Maratonul de la Atena este recunoscut în întreaga lume a alergării ca și „cursa originală de maraton”. Cu un traseu mult mai greu decât alte trasee de maraton, pentru că are 22 de kilometri în urcare, această cursă este considerată de alergători cea mai spectaculoasă cursă de maraton din lume.
Povestea cursei începe în urmă cu 2500 de ani. Legenda spune că la finalul bătăliei de la Maraton între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a polisurilor grecești (490 î.Hr.), Fidipide, un mesager atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: “Nenikikamen” (am învins!), după care a murit pe loc. În amintirea acestui erou, în programul Jocurilor Olimpice moderne a fost inclusă proba de Maraton, care se aleargă pe o distanță de 42,195 km (distanța exactă dintre Maraton și Acropola din Atena). Maratonul de la Atena se derulează pe traseul original alergat de Fidipide și încearcă să recompună întreaga atmosferă a cursei originale.
În 2014, Roland Unterweger a alergat mai multe curse naționale și internaționale, cum ar fi Maratonul de la Paris, Ultramaratonul montan de la Salzburg, Semimaratonul de la Budapesta, Maratonul de la Berlin. În toate acest curse a fost primul român care a trecut linia de sosire, devenind astfel, deși amator, unul din cei mai buni maratoniști ai României.
Tot la Atena, un alt alergător arădean, Dacian Todincă, a terminat cursa cu un rezultat foarte bun, locul 2588, cu timpul de 4:00:50.
Citiți principiile noastre de moderare aici!