BUCUREȘTI. Federația Română de Baschet a programat cele șapte restanțe din Liga Națională de Baschet Feminin în perioada 5-8 aprilie. Primele patru poziții sunt adjudecate de Sepsi SIC Sfântu Gheorghe (44 de puncte), CSM Satu Mare (39), FCC Baschet UAV Arad (39) și CSU Olimpia Brașov (34). Rămâne de stabilit configurația în partea a doua și împerecherea din primul tur de play-off.
FCC Baschet UAV Arad știe când va juca în play-off, dar nu și cu cine. Primul tur se va juca în sistemul două din trei meciuri. Primele două partide se vor disputa pe terenul echipei mai bine plasate, în 12 și 13 aprilie. Dacă va fi nevoie de meci decisiv, acesta va fi pe terenul echipei mai slab clasate, în 16 aprilie. Semifinalele se joacă în sistemul trei din cinci, cu jocuri în 21, 22, 26 aprilie și dacă mai este nevoie în 27 și 30 aprilie. Finala mare se joacă tot în sistemul trei victorii din cinci partide (5, 6, 10, 11 și 14 mai), iar finala mică și duelurile pentru locurile 5-8 în cel mai bun din trei jocuri (5, 6 și 9 mai).
Restanțe
Doar trei echipe (arădencele, Sepsi și KSE Târgu Secuiesc) au jucat toate cele 22 de meciuri. Cele mai multe restanțe, patru, le are Universitatea Cluj, care a lipsit la ultimele două turnee pentru că a avut cazuri de COVID-19. Clujencele au căzut până pe locul nouă cu 28 de puncte. „U” ar trebui să joace la București în 5-8 aprilie cu Agronomia, Rapid, CSM Alexandria și Phoenix CSU Simona Halep Constanța. Rămâne de văzut dacă „alb-negrele” se vor putea prezenta și în ce condiții, după ce au apărut și alte cazuri în echipă.
Celelalte restanțe sunt: CSM Târgoviște – CSU Rookies Oradea (în 5 aprilie, așteptat un succes lejer pentru gazde), CSM Satu Mare – CSU Olimpia Brașov (7 aprilie) și CSU Olimpia- CSU Rookies (8 aprilie). Partidele care nu se vor juca pe motiv de COVID se vor încheia prin forfait tehnic, cu punct în clasament pentru echipa care nu se poate prezenta.
Calcule
Arădencele așteaptă să vadă cine termină pe locul 6. Momentan Phoenix este pe acest loc cu 31 de puncte, fiind la egalitate cu CSM Târgoviște, care este pe cinci, grație rezultatelor directe. Pe șapte este ACS KSE Târgu Secuiesc (30 puncte), pe opt Agronomia (29) și pe nouă Universitatea (28).
Dacă clujencele nu se prezintă la turneu din cauza COVID-ului ar pierde cele patru meciuri la „masa verde” și ar lua câte un punct pentru fiecare, astfel că ar ajunge la 32 de puncte. Ar termina pe șapte, deoarece Phoenix și CSM Târgoviște (dacă învinge pe Rookies) ar ajunge la 33 de puncte. În acest scenariu Phoenix va fi adversarul arădencelor. Dacă Clujul câștigă cel puțin două restanțe va fi pe cinci, iar CSM Târgoviște va veni la Arad pentru primele două jocuri din play-off.
Dacă „U” mai câștigă doar un meci și pierde cu Phoenix, se va face departajare în trei, cu CSM Târgoviște, Universitatea și Phoenix având câte 33 de puncte. În confruntările directe ar avea câte șase puncte. La coșaveraj dâmbovițencele ar fi pe cinci, având +17 cu constănțencele și +3 cu clujencele. Acest lucru ar putea fi schimbat doar dacă constănțencele ar bate la peste 50 de puncte și ar avea coșaveraj mai bun, ceea ce pare destul de greu să se realizeze.
Revenind la situația cu dâmbovițencele pe cinci la coșaveraj după departajarea în trei, regulamentul prevede că dacă o echipă poate fi ierarhizată, procedura se reia pentru celelalte, aflate încă la egalitate. Continuând scenariul egalității între „U” și echipa de la malul mării, cele două ar avea câte trei puncte în confruntările directe. Dacă Phoenix ar câștiga la mai mult de 13 puncte, cu cât a pierdut în tur cu „alb-negrele”, atunci constănțencele vor fi pe șase și clujencele pe șapte. Dacă diferența ar fi mai mică, atunci Universitatea ar veni la Arad și Phoenix va merge la Satu Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!