BUCUREȘTI. Biroul Federal al Federației Române de Rugby a votat la ședința din 5 octombrie ca în luna noiembrie să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții cluburilor din SuperLigă și Divizia Națională de Seniori pentru formarea unei singure competiții a echipelor de seniori.
„În prezent la nivelul celor două eşaloane valorice, SuperLiga şi Divizia Naţională de Seniori, participă un total de 16 echipe. Repartizarea acestora în momentul de faţă este disproporţionată, numărul de partide disputate de echipele din SuperLigă, primul eşalon valoric, fiind prea mic pentru o competiţie rezervată primului eşalon valoric. Astfel propunerea noastră este ca cele 16 echipe să participe într-o singură competiţie, SuperLiga”, a transmis departamentul de competiții.
Dacă echipele ar agrea, SuperLiga ar avea 16 echipe la start. În sezonul regular echipele ar fi împărțite în două grupe regionale, cu un tur de 7 etape. Primele trei vor merge în play-off, urmând ca în grupa de șase să joace de două ori fiecare cu fiecare, după care se vor juca semifinale și finale. Ultimele patru din prima fază ar juca în play-out, un tur de nouă etape, pentru clasament.
Diferențe mari
Momentan în SuperLiga CEC Bank participă CSA Steaua Bucureşti, CS Dinamo Bucureşti, CS SCM Timişoara, CSM Ştiinţa Baia Mare, CS U Cluj și ACS Tomitanii Constanţa. CSUAV Arad joacă în Divizia Națională de Seniori în acest sezon, alături de CS Năvodari, CS Ştiinţa Petroşani, CSU Alba Iulia, CSM Bucovina Suceava, RC Bârlad, RC Gura Humorului, CSM Galaţi şi RC Griviţa Bucureşti.
În eșalonul secund se înregistrează deja diferențe mari între echipe la unele meciuri, iar atragerea lor forțată în prima ligă ar putea duce la ecarturi și mai mari. Se pune și problema finanțărilor, unele echipe fiind aproape amatoare, neputând să ofere salarii, cum este cazul formației arădene. O eventuală participare ar costa și mai mult, iar gruparea de pe Mureș nu se bucură momentan de un sprijin atât de consistent. Antrenorul Marius Grindei situează undeva la 1,5 milioane de euro bugetul necesar pentru o astfel de participare și nu crede că mai mult de 3-4 echipe din eșalonul doi ar face față în SuperLigă.
Dacă cluburile și federația vor aproba această mișcare, formația de rugby din Arad ar putea fi într-o situație asemănătoare cu cea a lui ProVolei din vara trecută. Atunci Federația Română de Volei a invitat echipa arădeană să participe în Divizia A1 (grație locului ocupat în eșalonul secund înainte să se anuleze turneul de promovare). În prima fază s-a înscris, dar n-a găsit suficientă susținere financiară și s-a mulțumit să joace din nou în eșalonul secund. Rămâne de văzut ce variante va avea CSUAV în sportul cu balonul oval dacă se va decide comasarea, dacă va mai exista o altă competiție în care să joace, va face un efort să evolueze în SuperLigă sau va renunța să participe la seniori, cum a făcut echipa de polo AMEFA Arad.
Exemplul baschetului feminin
O astfel de comasare între cele două eșaloane s-a făcut în campionatul de baschet senioare. Nu s-a mai organizat Liga 1, astfel că echipele din eșalonul secund au fost forțate să se înscrie în Liga Națională. În primul sezon s-a mers pe grupe valorice, în prima fiind echipele care erau deja în Liga Națională, iar în a doua cele venite din Liga 1.
Prima a promovat în grupa valorică A în faza a doua, când s-a jucat din nou tur-retur în grupe. Apoi mai multe echipe din grupa B au făcut ce au putut să evite primul loc în grupă și să joace în play-off cu campioana. După un an s-a trecut la sistem cu grupe geografice în prima fază și valorice în a doua, după care s-a adoptat sistemul cu grupă unică în sezonul regulat și play-off.
Foto: Rugby Romania facebook
Citiți principiile noastre de moderare aici!