ARAD. Clubul Sportiv Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad a organizat marți o conferință de presă de final de an, în care directorul Ovidiu Șerban a subliniat plusurile și minusurile. Managerul de la CSU a început cu trei mari nereușite ale sale în acest an: bugetul, că n-a făcut autoritățile locale să conștientizeze diferența dintre sportul de performanță și cel de masă și că n-a putut să salveze echipa de polo, care s-a retras din Superligă. Pe lângă acestea, a fost amintită și situația de la echipa de rugby în 15.
„Din punct de vedere financiar am avut un an prost și foarte prost, având în vedere că bugetul acordat de Ministerul Educației Naționale a fost de 1 milion 506 mii lei. Am mai reușit să primim 120.000 de la primărie și puținii bani pe care îi mai rezolvăm noi cu alte aspecte. Din punctul meu de vedere, bugetul este insignifiant.
Eu sunt principalul vinovat pentru că nu am reușit să conving autoritățile locale că suntem un club care facem performanță. Poate suntem cel mai mare club din Arad la ora actuală, având în vedere că avem și echipe de jocuri sportive. Sporturile individuale sunt ușor de ținut, echipele sportive, deja intrăm într-o altă latură a cheltuielilor. Clubul are șapte secții valide, plus două pe care nu le-am pus în lucru, volei și dans sportiv. Restul secțiilor au reușit să-și facă treaba cu banii puțini pe care îi avem”, a declarat Ovidiu Șerban.
Prea târziu
Echipa de polo AMEFA Arad a aruncat în acest an prosopul și a renunțat la participarea în Superliga de seniori, din cauza problemelor financiare, după ce în sezonul anterior a început mai târziu campionatul, cu juniori strânși de la diverse echipe.
„Din lucrurile pe care mi le reproșez mie, m-a și luat un pic pe nepregătite, am vrut să salvez echipa de polo. Am și stat de vorbă cu cei de la AMEFA. Poate puțin și eu prea obosit, n-am mai avut puterea necesară să mă lupt cu Bucureștiul, ca să obțin polo și eventual și haltere, pentru că domnul Biriș are o secție foarte bună, să le trecem în CIS-ul nostru”, a adăugat Șerban.
Plusuri
La capitolul reușitelor, managerul a trecut ajutorul dat baschetului feminin arădean, evoluția bună de la rugby în 7 și judo-ul. „Am reușit să dau o mână de ajutor chiar consistentă, zic eu, baschetului feminin, atât senioare, cât și junioare. Am reușit ca pe plan ruygbistic, ceea ce înseamnă sport olimpic, la rugby în 7 să stăm destul de bine. O mare reușită este și judo, dar este al doilea an consecutiv în care lucrăm, este doar o continuitate. Toate secțiile au mers bine, mai puțin șahul, le-a fost destul de greu să facă deplasările din cauza vârstei, dar au avut și ei rezultate mulțumitoare”, a mai spus Șerban.
Dacă la rugby în 7 s-a obținut un loc 4 la seniori și un loc 5 la U19, rugby-ul în 15 se zbate în continuare în partea inferioară a clasamentului ligii secunde. „Echipa de rugby în 15 iar este o mare bilă neagră pentru noi pentru că și costă foarte mult. Am fost întrebat la un moment dat câți bani mi-ar trebui ca să ne mai batem în Superligă pentru primul loc. Am zis nu mult, între 300 și 600 de mii de euro. E greu de identificat, orașul e mic, e unul dintre cele mai mici din țară, nu este capitală de județ, și atunci trebuie să ne adaptăm puterii lui financiare”.
Comparație
Ovidiu Șerban așteaptă sprijin financiar. „Pentru anul viitor îmi va fi foarte dificil să măresc rezultatele dacă nu voi fi ajutat financiar. Și acum, prin tot felul de artificii legale, voi încerca să fie bugetul mai mare, dar este greu. La ora actuală, după Universitatea Cluj și Politehnica Timișoara, sunt al treilea club ca și rezultate sportive din Transilvania.
Universitatea Cluj are un buget de 3,8 milioane de euro. Eu sunt undeva la 300.000 de lei. Clubul clujean și-a făcut un hotel sportiv și are mai multe secții. Este foarte greu pentru mine, indiferent cât mi-ar merge mintea, să mă duc mai departe. Dacă noi finanțăm non-sportul în Arad, asta va fi. Steaua și Dinamo au 8 milioane de euro, noi ne batem cu ele”.
Baze sportive
Conducătorul CSU este mulțumit de bazele pentru sporturile individuale, dar vrea ca sala UAV să fie adusă la standarde bune pentru a putea găzdui echipa de baschet senioare, să nu mai meargă în alte orașe din cauza problemelor de la „Polivalentă”. „Nu duc lipsă de baze sportive, am sala Universității care este foarte bună, încercăm să o ducem la un standard în care baschetul să nu mai aibă această problemă. Suprafața de joc nu este la standarde. Vrem ca de la ora 17 în sus să fie la dispoziția secției de baschet. Totul vine de la bani”, a mai spus Șerban.
Aducerea sălii universității în cerințele FR Baschet ar costa în jur de 100 de mii de euro, crede președintele FCC Baschet UAV Arad, Marcel Urban. „Aș milita pentru sala de la UAV, pentru că punerea unui parchet, a panourilor de baschet pentru performanță și a tabelei, cu toată electronica necesară, s-ar ridica la această sumă”.
Premiații anului
Clubul Sportiv Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad a anunțat și topul anului în cadrul conferinței de presă de marți. La sporturi individuale, Darius Branda, cu patru medalii la Campionatul European de juniori, este sportivul anului, urmat de un alt practicant al gimnasticii aerobice, Vlăduț Popa. Tânăra atletă Vanessa Oriaku completează podiumul.
Urmează alți doi atleți, alergătorii Nicolae Coman și Liliana Dragomir. Foarte tânăra Carolina Szabo, judoka, este pe poziția a 6-a, urmată de Beniamin Mujdei, de la secția de gimnastică aerobică. Experimentata Mara Guler (atletism) este a opta în top, iar în primii zece au mai intrat Radu Eudochia (șah) și Luca Kunsabo (judo), care a fost una din marile speranțe ale antrenorilor pentru o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Clasamentul echipelor de la CSU este condus de echipa de baschet feminin senioare, care a obținut medalia de bronz în Liga Națională și este lider în acest moment. Urmează echipa de rugby în 7 seniori, echipele de baschet feminin U16 și U13, echipa de baschet senioare 3×3 și echipa de rugby în 7 U19, ultimele două fiind plasate ambele pe locul cinci.