Guvernanţii nu au timp pentru „nimicul” numit sport de performanţă, mai marii Federaţiei de specialitate nici măcar nu se sinchisesc să mimeze un interes vizavi de problemele de natură existenţială ale cluburilor de baschet, mediul de afaceri este oripilat, pe bună dreptate, de Legea sponsorizării aflate în vigoare, iar aleşii locali se mulţumesc să asigure finanţare pe baza proiectelor nerambursabile, „uitând” că există şi alte soluţii viabile.
În tot acest timp, cea mai titrată grupare arădeană din sporturile de echipă, Univ Goldiş ICIM – a jucat 27 finale în 25 ani de existenţă – , moare, încet, dar sigur. Sub privirile noastre ale tuturor. Un (nou) strigăt de disperare – SOS baschetul feminin românesc – a fost lansat, vineri, într-o conferinţă de presă, de conducerea Univ Goldiş ICIM Arad, reprezentată de preşedintele Marcel Urban, directorul tehnic Dan Moraru şi directorul de imagine Monica Brosovszky.
Scaun vacant
Pentru a explica celor care critică managementul clubului cu privire la atragerea investitorilor privaţi lângă club, preşedintele Marcel Urban a făcut o demonstraţie grafică a Legii sponsorizării şi beneficiile de care pot dispune cluburile sportive. „La o cifră de afaceri de 1 000 000 lei pe an, după impozite şi alte taxe, sponsorizarea posibilă ajunge la fabuloasa sumă de 267 lei lunar. Nici Mercedes din Germania cu această lege a sponsorizării din ţara noastră nu ar putea ţine Univ Goldiş ICIM” – a explicat Urban.
După ce a mulţumit partenerilor – Primăria Arad şi Universitatea Vasile Goldiş – fără de care lacătul ar fi fost pus demult pe uşa clubului, preşedintele grupării galben-albastre a „şocat” asistenţa: „Ştiţi foarte bine că din banii din proiecte nu pot fi plătite salarii şi prime. În luna martie va fi deschisă o nouă sesiune de proiecte. Cu excepţia salariilor pe luna decembrie, echipa are zero datorii, este eligibilă de a primi bani. Problema e că fără bani de salarii nu poţi emite pretenţii, nu poţi face performanţă. Aud şi văd în mediul virtual că există unii care au soluţiile în mânecă. Îi aştept cu braţele deschise la club. Postul de preşedinte este vacant, să vină să preia echipa”.
Alternative
Prof. Dan Moraru a sintetizat succint şi coerent situaţia clubului la acest moment şi alternativele pentru noul sezon, în situaţia în care nu va dori nimeni să preia echipa. „Dacă vom rămâne pe banii din proiecte şi cu acelaşi sprijin diminuat cu 60% din partea UVVG vom putea face echipă de locul 10. Oamenii sunt obişnuiţi cu performanţa în Arad, nu ştiu dacă vor accepta să coborăm ştacheta atât de jos. Aceasta este situaţia şi nu putem face nimic, câtă vreme cei din minister nu au fost în stare să dea nişte norme de aplicare ale unei legi modificate în vara anului trecut” – a conchis Moraru.
Propuneri
Fidelii şi nostalgicii împătimiţi ai baschetului arădean prezenţi la întâlnirea de vineri, de la Sala Sporturilor, au venit cu propuneri interesante şi pertinente, dintre care spicuim: Înfiinţarea şi la Arad a unui club sportiv municipal, după modelul celor existente în multe localităţi din ţară, Timişoara fiind ultimul exemplu în acest sens; organizarea unei dezbateri la care să participe consilierii locali şi judeţeni pentru găsirea unor soluţii de finanţare a echipei; organizarea unui miting de protest în faţa Palatului Administrativ, sub genericul: SOS – sportul românesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!