Pandemia de coronavirus a întrerupt brusc sezonul 2019-2020 în luna martie, iar, după pauza mare de inactivitate, baschetbalistele au revenit pe teren în noiembrie. La gruparea arădeană au fost emoții pentru banii de la Primărie, după anularea primei sesiuni de proiecte nerambursabile. Până la urmă „galben-albastrele” au primit susținere din partea municipalității, dar la un nivel mai mic decât cel anunțat inițial.
„Îmi pare nespus de rău că s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu această pandemie, care ne-a tras înapoi, dar ne-am adaptat situației. Eu am spus să rezistăm. Nu doar că am rezistat, dar am și obținut locul trei, care spun că reprezintă o performanță în condițiile actuale. Echipele din Sfântu Gheorghe și Satu Mare au bugete superioare nouă și aici s-a făcut diferența”, concluziona Marcel Urban, președintele clubului.
Direct meciuri oficiale
Din cauza restricțiilor de călătorie, „galben-albastrele” nu au avut meciuri de pregătire în străinătate, cum obișnuiau în sezoanele precedente. A fost dificilă și găsirea unui adversar în țară. Până la urmă oficialii clubului au aranjat cu CSU Rookies Oradea să vină la Arad, dar nu s-au putut juca cele două meciuri pentru că la gazde a apărut un caz de COVID-19 la testele premergătoare. De altfel, în acest sezon echipele au trecut prin emoții înainte de fiecare turneu, până și-au aflat rezultatele la teste. O altă noutate a fost prevederea care interzicea jucătoarelor să interacționeze după meciuri, lucru des întâlnit în LNBF înainte de pandemie.
Astfel, jocul cu Universitatea Cluj din Cupa României, la început de noiembrie, a fost primul pentru arădence după opt luni, iar adversarele s-au descurcat mai bine și au obținut calificarea directă la Final 4. FCC-ul a câștigat următoarele două meciuri din grupă și a încheiat pe locul doi, dar n-a avut noroc la tragerea la sorți pentru ultimul bilet la turneul final.
La sfârșitul lui noiembrie a început și Liga Națională. FCC Baschet Arad a jucat la Satu Mare primele trei partide, câștigând cu CSU Rookies Oradea, reușind cea mai bună prestație cu CSM Satu Mare din cele cinci dueluri stagionale și luându-și revanșa cu „U”.
Stabilitate
Pe parcursul campionatului a fost stabilitate în lotul arădean, fără plecări și cu un singur extratransfer, Porsche Poole, în februarie. În a doua lună a anului a fost semnat și parteneriatul cu UAV, care se speră să aducă plusuri pentru viitor, alături de ceilalți parteneri care susțin echipa.
A fost primul sezon fără schimbări pe banca tehnică arădeană după 2017-2018. Bogdan Bulj a avut uneori probleme de efectiv la antrenamente din cauza accidentărilor iminente după o perioadă atât de lungă de pauză, urmată de multe meciuri la pachet care le-au solicitat pe fete. Au fost și absențe la antrenamente pentru că fetele mai mici au avut examente.
Parcursul în LNBF a fost conform așteptărilor, cu o singură excepție, înfrângerea de acasă cu Universitatea Cluj, la final de februarie. „Galben-albastrele” au găzduit atunci primul turneu din retur și nu au arătat prea bine în teren. Au fost semne de întrebare privind banca, dar Bogdan Bulj a primit încredere în continuare. Echipa a trecut peste momentul dificil, a mai cedat doar în fața liderului Sepsi până la finalul sezonului regulat și și-a învins clar celelalte contracandidate la locul trei.
Condiții stricte
Condițiile de participare au fost stricte, cu bule sanitare, iar testele RT-PCR au înghițit o parte importantă din buget, cu care s-ar fi putut aduce la Arad una sau chiar două jucătoare. Doar în ultima parte a campionatului au fost acceptate testele rapide, mai ieftine, ridicându-se o parte din presiunea suplimentară asupra bugetelor. Formația de pe Mureș a reușit să se protejeze destul de bine de virus, comparativ cu alte colege din LNBF. Deși a avut câte un caz disparat, echipa a putut să facă de fiecare dată deplasarea la meciurile oficiale, fără să le amâne, cum s-a întâmplat în cazul altor formații.
Universitatea Cluj a ratat un loc bun pe finalul sezonul regulat pentru că a avut mai multe cazuri de COVID-19. A ieșit din lupta pentru locul 5 după ce n-a putut să dispute pe teren ultimele patru jocuri, pierdute la „masa verde” și a început play-off-ul de pe locul 7, pe care l-a ocupat și la finalul campionatului.
Phoenix CSU Simona Halep Constanța a fost de două ori în postura să nu poată juca. În luna ianuarie găzduia una din grupele turneului cinci, cel care încheia turul, dar numai celelalte trei echipe au putut să joace, pentru că gazdele au avut COVID-19. Constănțencele au putut atunci să dispute cele două meciuri după o lună, când acele restanțe s-au jucat la Arad. Aceeași problemă a avut-o trupa de la malul mării la testele premergătoare sfertului de finală și nu a putut să se prezinte pentru cele două meciuri de la Arad. Le-a pierdut prin forfait, iar Hadzovic și colegele sale au fost primele calificate în semifinale.
Acolo nu au putut emite pretenții contra sătmărencelor, având doar o evoluție destul de bună în meciul trei, de acasă, în care au și condus. În finala mică au fost suișuri și coborâșuri, dar arădencele au avut momente bune de joc, au câștigat ambele meciuri de acasă și au scăpat de un nou drum la Brașov.
Greu fără fani
În acest sezon sistemul clasic, cu etape săptămânale, a fost înlocuit de cel cu turnee, la care s-au jucat două sau trei etape. Multe jucătoare n-au mai disputat atâtea meciuri „la pachet” din vremea junioratului, cu excepția turneelor finale de cupă, care sunt doar o dată pe an. Pentru a se cheltui mai puțin cu testele și pentru a se face loc naționalei s-a comprimat campionatul. „Galben-albastrele”, care s-au deplasat tot timpul în tur, au jucat primele 9 meciuri în mai puțin de o lună. Au urmat apoi două luni în care au disputat doar două partide și încă un „mic maraton”.
Un alt aspect important a fost interzicerea accesului suporterilor în tribună, din considerente sanitare. Lipsa fanilor s-a simțit, mai ales la o echipă ca cea arădeană, obișnuită să aibă o susținere importantă din partea suporterilor la meciurile de acasă.
„Ei ne dau energie, avem nevoie de suporteri. Ne-au transmis de la distanță susținerea lor. Fetele au primit o grămadă de încurajări”, preciza Marcel Urban. La startul returului fanii s-au strâns în fața sălii să-și încurajeze favoritele, au umplut tribunele cu inimi galben-albastre și mesaje de susținere pentru fete.
Relaxarea restricțiilor din țară a venit târziu pentru iubitorii baschetului feminin arădean, care vor aștepta până sezonul viitor pentru a-și revedea favoritele la lucru. Până atunci conducerea clubului va fi în prim plan, cum va reuși să construiască bugetul, ce jucătoare vor continua la Arad, cine pleacă și ce transferuri vor efectua.
Trimite articolul
XMasti predestinate pt muye!