Au fost, în general, rezultate în sporturile individuale, fiind început de sezon în cele pe echipe. Dintre sportivii arădeni sau reprezentanți ai cluburilor arădene au luptat frecvent pentru medalii în august atleții, tiriștii, kaiaciștii sau halterofilii.
Pe podium la Atena
Ionela Târlea-Manolache și Marian Oprea urcau pe a doua treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. Cei doi atleți reprezentau CSM PAB Arad când au devenit vicecampioni olimpici.
Oprea a cucerit argintul în proba de triplu salt, grație primei sărituri, care a măsurat 17,55 metri, îmbunătățindu-și performanța stagională. A fost învins de suedezul Christian Olsson, cu 17,79 metri. Târlea-Manolache a fost a doua la 400 de metri garduri, având în finală 53.38. A fost depășită de Fani Halkia, cu 52.82. Pentru reprezentanta gazdelor a fost singurul titlu major din carieră.
Campioană europeană
Ionela Târlea nu a fost la primul rezultat important ca reprezentantă a CSM-ului arădean. În 2002 revenea după probleme la tendonul lui Ahile și devenea campioană europeană în aceeași probă de 400 garduri, în Germania.
Atleții arădeni au câștigat și titluri balcanice în luna august. Raul Rusu se impunea la aruncarea suliței, juniori II, în 2011, iar Andrei Gag, la aruncarea greutății, în 2015. Toma Bănișor reușea două medalii de argint la Campionatele Balcanice în 1999, la 800 de metri și 4×400. Pe podiumul balcanic al junioarelor urca și Mariana Andraș, în 2009, la disc.
Au fost și campioni naționali în anii ’90 la juniori, precum Adrian Rarinca, Bogdan Roman, Raul Popa, Florin Păștean. Mai recent au câștigat de mai multe ori la diferite categorii de vârstă Gag (disc și greutate) sau Mădălina Florea (semifond). Roxana Bîrcă, Cristina Simion și Nicolae Coman au aur la naționalele de seniori, iar Elena Avram, Olimpia Ancateu și Zoltan Szabo au câștigat la cele de veterani.
Performanțe la lupte
Luptele greco-romane au adus două medalii mondiale de bronz în 2015 pentru reprezentanții Aradului. Alexandru Mihuț a fost al treilea la categoria 60 de kilograme, juniori, iar Nicolae Ojog, la 76 de kilograme, cadeți. Cu un an înainte, „naționalele” U23 s-au disputat la Arad și localnicii au câștigat trei titluri prin Laurențiu Macarie (59kg), Florin Mocanu (71kg), Ilie Cojocaru (75kg) și Dorin Pârvan (85kg).
În luna august s-a încheiat Superliga de lupte în mai multe rânduri. Dacă în 2011 și 2012 încheia pe doi, CS Astra Arad reușea să câștige titlul în 2013. Elevii lui Spiridon Stanciu au fost vicecampioni și în 2014. O performanță colectivă reușea Astra și la polo, în 1999, când termina pe locul trei la Cupa Federației pentru jucători sub 12 ani, cu Ervin Homolka la cârmă.
Pe tatami
Judoka Luca Kunszabo a câștigat în 2012 titlul balcanic de cadeți la categoria +90 de kilograme, pentru LPS Arad. Mihai Stanislav Telechi (CSM Conar) își trecea în cont victoria la Campionatele Internaționale de judo ale Ungariei la 66 de kilograme, probă la care lua argintul la CN juniori 1, în 1998. Tot atunci Otto Kimak urca pe trei la 81kg.
Podium internațional
În 2018, Zoltan Kis-Nagy (Phoenix Archery Chișineu-Criș) devenea campion mondial la tir cu arcul, la „Flight shooting”. Kis-Nagy și Andrei Ozsvar plecau acasă și cu câte un bronz. Cristian Leric era al 3-lea la Jocurile Mondiale Universitare, la gimnastică artistică, în proba de individual compus în 1995. Tot bronz lua și Filip Magold (Șah Club Vados), la europeanul de șah rapid, juniori, la categoria sub 10 ani în 2018.
Paul Mladin urca de două ori pe ultima treaptă a podiumului balcanic al juniorilor la tenis de masă, cu echipa României (2017 și 2018). În tenisul de câmp, în anul 1990, UTA obținea trei titluri naționale la CN de copii, prin Laura Fodorean, Radu Dronca și echipa feminină.
Aur împărțit la patru
Patru tandemuri au primit în 2013 medalia de aur în aceeași probă de gimnastică aerobică la Jocurile Mondiale, sporturi neolimpice. Marius Petruse (CSU Aurel Vlaicu Arad) a făcut pereche cu Bianca Bencze, românii fiind la egalitate cu Spania, Franța și Vietnam pe prima treaptă a podiumului. Petruse a mai luat un argint alături de Cristina Iordan (CSU AV) la aero dance.
Medalii cu greutate
La haltere, Florin Vizitiu se întorcea cu argintul la aruncat și bronzul la total de la Campionatul European de Cadeți din 2012, la categoria 56 de kilograme. La „naționale”, în 1994 Adrian Mateaș reușea titluri și recorduri naționale la 91kg, Adrian Jigău trei medalii din cel mai prețios metal la 56kg , iar Traian Cihărean câștiga aurul la total și smuls, plus un argint.
În ultima decadă au mai reușit să se impună în toate cele trei probe la întrecerile juniorilor: Florin Lingurar (85kg), Paul Pantea (+105kg) în 2013; Florin Vizitiu (62kg), Sebastian Călugărean (77kg), Adrian Lingurar (105kg) în 2014; Adrian Antal (56kg) și Sebastian Călugăreanu (59kg) în 2015. Câte două medalii de aur au mai luat Emanuel Danciu în 2016 și Paul Bocșa în 2019.
A „împușcat” argintul european
Valentin Cenădan (CS UTA) era în 1999 vicecampion continental alături de echipa României la pistol viteză. Au fost multe întreceri naționale în luna august, de-a lungul acestei perioade. În 1993 UTA câștiga trei titluri naționale pe echipe la cadeți și două la juniori și câte unul la juniori I și juniori III în 1995 și 1997. În 2017 era rândul CSM-ului arădean să ia șase titluri în diversele probe pe echipe, dar la feminin.
Adrian Todor s-a remarcat cu mai multe titluri individuale, inclusiv la seniori când era încă junior, în prima parte a anilor 90. Marius Cenădan, Alexandru Pârvulescu, Andrada Gheocel, Casian Codrean, Luca Joldea, Daria Haristiade și Mihnea Baltă și-au trecut și ei titluri individuale în palmares de-a lungul anilor, unii chiar mai multe.
Remarcați în ring
Eugenia Anghel (Box Club UVVG Arad) obținea o medalie de bronz la Campionatul Uniunii Europene de box, în 2010, la categoria 46 de kilograme. Au mai fost câteva podiumuri obținute de boxerii arădeni în luna august, la diverse categorii de vârstă, inclusiv în 2009, când orașul nostru a găzduit lupta pentru medalii.
Stăpânii plajelor
În ultimii ani, luna august este dedicată în mare parte sezonului de volei pe plajă, cu multe întreceri naționale. La competiția juniorilor din 2018, UVVG ProVolei Arad a monopolizat podiumul, ducând patru perechi în semifinale. Titlul a mers la Sergiu Rodina și Ciprian Maier după 2-1 cu Tihamer Katona și Eduard Popa. Darie Toader și Balasz Csizsar i-au învins pentru bronz pe Alexandru Ciubotariu și Denis Zâza.
În același an, Cătălin Lelea (Fan Arad) a luat aurul la seniori, alături de Lucian Bădiceanu (CSU Reșița). Marius Mascovits (CSM) și Andrei Laza (ProVolei) urcau pe treapta a treia. Mascovits și Laza câștigau titlul în 2014 la seniori, contra perechii Adrian Holhoș-Moise Abrudan, de la CS FAN Arad. Adrian Matica și Robert Vîrlan (UVVG) câștigau titlul la juniori, iar Raluca Lovass se impunea cu un an înainte la junioare, cu o colegă din Caransebeș. În 2018, la cadeți, Denis Zâză – Alexandru Ciubotariu (ProVolei) câștigau finala, iar Răzvan Bârz și Alin Filipan, pe cea mică. Și în august 2019 au fost podiumuri pe plajă, locurile 2 sau 3.
Au vâslit spre medalii
În acești 30 de ani, arădenii s-au remarcat în august la destule Campionate Naționale acvatice. La kaiac 4, Cristian Bogdan, Cosmin Sas, Ludovic Hartmann și Emil Chiș au câștigat titlul în 1993, la juniori. Claudiu Baboș s-a impus la kaiac 1, 200 metri, JI în 1995, iar Lucian Cioară și Sergiu Gorban au luat aur la K2 pe 200 de metri, la CN juniori din 1996. Emil Dumitrean urca pe prima treaptă în 1999, la K1 pe 2000 de metri (juniori 1). Mihai Ogîgău lua în 2012 aurul la 1000 de metri, iar Carmen Petre și Natalia Ciocluț câștigau la K2 pe 500 și 1000 de metri în 2017, la junioare I.
La canotaj, CN de juniori, Andreea Hudy (Voința) a luat aurul la schif simplu junioare I, categoria ușoară, pe distanța de 2000 de metri. Florin Jidoi și Virgil Mladin au adus un argint în 2015 la dublu vâsle, iar Ernest Pager și Attila Hercsik, un bronz la schif 2 vâsle, în 1995.
Contribuții externe
Au fost și sportivi lansați de cluburi arădene care au pus umărul la performanțe internaționale după ce au ales alte cluburi. În această categorie intră Dimitrie Popescu, canotorul medaliat cu aur la Barcelona în barca de 4+1. La aceleași Jocuri Olimpice, canotoarea Veronica Cochela contribuia la două medalii de argint, la dublu și 8+1.
Poloistul arădean Raul Perian, fost la AMEFA, a contribuit cu peste o sută de goluri la eventul reușit de Turun Uimarit în sezonul 2015-2016, în Finlanda.
Au contribuit și la rezultatele naționalelor
În august am regăsit mai multe întreceri individuale, dar tinerii arădeni au contribuit și în sporturile de echipă, la naționale. În 1999, portarul Răzvan Pleșca (FC Arad Telecom) și mijlocașul Marius Cociș (Gloria Cermei) au făcut parte din generația României UEFA 2001, care a luat bronz balcanic. Silvia Spier și Denisa Vați au contribuit la promovarea naționalei U16 de baschet feminin în prima divizie valorică în 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!