BUCUREȘTI. Federația Română de Baschet a publicat deciziile luate de Consiliul Director pentru următoarea ediție a Ligii Naționale de Baschet Feminin. În următorul campionat se schimbă regula româncelor, numărul maxim de străine non-europene, puțin formatul și cluburile vor fi obligate să aibă echipă proprie de junioare U13 sau U14, dar și să participe în CN de baschet 3×3. Din sezonul 2023-2024 se vrea un campionat cu mai multe echipe.
Consiliul Director al FRB a aprobat, în ședința din 11 iunie, cu unanimitate, propunerile reprezentanților LNBF pentru sistemul și calendarul competițional din sezonul viitor. Înscrierea se finalizează în 15 iunie, taxa de înscriere (7.500 de lei) pe echipă trebuie plătită până în 15 august, iar perioada de transfer este de la 1 august până cu 72 de ore înainte de primul meci din campionat. Cupa României va începe în 24 septembrie, iar campionatul în 1-2 octombrie urmând să se încheie în 24 aprilie.
Sistem
În sezonul regular al Ligii Naționale de Baschet Feminin se va juca normal, fiecare cu fiecare, cu etape tur-retur. Primele opt echipe vor forma grupa 1-8 (Superliga) și vor juca în sistem play-off. În sferturi și semifinale se va juca în sistemul 2 din 3 jocuri (semifinalele au fost 3/5 anul acesta). Doar finala mare se va juca în sistemul cel mai bun din cinci partide, lupta pentru bronz fiind tot 2/3, la fel ca în grupa 5-8. Formațiile care nu prind play-off-ul, de la locul 9 în jos, vor continua într-o grupă în care se vor adăuga primele echipe din CN U19 sau CN U18 care se înscriu pentru această a doua parte, urmând ca sistemul competițional de aici (în regim play-out sau grupe) să fie decis în funcție de numărul echipelor.
În Cupa României, pe lângă cluburile din LNBF, se vor putea înscrie și alte echipe doritoare din CN U19 sau CN U18. Vor fi două tururi și Final 4. Noua Cupă a Federației, doar pentru jucătoarele române, se va ține în luna mai 2023.
Regula româncelor
Sunt schimbări importante în ceea ce privește regula jucătoarelor autohtone, după ce în ultimul sezon echipele erau obligate să aibă în permanență două românce pe teren, cu una sub 23 de ani în prima repriză. În următorul campionat, în prima fază (sezon regular) și în Cupa României, echipele trebuie să aibă cel puțin două românce pe teren în prima repriză, indiferent de vârstă, iar în sferturile 3 și 4 vor fi obligate să aibă o româncă pe teren. În play-off se va aplica regula cu o româncă obligatorie pe teren pe toată durata jocului.
Această regulă se va aplica și în sezonul 2023-2024, la fel și cea privind stranierele. Echipele vor putea să înregistreze maxim 6 straniere în lot și pe foaia de în sezonul regulat și play-off. Sunt permise cel mult două non-europene, cu una mai puțin ca în ultimul sezon. În play-out, echipele vor putea folosi doar 2 straniere.
Cerințe
Cluburile din LNBF vor fi obligate să aibă o echipă proprie U13/U14. Până acum puteau să îndeplinească regula echipei de junioare prin parteneriate. Antrenorul echipei de junioare va avea ca salariu media staff-ului tehnic de la senioare și va fi inclus în staff-ul tehnic al echipei din LNBF. Revine obligativitatea unei echipe înscrise în CN de baschet 3×3.
Consiliul Director a decis ca din sezonul 2023-2024 să fie 16 echipe în LNBF. Rămâne de văzut de unde vor lua patru echipe în plus față de cele care au terminat sezonul precedent, care să poată duce la capăt competiția și să nu se retragă pe parcursul acesteia, cum a făcut Triumf Botoșani. Dacă vor fi 16 echipe, acestea vor fi împărțite pe două conferințe în prima fază, cu primele patru calificându-se în grupa 1-8 (Superligă) și ultimele patru în grupa 9-16.
Citiți principiile noastre de moderare aici!