuroCup a fost posibil prin sprijinul Universității Aurel Vlaicu, prin Clubul Sportiv Universitatea Arad, și cu înțelegerea domnului director Ovidiu Șerban, care a fost prompt cu tot ceea ce a fost necesar pentru deplasările noastre foarte lungi și costisitoare. Pentru aceasta țin să-i mulțumesc din partea întregii echipe. Nu neglijez nici ceilalți finanțatori care au grijă de această echipă: Primăria Arad, FCC Environment, Consiliul Județean Arad, ICIRUAL și ceilalți parteneri care pun umărul la bunul mers al echipei”, a adăugat președintele formației de pe Mureș.
Eforturile uriașe pentru sală
Participarea în EuroCup Women a adus nu doar costuri mari cu deplasările și cu organizarea partidelor. S-au făcut eforturi foarte mari pentru a aduce sala în standardele cerute de regulament. S-a lucrat contratimp, chiar până cu câteva zeci de minute înainte de startul primului joc european.
„Eforturile ca să aducem Sala Sporturilor la standardele impuse pe FIBA Europe pentru această competiție au fost foarte mari. Toate aceste lucruri au fost făcute cu concursul Direcției Județene pentru Sport, care a avut disponibilitatea de a ne sprijini în tot ceea ce am avut nevoie la momentul respectiv. Vreau să mulțumesc firmei Tracon Electric, care s-a ocupat profesionist de instalația de iluminat montată în sala Polivalentă, domnului Attila Veres, care printr-un efort comun de zile și nopți a reușit într-un timp record să monteze aceste corpuri de iluminat”, a subliniat președintele arădean. Sala Polivalentă avea cam jumătate din lucșii necesari pentru EuroCup înainte de aceste lucrări.
O altă problemă a fost la panouri, pentru că standardele cereau leduri galbene și roșii, iar la sală erau doar cele roșii. Lipsa celor două atrăgea amenzi peste amenzi, care s-ar fi dublat la fiecare partidă. Clubul nu poate cumpăra tabele de marcaj și tabele de 24 de secunde moderne pentru sală, pentru că nu îi permite legea, și nu are de unde să scoată zeci de mii de euro dintr-un buget și așa drămuit. Nici DJTS Arad nu putea face o asemenea investiție, având în vedere că sunt probleme cu fondurile inclusiv pentru a suporta costurile ridicate ale căldurii.
Furnizorul de tabele a comunicat că cea existentă la sală nu suportă și ledurile galbene, iar un sistem nou complet ar fi costat câteva mii de euro și dura foarte mult să ajungă. Au fost mai multe persoane care au încercat să găsească o soluție. „Trebuie să-l menționez și pe domnul Inginer Florin, care a făcut ce n-au reușit mulți electroniști și electricieni: să descâlcească posibilitățile electronice de a monta la sistemul nostru ledurile galbene pe panou. A reușit să o scoată la capăt, evitând astfel penalități de mii de euro, impuse printr-un regulament draconic din partea acestei competiții de nivel foarte înalt”, a mărturisit Marcel Urban.
Și parchetul a trebuit să fie vopsit, deoarece în EuroCup Women nu sunt permise alte linii decât cele de la baschet. A urmat sperietura după vopsire, cu parchetul afectat de concursuri de dans, dar s-a putut juca. „Îmi doresc ca pe viitor aceste lucruri să fie puse la punct cu mult timp înainte de către cei în măsură și care au responsabilitatea de a face acest lucru”.
Program infernal
Marcel Urban a ținut să vorbească despre consumul suplimentar pe care l-a implicat participarea în a doua competiție europeană. Cu o rotație destul de scurtă, cu puține jucătoare cu experiență în întrecerile continentale, formația arădeană a jucat din trei în trei zile. Au fost perioade petrecute mai mult pe drumuri, în care s-a putut face un singur antrenament înainte de jocuri sau chiar niciunul. În acest timp, adversarele din întrecerile interne aveau o săptămână sau chiar două să pregătească la antrenamente duelurile cu „galben-albastrele” și veneau mult mai odihnite la meciuri.
„Probabil că multă lume nu știe cât de greu este să joci din trei în trei zile într-o competiție foarte puternică, a doua competiție europeană, și în Liga Națională, plus în Cupa României cu una din echipele bune din campionat. Adversarele jucau din săptămână în săptămână sau chiar cu pauză de două săptămâni, în care ne așteptau și se pregăteau.
Făceam câte 10, 12 ore cu avionul, autocarul, transfer de la aeroport… Nu aveam o bancă foarte lungă, să le poți rula pe jucătoare în teren, să ai schimbările necesare, cum aveau adversarii. Fără să mai punem la socoteală că viața privată a sportivelor, dar și a staff-ului, aproape că nu a existat”, a adăugat președintele vicecampioanei României.
Probleme extra
Au fost și probleme cu accidentările. Un fapt mai puțin întâlnit s-a consemnat în seara premergătoare duelului de acasă cu Gdynia. Atunci oaspetele au avut mai multe jucătoare apte la antrenament, 11, față de doar 8 pe câte a putut conta Bogdan Bulj la ședința oficială de pregătire de dinaintea partidei. Chiar și așa, „galben-albastrele” au oferit o replică foarte bună fostei finaliste a Euroligii, pe care au condus-o mai mult de jumătate din meci și cu mai multă prospețime pe final puteau chiar să învingă.
Și jocul retur cu Gdynia a fost cu peripeții pentru gruparea arădeană pentru că o viroză a afectat mare parte din echipă. Una din primele care s-a confruntat cu probleme a fost căpitanul Brankica Hadzovic, care a tras pentru victorie la jocul de dinainte, cu Târgu Secuiesc, deși avea febră.
„La ultimul meci din Polonia echipa noastră a fost afectată în proporție foarte mare, atât jucătoarele, cât și oficialii, de o viroză foarte apăsătoare, afectându-le căile respiratorii și dându-le amețeli și oboseală. Noi eram storși în competițiile internaționale și de oboseală, și de boală, și de meciuri și după aceea trebuia să revenim în campionat. A fost dificil, chiar dacă echipele erau mai slab cotate. Am văzut destul de mulți nemulțumiți că de ce nu câștigăm categoric cu aceste echipe. Țin să îi anunț să aibă răbdare și să înțeleagă că toți acești factori laolaltă adunați, nu mai pun la socoteală și stresul, trebuie să îi gestionăm foarte atent pentru momentul când ele intră în teren. Au învățat spiritul să lupte până în ultima secundă și-și dau toată silința să câștige meciurile. În campionatul intern ne-a ieșit, în Europa am fost foarte aproape de câteva ori, iar o dată am reușit să învingem în EuroCup Women și este un lucru îmbucurător”, a adăugat Marcel Urban.
Parcurs intern perfect
Deși cupa europeană a consumat o mare parte din resursele „galben-albastrelor”, formația de pe Mureș a câștigat până acum toate partidele interne, opt în campionat și două în cupă.
„Apreciez foarte mult și sunt impresionat de parcursul fără greșeală din celelalte două competiții, Liga Națională și Cupa României, unde am câștigat toate meciurile, chiar dacă unele destul de greu. Până la urmă scopul scuză mijloacele, iar în clasament la înfrângeri la noi este 0”.
Staff-ul continuă să muncească pentru a putea crește șansele în partea a doua a sezonului, când arădencele vor juca multe meciuri în deplasare, pe terenuri foarte dificile. „Lucrăm în continuare pentru a îmbunătăți echipa din punct de vedere al lotului. Sunt mari probleme pe piața jucătoarelor. Ori nu se încadrează pe profilul nostru, ori cele pe care le dorim nu sunt libere. Sau sunt jucătoare care îndeplinesc ambele condiții, dar sunt peste posibilitățile noastre financiare și nu ni le permitem.
Ne-a rămas să ne concentrăm pe Liga Națională, unde avem deplasări lungi, cu meciuri foarte grele cu contracandidatele noastre. Echipa din Sfântu Gheorghe se anunță din nou puternică, având rezultate foarte bune în aceeași competiție în care am jucat și noi. În Cupa României ne-am calificat în Final 8. Aici vom vedea cu cine vom juca în turul următor la tragerea la sorți. Ne dorim să ajungem în finală, iar acolo se poate întâmpla orice, cum s-a mai demonstrat de atâtea ori”, a adăugat Marcel Urban.
Final 8 la Arad?
Vulcanicul președinte și-ar dori să aducă turneul final al Cupei României la Arad, dar este conștient că nu poate concura cu forțele campionatului la o eventuală licitație pentru găzduirea turneului.
„Depinde de ce tactică abordează noua conducere a Federației Române de Baschet în stabilirea gazdei turneului final al Cupei României. Mi-aș dori să îl aducem la Arad, de ce nu? Sunt convins că suporterii noștri ar merita să jucăm la Arad, într-o sală arhiplină. Dacă am ajunge în ultimul act probabil că altfel s-ar desfășura ostilitățile într-o finală cu publicul nostru. Nu ceea ce ni s-a întâmplat la ultima finală de la Sfântu Gheorghe (n.r. a Cupei României din 2020) în care am fost dezavantajați foarte clar”, a mai spus oficialul.
Acesta a dorit să le mulțumească suporterilor. „Rog în continuare suporterii să vină tot așa de mulți, dacă nu chiar și mai mulți, la sală să susțină această echipă care are un potențial în acest sezon pe care trebuie să-l dezvoltăm și să-l împingem spre fazele superioare doar împreună.
Țin să le mulțumesc suporterilor. Ca și niciodată în ultimii 10 ani au venit în număr foarte mare de la primele meciuri să susțină echipa indiferent de nivelul adversarului. Am rămas plăcut impresionat, creând o atmosferă care le-a surprins foarte mult pe noile jucătoare care au venit la echipa noastră. Multe dintre ele, chiar și adversarele din EuroCup, au spus că n-au văzut așa o atmosferă electrizantă, fani fanatici care își susțin echipa, decât în foarte puține locuri. Ne ridică pe primele locuri într-un clasament virtual din Europa”, i-a lăudat Marcel Urban pe suporterii „galben-albastrelor”.
Viitorul?
Președintele formației de pe Mureș privește spre viitor, sperând ca de la echipa de U13 cu care s-au pus bazele Academiei de Baschet Arad să apară în viitor jucătoare importante. „Se muncește foarte intens la Academia de Baschet nou înființată, împreună cu domnul profesor Gabriel Iazbinscky și cu domnul director tehnic Cristi Mănăstireanu, cu antrenorii Adam Kovacs și Bianca Drăguș Urban, care instruiesc aceste mici jucătoare și sperăm noi prin sprijinul financiar al CS Universitatea Arad din cadrul UAV, domnul Ovidiu Șerban.
Chiar pot să spun că este un punct de plecare foarte promițător pentru că am rămas impresionați de cum au răspuns prezent micuțele sportive care pot să devină în viitor reprezentante ale Aradului până la echipa mare dacă se țin de treabă. Am descoperit acolo că micile sportive sunt foarte dornice, entuziaste, multe dintre ele cu talent, iar prin muncă și competiții vor ajunge la un nivel la care probabil nici ele nu se gândesc.
Este un proces lung și anevoios, care necesită timp și răbdare, iar noi le vom sprijini cu toată experiența noastră organizatorică și cu condițiile maxime pe care le putem oferi. Ele se antrenează în momentul de față la Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal, prin bunăvoința domnului director Sorin Haiduc. Este un început destul de greoi pentru că multe dintre ele n-au mai participat la nicio competiție. Turneele bat la ușă, încep din 7 ianuarie, vom vedea unde se vor desfășura. Țin să apreciez aportul remarcabil al părinților prin răbdarea și sprijinul de empatie acordat acestei Academii, pe care vrem să o creștem frumos”, a concluzionat Marcel Urban.
Trimite articolul
XFelicitari pentru modul profesionist cum conduceti acest club domnule Urban si pentru rezultatele foarte bune obtinute de foarte multi ani. Respect!
FORZA ICIM ARAD!
Vreau sa spun că dăruirea pentru baschet și felul în care trăiește acest sport Domnul Orban sunt de apreciat dar din păcate el trebuie să recunoască că a greșit campania de transferuri pentru acest an cu meciuri în europa.Cu tot respectul așa americance și sârboaice slabe nu au fost la Arad niciodată. Am văzut echipele străine care au fost la Arad și nici nu se compara cu cele care au fost la noi in urma cu multi ani.Pot sa spun că cu echipa de anul trecut nu pierdeam acasă.La anul sper sa fie mai bine!!
-
Ai dreptate Tavi!!!Esti rautacios. Asa slabe transferuri au fost facute ca ce-a mai buna la asisturi e o sarboaica, iar una din americance e marcatoarea campionatului si cealalta americanca e o jucatoare puternica puternica si eficienta, mai mult decat atat, sti cumva cate infangeri are echipa in Romania sezonul asta? Te informez eu 0. Deci, HAI ICIM ARAD. Este o echipa cu care ARADUL se MANDRESTE! Multe felicitari intregii echipe si SARBATORI FERICITE.
-
Referitor la politica de transferuri D.l URBAN a fost clar :
– 1. ” nu se încadrează pe profilul nostru ”
– 2. ” pe care le dorim nu sunt libere ”
– 3. ” sunt peste posibilitățile noastre financiare ”
Tavi, de ai o idee pentru formarea unei echipe cu jucătoare mai competitive/ valoroase , o primim cu drag.
Foarte multe probleme crează participarea echipei la competiţiile internaţionale aşa că propun ca echipa şi staful tehnic să se limiteze doar la competiţiile interne unde face faţă cu brio. Dacă mai avem în vedere şi punctul de vedere al domnului director al Clubului Sportiv Universitatea Arad, Ovidiu Șerban că acela e management bun când cu bani puţini se obţin rezultate deosebite vedem destul de clar unde se va ajunge. Deci fără bani, fără baza materială modernă cu lipsuri şi multe accidentări echipa va face faţă cu greu rigorilor competiţiilor de anvergură dar fiind considerată printre echipele de perspectivă le doresc succes.