Sportul arădean este mai sărac. Un OM dedicat trup şi suflet sportului arădean, prof. Constantin Călinescu, a plecat dintre noi. Absolvent al Liceului „Moise Nicoară”, promoţia 1951 şi al IEFS Bucureşti, Constantin Călinescu a jucat fotbal la Gloria Arad, Metalurgistul Cugir (Divizia B) şi Vagonul, unde şi-a încheiat cariera la doar 30 ani, din pricina unei accidentări. Din 1965 a fost numit antrenor la Centrul de Copii şi Juniori UTA, iar pe 1 septembrie 1970 a răspuns afirmativ celei mai mari provocări a vieţii. La doar 37 ani devenea director al nou înfinţatei Şcoli Sportive Gloria.
Despre acest pas, prof. Călinescu a vorbit pentru www.aradon.ro în urmă cu patru ani: „Nu aveam nimic, doar un plan de şcolarizare cu şapte secţii: atletism, fotbal, box, haltere, judo, lupte şi handbal fete. Am căutat antrenori, am fost ajutat de prof. Czegledi Iosif, director la Grupul Şcolar Profesional, unde am primit o sală de clasă, care folosea drept magazie, vestiar şi sală profesorală”.
Supărat pe Duckadam!
Prima iubire, fotbalul, nu se uită niciodată. A avut privilegiul de a lucra cu regretaţii Farmati, Mercea, Petchovschi (UTA), Tomiţă Jurcă (Vagonul). Cel care avea să-şi încheie conturile cu Şcoala Sportivă Gloria din postura de şef al catedrei fotbal, se mândreşte cu o serie de fotbalişti care i-a trecut prin mână: Ţucudean, Cheregi, Jivan, Beserman, Varga, Costin, Labu ori Nădăban. Şi are o poveste cu final trist legată de Helmuth Duckadam, cel care avea să devină eroul de la Sevilla. „Mi-a fost recomandat de arbitrii. L-am văzut la un joc, la Semlac, pe când avea 16 ani, dar bunicul său nici nu a vrut să audă de Arad: „lasă-l domnule aici, că bine şede, capătă ceva bănuţi şi ni-o dat şi gredină de câţiva arii”. Nu m-am dat bătut şi l-am trimis pe prof. Gavrilovici după el. L-a convins şi a început munca. Una titanică, cu zeci de ore suplimentare de pregătire pe saltelele din sala de judo. La 17 ani, regretatul Coco Dumitrescu l-a luat la Constructorul şi de-aici a început ascensiunea lui Duckadam. M-am supărat pe el, pe când lucra la Frontieră, pentru că într-o emisiune televizată, întrebat unde a început fotbalul, a răspuns UTA, uitând cine i-a pus mănuşile-n mâini spre marea performanţă” – a rememorat regetatul profesor Călinescu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Citiți principiile noastre de moderare aici!