Două titluri sub panoul feminin
În 1994, Baschet Club Arad reușea să oprească dominația Universității Cluj, care avea o serie de 10 titluri consecutive. Baschetbalistele conduse de Traian Constantinescu se impuneau în meciul decisiv din 3 aprilie, chiar pe terenul clujencelor. A fost o atmosferă ostilă pentru formația arădeană, care disputa al 3-lea meci la rând la Cluj-Napoca. BC Arad s-a distanțat la 16 puncte în prima repriză, dar gazdele s-au apropiat la un punct. A urmat o nouă desprindere pentru arădence, care s-au impus cu 76-67 și și-au adjudecat primul titlu din cele 9 din istoria clubului. La învingătoare se remarcau atunci Laura Nițulescu (25 de puncte), Diana Ciupe (20) și Monika Brosovszky (14). În lot mai erau: Melinda Metzger, Bianca Drăguș, Carmen Nastor, Anca Nițulescu, Ana Burusz, Irma Jambor, Angelica Dupceag, Cristina Draica, Cristina Ienea, Lorena Filimon. Patru arădence, Ciupe, Nițulescu, Brosovszky și Nastor participau cu un an înainte la primul AllStar Game al baschetului feminin românesc.
Al 3-lea titlu sub panoul feminin pentru Arad a venit tot în luna aprilie, în 1999. Gazdele de la BC ICIM se impuneau cu 71-61 contra Rapidului și câștigau finala cu 3-1 la general. Din nou, Laura Nițulescu era principala marcatoare arădeană, la fel ca la meciul care aducea primul titlu. În 1999, aceasta contribuia cu 20 de puncte la victoria finală, urmată de Cristina Matei cu 18 puncte și Ancuța Stoenescu cu 16 puncte pentru echipa pregătită de George Mandache.
Prima finală pentru West Petrom
În luna aprilie din 2000 se consemna prima finală de campionat disputată de baschetbaliștii de la West Petrom Arad. Elevii lui Dragan Petricevic și-au împărțit victoriile cu CSU ISA Pitești și s-a ajuns la jocul decisiv, pe terenul argeșenilor. Gazdele s-au impus cu 61-53 și au câștigat prima dată campionatul. În anul următor, arădenii și-au netezit drumul spre primul titlu în meciurile de la finalul lunii aprilie, cu victorii acasă contra lui Vega Soced Ploiești. Victoria decisivă avea să vină în prima zi din luna mai, iar West Petrom câștiga în 2001 primul său titlu din istorie.
Vicecampioni la tenis de masă
Mai consemnăm două medalii de argint la tenis de masă, în campionate naționale de juniori, la care returul s-a disputat la Polivalenta din Arad. CS Arad și Clubul Sportiv INDCOOP-Universitatea „Vasile Goldiș” urcau pe a doua treaptă a podiumului, Geta Cojocaru și Geanina Căpraș contribuind la ambele medalii în 1991 și 1992. În 1997, Adrian Dodean devenea vicecampion la tenis de masă Juniori III (sub 12 ani) pentru CSM Conar Arad și lua bronz la dublu.
Calificare pe semicerc
În 4 aprilie 1996, naționala feminină de handbal a României juca la Arad partida decisivă pentru calificarea la Campionatul European din acel an. Tricolorele au învins Croația cu 22-18. Dogaru-Cozma era cea mai bună marcatoare a României, cu 6 goluri, urmată de Mariana Târcă cu 5 și Roxana Gheorgiu cu 4. Tricolorele au obținut biletul pentru turneul din Danemarca, la care au fost pe locul 5.
An bun pentru polo
Luna aprilie din 1997 a fost bună în bazin pentru arădeni. Poloiștii de la Astra „U” Vasile Goldiș Arad au câștigat Jocurile Europene Universitare sportiv-culturale, în Franța, turneu de 8 echipe. În drumul spre finală, formația pregătită de Constantin Brânzei trecea de adversari din Spania, Olanda și Franța. În ultimul act arădenii s-au impus cu 11-10 contra celor de la C.U.S. Gemes, după ce Toma apăra o lovitură de pedeapsă cu 15 secunde rămase din joc. În campionatul intern, Astra Arad se califica în cupele europene la polo după ce obținea accesul în prima grupă valorică a campionatului.
Remarcați la haltere
În 1990, Aradul găzduia Campionatele Naționale de haltere pentru juniori. Sportivii locali au câștigat 8 medalii de aur, plus 6 de argint și 6 de bronz. Adrian Jigău (Vagonul Arad) și Adrian Crișan (Strungul Arad) câștigau toate cele trei titluri puse în joc, primul la categoria 52 kilograme, iar al doilea, la 100 kg. Marius Maxim (Vagonul) lua aur la smuls și total la categoria 110 kg, iar arădeanul Florin Popa câștiga trei titluri pentru Dinamo, la 82,5 kg.
Competiția națională pentru juniorii halterofili s-a întors la Arad în 1992. Atunci Ciprian Pădurariu câștiga trei titluri pentru Gloria la categoria 36 kg, iar Liviu Andronesc lua un aur la 67,5 kg, pentru Astra.
Cihărean și Jigău, campioni europeni
În 1992, Traian Cihărean câștiga titlul european la CE de haltere de la Szekszard (Ungaria). Sportivul de la Astra Arad a plecat cu un set complet de medalii la categoria 52 kg, aur la smuls, argint la total și bronz la aruncat.
Tot în luna aprilie, în 2004, Adrian Jigău își trecea în palmares trei medalii europene, la Kiev. A câștigat aurul la aruncat, argint la total și bronz la smuls. Arădeanul a participat atunci la categoria 62 kg, deși în general mergea la 56 kg. A ales această variantă pentru a nu slăbi forțat în an olimpic. Jigău câștiga un nou titlu continental la smuls în 2005, plus două arginturi. Concursul de la Sofia s-a disputat în aprilie, dar românul a fost declarat campion după câteva luni.
În aprilie 1999, halterofilii de la Astra Arad se întorceau cu patru medalii de argint de la europenele disputate la La Coruna. Adrian Jigău era triplu vicecampion la 56 kg, iar Adrian Mateaș a fost pe doi la smuls, la categoria 105 kg.
Medalii în sporturi de contact
În 1991, boxerul Florin Colompar (CS Astra), devenea campion național la juniori, cat. 71 kg, la Constanța. În 1992, Mihai Telechi jr. câștiga aurul la categoria 30 kg pentru CSȘ Gloria Arad la CN de judo, finala individuală la copii 1 și 2. Lucian Oszda câștiga titlul național la lupte greco-romane Juniori 2 la cat 76 kg în aprilie 1996.
Titluri pe apă
În 1993, Aradul găzduia finalele CN de înot pentru juniori (13-15 ani). Dintre reprezentanții gazdelor, Cosmin Lancea câștiga probele de 100 și 200 m bras, iar Dan Merin, pe cea de 50 de metri liber. Cosmin Lancea reușea două titluri naționale în aceleași probe și în 1995, la întrecerile de juniori II, disputate tot la Arad. În prima zi, acesta reușea un nou record național la 100 m bras. Lancea a concurat până la 18 ani pentru Arad, după care s-a retras din cauza unei operații la genunchi. A revenit după aproape 17 ani, reprezentând un club din Timișoara, iar în 2019 lua un bronz la naționale, la vârsta de 39 de ani.
Andreea Hudy câștiga aurul la CN canotaj pentru ambarcațiuni mici, pe distanţa de 2000 de metri, la Timișoara, în 1997. Reprezentanta AS Voința Arad s-a impus la schif simplu categoria ușoare a junioarelor mari.
Puskel Lilla Orsolya devenea dublă campioană națională la înot în aprilie 2000, la întrecerile juniorilor II (13-14 ani). A fost singura reprezentantă a Aradului și s-a impus în probele de 50 m liber și 200 m mixt. Tânăra arădeancă a mai urcat pe podium de patru ori. A avut argint la 100 m spate și bronz la 100 și 200 m bras și 100 m liber.
Repere din fotbal
Trimite articolul
XStimată Andreea Vlase ! E posibil să uitaţi cel mai frumos şi mai apropiat sport de artă, l-aş numi aici “Gimnastica”. E drept rezultatele din acest sport au fost mai mult pe plan internaţional, adică europene, mondiale dar chiar şi la Olimpiada din 96-Atlanta nu s-au făcut de râs ! Vă găsesc o scuză, gândindu-mă că sunteţi prea tânără şi nu cunoaşteţi rezultatele din acea perioadă dar să amintiţi de rezultate pe plan naţional de la alte ramuri sportive şi nici un cuvânt de gimnasică mi se pare rea voinţă ! Luaţi în ordine cronologică primii sportivi ai Aradului din perioada pe care aţi amintit-o în articol şi veţi vedea câţi gimnaşti au fost primii şi ce rezultate au avut ei ! Sau să fiu şi eu puţin rău nu aţi amintit gimnastica din Arad fiindcă sunteţi slab pregătită ! Trebuia să învăţaţi carte de la colegi precum d-l Chebeleu sau Adrian Hărţău nu ar fi fost o ruşine ! Dar aşa……… ?