Un proiect de hotărâre – la iniţiativa primarului Gheorghe Falcă – privind modificarea şi aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a bazelor sportive din patrimoniul Municipalităţii se află la transparenţă decizională până pe 17 noiembrie. Perioadă de timp în care pot fi depuse, în scris, recomandări, sugestii şi opinii, iar societatea civilă şi nu numai ar trebui să facă acest lucru, cel puţin în cazul orarului acordat, în mod gratuit, copiilor din cartiere şi amatorilor de activităţi recreativ-sportive. Unul imposibil.
Cu lanterne sau lumânări
„Stadionul fotbal Sînicolau Mic, terenul 2, cu iarbă naturală, de la Stadionul fotbal Motorul și Stadionul ICRTI vor fi puse la dispoziție cetățenilor, gratuit, în fiecare zi între orele 07,00 – 10,00 și între orele 21,00 – 23,00, în perioada 01.05 – 30.09, și între orele 19,00 – 21,00, în perioada 01.10 – 30.04, în vederea practicării de activități recreativ-sportive” – se arată în regulament.
Un simplu exerciţiu de imaginaţie, ne arată de ce orele de gratuitate sunt imposibile. Dimineaţa, copiii sunt îndemnaţi să chiulească de la şcoală pentru a încinge o „miuţă” pe terenurile din cartierele oraşului, iar seara pot călca iarba doar dacă au în dotare lanterne de mineri sau lumânări aprinse.
Mai marii Primăriei ar face bine să se uite ce se întâmplă în ţările civilizate, prin vecini, unde astfel de investiţii în bazele sportive din cartiere sunt pentru comunitate şi nu împotriva ei.
Şapte baze sportive
Municipiul Arad are în administrare următoarele baze sportive: Complex Sportiv „Stadion Municipal UTA-Frații Neumann”, Stadion fotbal sintetic Șega, Stadion ICRTI, Stadion fotbal Motorul, Stadion fotbal Sînicolau Mic, Stadion Gloria, Sală de sport Voinicilor. Exceptând stadionul UTA – aflat tot în faza de construcţie – , celelalte pot fi închiriate pentru activităţi sportive sau culturale. La preţuri ce se doresc a fi majorate, întrucât – se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre – preţurile la utilităţi (apă-canal, energie electrică şi gaz) au crescut cu 33% din iunie 2011 şi până în prezent.
Cel mai scump de închiriat este stadionul Motorul, o oră de antrenament, fie pe sintetic, fie pe iarbă, fiind taxată cu 250 lei. În cazul jocurilor amicale sau oficiale şi a activităţilor culturale, tariful creşte substanţial, ajungând la 450 lei pe oră. La polul opus, ora de activitate pe stadionul Gloria costă 70 lei. În privinţa sălii de sport de pe Voinicilor, recent trecută în patrimoniul Municipalităţii, tariful orar este diferenţiat astfel: 30 lei, între orele 9-14; 50 lei, între orele 14-19 şi 125 lei, între orele 19-24.
Alte preţuri practicate pentru închirierea bazelor sportive: Şega – 100 lei, ora de antrenament şi 150 lei, jocul (între 1 mai şi 30 septembrie), respectiv, 150 lei, antrenamentul şi 200 lei, competiţia (între 1 octombrie şi 30 aprilie); Sînicolau Mic – 150 lei, respectiv, 200 lei; ICRTI – 130 lei, respectiv, 180 lei.
Normalitate
Nu acelaşi orar imposibil se aplică în cazul stadionului Gloria, aflat în „buricul târgului”, unde amatorilor de sport li se oferă un program decent: „luni, miercuri, vineri între orele 7 – 14 și între orele 19 – 23, marți, joi și sâmbătă între orele 7 – 10 și între orele 19 – 23, duminică între orele 7 – 23”. De ce aici se poate, iar în cartiere nu ? O întrebare de la care (încă) aşteptăm răspunsul Primăriei…
Citiți principiile noastre de moderare aici!