Jurnal arădean: Ce v-a determinat să luaţi decizia de a candida la şefia atletismului românesc?
Sandu Ion: Starea proastă a atletismului şi faptul că mulţi sportivi şi antrenori au insistat să vin şi să preiau frâiele acestui sport care este în cădere liberă. Recunosc, mi-am depus candidatura, nefiind convins că voi merge până la capăt. Întâlnirile cu reprezentanţii cluburilor din ţară m-au determinat să intru în această cursă. Există potenţial uman şi material şi cred că sunt în măsură să duc atletismul românesc acolo unde îi este locul, în elita mondială.
Sunt voci care spun că atletismul românesc este pe buza prăpastiei, viitorul fiind sumbru. Împărtăşiţi această idee ?
Sandu Ion: Nici vorbă. După vizitele prin ţară am ajuns la concluzia că atletismul românesc n-a murit. Există pasionaţi, atât sportivi, cât şi antrenori, şi cu o disciplină riguroasă şi o infuzie de capital, la care voi contribui şi eu, prin sponsorizări, putem obţine două medalii şi să avem cinci sportivi în finale la Olimpiada de la Rio de Janeiro.
Cum priviţi lupta cu contracandidatul dvs la câştigarea alegerilor?
Sandu Ion: Nu este o luptă pe viaţă şi pe moarte, este o competiţie între două proiecte. Pe de-o parte, Gabriela Szabo, o fostă sportivă cu un palmares de invidiat, pe de alta, eu, care propun un management care să asigure premizele realizării de mari performanţe. Vom vedea vineri, 5 aprilie, în prezenţa celor 228 de delegaţi cu drept de vot, care proiect inspiră mai multă încredere.
Aţi dus atletismul de la CS Municipal, în urmă cu câţiva ani, la mari competiţii. Vă bucuraţi de susţinerea clubului arădean ?
Sandu Ion: Presupun că da. Iar ca dovadă, Viorel Bitang, preşedintele unui club fără nici un rezultat notabil de la instalarea sa în locul regretatului Eugen Roman, a invitat-o, la Arad, pe contracandidata mea, pentru a-şi face reclamă. Rămâne să apreciaţi dvs dacă mă bucur sau nu de susţinerea CS Municipal.
Va mai conta, pe viitor, Aradul în atletismul românesc ?
Sandu Ion: Dacă voi găsi condiţiile sociale, financiare, care să motiveze sportivii şi ţinând cont că în Arad există un stadion specific, nou, este posibil să avem, iarăşi, un centru valoros pentru atletismul românesc.
Care ar fi planurile dvs, în situaţia în care veţi câştiga alegerile, pentru revitalizarea acestui sport?
Sandu Ion: În primul rând baza materială, respectiv, refacerea pistei stadionului Tineretului din Capitală, refacerea tribunei, hotelului şi a bazei de refacere. O altă prioritate, pe plan sportiv, ţinând cont că Olimpiada de la Rio bate la uşă, este formarea unui nucleu de 12-15 sportivi, capabili de a îndeplini obiectivele: două medalii şi cinci calificaţi în finale. De asemenea, voi forma un grup de sportivi, 30-40, între 17 şi 22 ani, care să beneficieze de toate condiţiile pentru a creşte în valoare şi a depăşi mai uşor trecerea de la juniorat la seniorat, cărora mă oblig să le asigur 8-10 competiţii internaţionale puternice, anual. În fine, voi alcătui un lot cu atleţi de perspectivă (14-18 ani), cărora le voi asigura pe durata vacanţelor şcolare cantonamente şi concursuri. Toate acestea, pe lângă formarea unei echipe de specialişti în medicina sportivă, nutriţionişti, biochimişti, maseuri, kinoterapeuţi, pentru a lucra după cele mai avansate metode ştiinţifice, în scopul atingerii mari performanţe.
Vă mulţumesc şi vă doresc multă baftă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!