CONSTANȚA. FCC Baschet UAV Arad joacă astăzi, de la ora 19:00, primul meci din finala Ligii Naționale de Baschet Feminin. Meciul care deschide finala va fi arbitrat de Ciprian Stoica, Alexandra Stan și Mate Stretea, supervizați de Stelian Bănică. Partida poate fi urmărită în direct pe canalul de youtube FRB TV, aici.
Primele două jocuri din ultimul act vor avea loc pe terenul formației care a câștigat sezonul regulat, CSM CSU Constanța, jocul doi fiind programat miercuri, tot de la ora 19:00. Apoi finala se mută la Arad săptămâna viitoare, cu jocul trei din 23 aprilie. Se joacă în sistemul 3 din 5.
Își joacă șansa
Antrenorul arădencelor, Miroslav Popov, a prefațat finala. „Suntem foarte bucuroși că jucăm finala, am făcut o mare surpriză anul ăsta. Acum suntem relaxați și nu avem nicio presiune pe noi, pentru că am reușit deja. Dar trebuie să încercăm, dacă putem, să facem ceva mai mult. Ei au o echipă foarte bună, bancă foarte bună, cu multe jucătoare în rotație. A fost foarte greu cu ele, sunt bune, dar nici noi nu suntem rele. Cred că avem și noi o șansă, trebuie să o folosim”.
Și Bianca Voica Nagy, una din jucătoarele de bază de la Arad, a prefațat finala. „Mergem foarte încrezătoare, suntem foarte fericite că jucăm finala, s-a și văzut că ne-am dorit să ajungem acolo. Ne-am jucat șansa noastră. Bineînțeles, ele au un lot puțin mai puternic față de noi, au o bancă mult mai lungă, dar vom încerca să jucăm cât de bine putem și să punem în aplicare tot ce facem la antrenamente”.
Istoric
Cele două echipe s-au mai întâlnit o dată în faza eliminatorie, în semifinalele de anul trecut. Atunci fiecare și-a câștigat meciurile pe terenul propriu, constănțencele avansând grație victoriei din decisiv, după un joc strâns.
În acest sezon au fost patru dueluri directe, câștigate de CSM CSU. În debutul stagiunii, în primul tur din Cupa României, vicecampioana s-a impus cu 74-71 la Arad și 89-59 acasă, câștigând apoi trofeul. În sezonul regulat, constănțencele au câștigat cu 87-79 la malul mării și cu 78-62 în deplasare.
CSM CSU, care beneficiază de un buget mult mai mare ca FCC UAV și o rotație cu jucătoare de valori apropiate, pornește ca favorită, dar în semifinale s-a chinuit să treacă de CSM Târgoviște, cu 2-1, după jocuri echilibrate. Arădencele pot spera, dacă repetă evoluția din meciurile câștigate cu campioana Sepsi, pe care au eliminat-o cu 2-1 la general în penultimul act.
Schimbări sau stabilitate?
CSM CSU Constanța a făcut mai multe schimbări în lot, aducând patru jucătoare noi după ce a început sezonul. La începutul lunii martie a venit Britney Jones (fundaș care a luat titlurile cu Sepsi în ultimii doi ani), iar de curând a fost legitimată lituanianca Laura Miskiniene. Pivotul s-a alăturat în această lună formației de la malul mării, care are șase straniere în lot. Trebuie amintit că, dacă s-ar fi respectat regulamentul din sezonul trecut, clubul n-ar fi avut voie să transfere străine (să legitimeze jucătoare străine noi în vara trecută), pentru că n-a avut echipă proprie de junioare, dar i s-a permis.
La Arad a fost stabilitate mai mare la nivelul lotului, după problemele din pregătire, cu accidentările lui Keys și Mitrovic. Formația de pe Mureș are aceeași rotație de bază din noiembrie, după venirea fundașului Taylor Murray. Popov mai are două straniere în lot, Easley și Vitulova. Sârbul și-a ales românce luptătoare și în meciurile importante s-a bazat în general pe o rotație de 7.
La nivelul băncii tehnice, Miroslav Popov are mult mai multă experiență decât Alexandru Olteanu, care a fost trecut în vara trecută la echipa feminină de la Constanța, pe care a condus-o începând din Cupa Federației. În sezonul trecut, acesta a antrenat echipa de băieți a clubului. Ca lot, CSM CSU are mai multe românce cu experiența finalelor. Ar mai fi de menționat și oboseala acumulată de „galben-albastre” pe drum, nefiind ușor să meargă la Sfântu Gheorghe, să joace decisivul din semifinală, să vină înapoi la Arad să se antreneze și apoi să meargă la Constanța în mai puțin de o săptămână. În acest timp jucătoarele de la CSM CSU s-au pregătit acasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!