Aici nu e teren de fotbal, ci o catedrală a sportului. Dacă vreți să intrați în ea, pășiți în vârful picioarelor, iar dacă aveți alte gânduri, dispăreți repede, că pe aici se mai răsucesc și urechi…”
(Iosif Sîrbuț – primul campion olimpic al României, 1952, Helsinki)
Tirul arădean, un sport cu o istorie de 183 de ani în orașul nostru, a fost tema Serilor Mișcării Arădene de vineri, 23 mai – un eveniment susținut la Poligonul de Tir Sportiv Arad, cu participarea unor invitați de excepție: domnul Sorin Babii – Președintele Federației Române de Tir, domnul Vasile Păltineanu, directorul CSM Arad, doamna Pușa Mihalache – multiplă campioană europeană și balcanică la skeet talere, antrenorii și sportivii tirului sportiv arădean. Ne-au fost alături toți iubitorii acestui sport al disciplinei, al echilibrului psihic, al concentrării, al vitezei de reacţie, al stăpânirii de sine.
Despre înființarea la Arad a primei grupări cu caracter sportiv de pe teritoriul de azi al României, Asociația Cetățenească de Tir în 1931, despre contribuția notabilităților orașului imperial la construirea unei tradiții a performanței și despre evoluția strălucită a sportivilor și antrenorilor arădeni dinainte de 89 am mai scris; s-a scris și o carte „175 de tir sportiv arădean” semnată Tiberiu Țiganu și Vasile Păltineanu în 2006. Trecutul grandios trebuie să îi responsabilizeze și mai mult pe tinerii trăgători în obținerea unor rezultate relevante, și să atragă interesul, atât al adinistrației, cât și al întreprinzătorilor privați din Arad, pentru susținerea suportului material de care performanța are nevoie.
Despre statutul de astăzi și de mâine al tirului arădean, aveam să aflăm cu această ocazie câteva aspecte interesante, care merită toată atenția noastră.
Sorin Babii a învățat ABC-ul tirului la CS UTA Arad, sub îndrumarea a doi antrenori de elită: Csik Gheorghe și Ioan Popoviciu. Între 1977 și 2008 a avut a activitate competițională consistentă la CS UTA Arad, CS Steaua București și CS Omega Tehnoton Iași, recompensată cu aur (1988) și bronz (1992) la Jocurile Olimpice, cu nenumărate recorduri și medalii la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale și Supercupa Mondială. Din 2008 s-a dedicat activității de antrenor, din dorința de a împărtăși celor tineri și de a capitaliza experiența sa valoroasă în probele de pistol. Cel mai notabil rezultat al strădaniei sale este Alin Moldoveanu, campion olimpic la Londra în 2012, despre care am aflat că se va antrena două săptămâni (27 mai – 4 iunie 2014) la centrul de tir sportiv de la Arad. Sorin Babii este Maestru Emerit al Sportului din 1985, Cetățean de Onoare al Mun. Arad din 1992 și a primit de la Președenția României Ordinul Național Pentru Merit, în Grad de Ofițer în 2000. Sorin Babii este pentru tirul românesc, ceea ce Patzaichin este pentru canotaj, adică este cel mai bun „produs” al tirului românesc, dintotdeauna.
Lucia „Pușa” Mihalache, multiplă campioană europeană și balcanică, și-a început preocuparea pentru tir în urmă cu 30 de ani la CS UTA Arad, avându-i ca antrenori pe Ion Vasilescu și Ștefan Kolosi. Face parte din Lotul Național de Tir din 1985 și din cel olimpic din 2000. Sportul pe care îl iubeşte este tirul la talere – o probă plină de acţiune şi suspans, care i-a adus mai multe titluri de campioană europeană și balcanică. Ministerul Tineretului şi Sportului i-a acordat pentru rezultatele deosebite titlul de Maestru al Sportului în 1994. Actualmente, se antrenează cu seriozitate pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Participarea la competițiile internaționale presupune însă costuri ridicate pe care Comitetul Olimpic Sportiv Român doar cu greu le poate acoperi. Iar cadrul legislativ nu stimulează deocamdată suficient zona privată în susținerea sportului de performanță.
În pofida greutăților de ordin financiar, Poligonul de Tir Sportiv „Sorin Babii” și CSM Arad duc mai departe istoria tirului arădean, oferind un cadrul adecvat activității sportive de performanță și asigurând pregătirea trăgătorilor arădeni prin patru antrenori excepționali: Gheorghe Pop, Mircea Budurișan, Monica Toth și Ioan Vasilescu. În acest sens, remarcăm performanța tânărului Casian Codrean (14 ani, Şcoala Generală Aron Cotruş Arad), unul dintre elevii antrenorului emerit Ion Vasilescu, care s-a calificat în proba de pistol cu aer comprimat la Jocurile Olimpice de Tineret din China din luna august a acestui an. De asemenea, pentru selecția și recrutarea tinerelor talente este notabilă includerea orașului nostru în Programul Pierre de Coubertin ,,Viitorul olimpic de aur pentru Tirul Sportiv organizat cu sprijinul FRTS şi secţia de tir CSM Arad, desfăşurat anul trecut în rândul copiilor de clasele IV-VIII.
Tirul arădean are un trecut grandios, un prezent solid și un viitor promițător. S-ar cuveni ca tirul să continue să se numere printre sporturile favorite ale arădenilor, ca autoritățile locale, organizațiile private și brandurile să susţină tirul de performanţă, iar noi, arădenii, să-i promovăm mai mult pe aceia care, grație pasiunii lor, duc peste hotare „mândria de a fi arădean” și se întorc învingători.
Partenerii evenimentului: CSM Arad, Mișcarea Arădeană, Pro-Urbe Arad, Knowledge Future Platform, Lexus Publicitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!