După mulţi ani, am putea avea clarificări importante în relaţia dintre cluburi şi consilii locale/judeţene, cu privire la finanţarea programelor sportive de interes public. La presiunea conducătorilor de cluburi, Marcel Urban, preşedintele Univ Goldiş ICIM Arad, fiind unul din „pionierii” declanşării dezbaterii pe această temă, Ministerul Tineretului şi Sportului a pregătit o Lege pentru modificarea și completarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000. Aceasta urmează să fie supusă aprobării în Senat şi Camera Deputaţilor. Şi are darul de a face lumină privind eligibilitatea cheltuielilor din bani publici.
Negru pe alb
Articolul 182 vorbeşte despre finanțarea programelor sportive de interes public ale cluburilor sportive de drept public şi de drept privat din unitatea administrativ-teritorială, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deţinătoare ale certificatului de identitate sportivă. Conform proiectului de lege, prin hotărâre a Consiliului Local/Consiliului Judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local/judeţean şi pentru premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute în competiţiile sportive interne şi internaţionale oficiale. După acest articol se introduce un articol nou, articolul 183, cu următorul cuprins:
„Din sumele repartizate conform art. 182, se pot finanța următoarele categorii de cheltuieli eligibile: a) cheltuieli ocazionate de cazarea, transportul şi masa sportivilor şi oficialilor participanţi; b) cheltuieli de transport internațional pentru sportivii și oficialii structurilor sportive din unitatea administrativ-teritorială care participă la competiții sportive internaționale oficiale; c) cheltuieli privind plata arbitrilor, serviciilor medicale și a celor auxiliare necesare organizării și desfășurării unei competiții sportive și prevăzute în regulamentul de desfășurare al acesteia; d) cheltuieli pentru achiziționarea de materiale și echipament sportiv; e) alte cheltuieli pentru realizarea programelor sportive de interes public: închirierea de spații și aparatură necesară organizării competiţiei, contractarea de servicii de promovare și publicitate, acordarea de premii în bani și/sau obiecte, plata taxelor de înscriere și/sau de participare ori a taxelor de organizare percepute de federaţiile sportive internaţionale la care organizatorul programului sportiv este afiliat, realizarea de studii și cercetări în domeniul sportului, de materiale promoționale, editarea şi tipărirea materialelor necesare desfășurării competiției conform regulamentului acesteia; f) indemnizații sportive.”
Un pas înainte
Odată aprobată de forurile decizionale din România, Noua Lege a Sportului va aduce o „gură de oxigen” cluburilor, indiferent de ramura sportivă. Un pas înainte, care, obligatoriu, trebuie dublat de o revizuire a Legii Sponsorizării, pentru a permite cu adevărat firmelor să pună umărul la (re)naşterea sportului românesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!