Promovarea după 3 decenii
West Petrom Arad a obținut biletul spre Divizia A de baschet masculin după turneul de promovare din 11-15 mai 1994, la Ploiești. Formația pregătită de George Mandache și Imre Davidhazy readucea baschetul arădean în prima ligă masculină după 32 de ani. West Petrom începea mai greu, dar obținea promovarea de pe locul secund, grație victoriei din ultima zi cu Armata Erbașu București, 75-68, care i-a oferit avantajul rezultatului direct.
Primul titlu
West Petrom Arad câștiga primul său titlu din istorie în prima zi a lunii mai, în 2001. Elevii lui Dragan Petricevic învingeau cu 3-0 pe Vega Soced Ploiești, 67-56 în ultimul meci. Miljan Marjanovic era principalul marcator arădean în finală, totalizând 58 de puncte. În acel lot mai erau Veres, Dehelean, Szijarto, Muntean, Alexe, Burlacu, Mazilu, Apostol, Spasojevic, Ifrim, Nikolic. Din cei care obțineau promovarea cu 7 ani mai devreme, Muntean era în lot, iar Budurean și Davidhazy făceau parte din staff-ul tehnic.
2 titluri la feminin
2001 este anul în care Aradul era capitala baschetului, cu ambele titluri. La câteva zile după victoria băieților, BC ICIM își ducea la 4 seria de titluri consecutive, cea mai bună din istoria clubului. „Galben-albastrele” câștigau cu 3-1 finala cu Sportul Studențesc București, 85-55 în ultimul joc. A fost al doilea titlu la rând cucerit de elevele lui George Mandache în luna mai, după ce în 2000 se impuneau tot cu 3-1 în duelul cu Livas Târgoviște. 60-40 a arătat tabela în meciul 4, disputat în oraşul de lângă Turnul Chindiei. Au contribuit la ambele trofee amintite: Stoenescu, Drăguș, Mandache, Matei, Grecu, Sandu, Lateș, Nastor, Iarochko, Tretiak.
CSȘ Constructorul Arad avea o trupă de temut la nivel de junioare la începutul anilor 90. În 1990, arădencele (conduse de Mircea Prică și Constantin Wunsch) câștigau titlul la junioare I cu 5 victorii din 5 la turneul de la Cluj-Napoca. Monika Brosovszky a fost coșghetera turneului cu 100 de puncte și Diana Ciupe, cea mai tehnică jucătoare.
A urmat un nou turneu perfect pentru elevele lui Prică și în 1991, la Satu Mare. A fost rândul Melindei Metzger să fie coșgheteră (118 puncte). Brosovszky era cea mai tehnică jucătoare. În 1992 turneul final era la Arad, iar gazdele (Davidhazy, Prică) obțineau titlul după 60-41 în finala cu CSȘ Mobila Satu Mare. Brosovszky era cea mai tehnică jucătoare. Și turneul masculin s-a ținut la Arad. Emil Spătar (CSȘ Arad) era coșgheter, echipa fiind pe 5.
Calificarea tricolorelor
Tot din baschet menționăm calificarea naționalei de senioare a României, condusă de Dan Moraru și Constantin Dinescu, la Campionatul European din 1995. Aradul a găzduit grupa de calificare în 1993 și Challenge Round-ul în 1994. Arădencele Ciupe și Brosovszky făceau parte din prima reprezentativă.
Victorie la Verona
Trecem la balonul oval și menționăm prima participare la un turneu internațional a rugby-ului în 7 arădean. Petrolul Arad a concurat cu 9 echipe italiene la Verona. Toate meciurile au fost într-o singură zi, cu două reprize de 7 minute timp efectiv de joc. Arădenii au câștigat patru meciuri la 0, iar în finală au trecut cu 16-4 de Bellunne. Andrei Iuhasz a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului.
La rugby-ul clasic, Contor Zenner CSU Aurel Vlaicu obținea promovarea în primul eșalon în sezonul 2002-2003, după ce în sezoanele precedente au fost diverse motive care au împiedicat echipa să facă acest pas.
Bronz în bazin
Astra Arad a urcat pe podiumul de premiere în Superliga de polo în ediția 1997-1998. Echipa arădeană a strâns 32 de puncte, fiind pe trei după Dinamo (52) și Steaua (41). Antrenorii Barbu Ghițan și Constantin Brânzei s-au bazat pe Toma, Bertini, Hașaș, Broșovschi, Iegariu, Cosma, Lanevschi, Huber, Nagy, Urs, Strifler, Ionescu, Bela și Negoescu.
Titlu la fotbal
În 1998, Universitatea Romvest Arad câștiga turneul final al CN de juniori mici (U15) la fotbal. Arădenii, pregătiți de Francisc Tisza și Ioan Herman, terminau cu 7 puncte turneul de la Constanța, după ce învingeau cu 1-0 pe „U” Cluj Napoca și Farul Constanța și făceau egal cu FC Național, 1-1.
Dublu campion european
Traian Cihărean își trecea în palmares două titluri europene la haltere în 1991, la categoria 52kg. Cihărean (Astra Arad) a câştigat totalul (255kg) și stilul smuls (115kg), iar la aruncat a fost pe doi (140kg) în Polonia. La competițiile naționale, Adrian Jigău (52kg) și Adrian Mateiaș (90kg), în 1992, au fost campioni în luna mai. La juniori au luat titluri în 1995: Liviu Andronescu (smuls și total, la 76kg), Valentin Sincovicz (3 medalii de aur la 59kg) și Marius Cihărean (total și smuls, 70kg).
Bronz continental
Georgeta Cojocaru și-a trecut în palmares medalia de bronz pe echipe la Campionatul European de tenis de masă din 1996, disputat la Bratislava. Le-a avut coechipiere pe Bădescu, Ciosu, Simion și Steff. Cojocaru (CS INDCOOP U Vasile Goldiș Arad) și-a trecut în cont și titluri naționale în luna mai la simplu (1992 și 1992) și dublu feminin. Mai consemnăm medalii de aur la nivel juvenil pentru Ramona Redei (dublu feminin, cat. 10-12 ani în 1995) și Adrian Dodean (cadeți, în 1999).
Junioarele 1 de la CSM Arad câștigau în 2002 titlul național la tenis de masă în proba de echipe, chiar în Sala Victoria. Au contribuit D. Dodean, Popiuc, Kotrong, A. Dodean și Rotar. Acestea câștigau finala, scor 4-3, cu Constanța.
Junioarele 1 de la CSM Arad câștigau în 2002 titlul național la tenis de masă în proba de echipe, chiar în Sala Victoria. Au contribuit D. Dodean, Popiuc, Kotrong, A. Dodean și Rotar. Acestea câștigau finala, scor 4-3, cu Constanța.
Cristian Leric lua în 1991 bronzul la sărituri la Campionatul European de gimnastică pentru juniori, aducând o primă medalie arădeană la masculin. Acesta a repetat „isprava” la seniori în 1996, când câștiga bronzul la sărituri, fiind întrecut de Scherbo și Rehm.
Decorat de președinte
Constantin Covaci a fost distins cu Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, conferită prin decretul prezidențial din 21 mai 2002. Gimnastul arădean a câștigat aurul cu echipa României la europenele de la Patras, cu câteva săptămâni înainte. Din echipa de seniori mai făceau parte Drăgulescu, Potra, Suciu și Urzică. Cu patru ani înainte, Covaci lua bronzul cu echipa la europenele de juniori.
Revenind în țară, mai consemnăm victoria lui Leric la internaționalele României din 1996, la bară fixă. La categoria „micul gimnast” au luat titluri naționale Flavius Antal la individual compus (în 1995) și Andrei Damșa la bară fixă (1996).
Campion balcanic
Eugen Kantor (UZF Tricolor) devenea în 1998 campion balcanic la culturism la categoria +50 ani veterani, fiind urmat de Mihai Dehelean (Astra), Lucian Pantea era pe trei la +80kg juniori, iar Francisc Andrașoni lua bronz cu un an înainte, la +90kg. Pe podiumul balcanic a fost și tiristul Adrian Todor în 1996, vicecampion la proba de pistol viteză.
Sporturi de contact
În această perioadă s-au desfășurat multe finale naționale la box, cu diverse medalii. Florin Delamarian (Motorul Arad) lua titlul la juniori în 1992 și 1993 la categoria 67kg, iar Cristian Măcinic se impunea la 81kg juniori mici.
Au fost și două titluri la kick-boxing, obținute de Oana Șandor (CSM Contar) la categoria 60kg în 1996 și 1997. La judo, Mihai Stanislav Telechi (CSȘ Gloria Arad, la 50kg) și Daniel Suditu (CSȘ Gloria, 65 kg) au câștigat în 1996 Campionatele Internaționale ale României, la cadeți.
Am mai găsit în această perioadă câteva medalii naționale la judo, lupte greco romane, kaiac-canoe și canotaj. Să mai consemnăm și că în 8 mai 1998 s-a constituit filiala arădeană a Academiei Olimpice Române.
Scandalul „haina de blană” în fotbal
În mai 1992, capul de afiș a fost ținut de reacții și de diferitele verdicte date de FRF în scandalul dintre Unirea Alba Iulia și UTA Arad. Totul a pornit de la meciul din 19 aprilie, când Unirea a plănuit un flagrant pentru secundul utist. Pe teren a fost 2-0 la Alba, iar oficialii au vrut să forțeze UTA pentru alte trei puncte la Arad, cu o concitadină. Uniriștii au pierdut și au dat drumul la scandal.
Sentințele au variat de la penalizări de 6, 4 și 8 puncte pentru UTA, la 4, 0 și 8 pentru Unirea. Până la urmă ambele au pierdut cu 0-3 meciul și scandalul avea să le coste promovarea. Unirea a ajuns chiar să lupte pentru evitarea retrogradării. Au fost și suspendări, inițial pe viață, reduse ulterior. În prima ligă a ajuns Reșița.
Prima finală a Cupei Ligii
UTA promova în 1993, iar în mai 1994 disputa prima finală a Cupei Ligii de fotbal, la Arad. „Bătrâna Doamnă” ajungea în ultimul act după ce trecea cu 5-1 de „U” Cluj în semifinală. Scorul avea să se repete și în finală, dar de această dată pentru oaspeții de la Rapid. Ungur a marcat singurul gol al „alb-roșiilor”, înainte de pauză. Competiția nu prea a prins și s-au mai disputat doar cinci ediții, 1998, 2000, 2015-2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!