Visul oricărui sportiv de performanţă este să ajungă să concureze la Jocurile Olimpice. Întrecere supremă, organizată din patru în patru ani. De la Montreal 1976, unde Gheorghe Megelea cucerea medalia de bronz în proba de aruncare a suliţei, cu o performanţă de 87,16 metri, luptătorul de greco-romane Roman Codreanu urca pe a treia treaptă a podiumului la categoria plus 100 kg, iar canotoarea Elisabeta Lazăr îşi agaţă la gât bronzul olimpic la finalul probei de 4 plus 1 rame, Aradul a avut mereu prezenţe la Olimpiadă. Fără întrerupere.
Dar şi sportivi medaliaţi, dintre care amintim: Emilia Eberle, dublă medaliată cu argint cu echipa de gimnastică şi la paralele (Moscova 1980); Valeria Răcilă, aur, canotaj, simplu vâsle (Los Angeles 1984); Sorin Babii, aur, tir, pistol liber (Seul 1988); Traian Cihărean, bronz, haltere (Barcelona 1992); Nicu Vlad, bronz, haltere (Atlanta 1996); Iulian Raicea, bronz, tir, pistol viteză (Sydney 2000); Ionela Târlea, argint, atletism, 400m garduri şi Marian Oprea, argint, atletism, triplusalt (Atena 2004).
Trei în Brazilia
Legitimat pe-atunci sub culorile CS Municipal Arad, Andrei Gag a fost la un centimetru de a prinde „finala de 12” în proba de aruncare a greutăţii, cu o performanţă de 20,40 metri. Prezentă pentru a treia oară consecutiv în întrecerea olimpică, Dana Dodean a fost eliminată în turul 3 al concursului individual de tenis de masă şi în optimi, în proba pe echipe. În fine, reprezentantul CS AMEFA Arad, halterofilul Dumitru Captari nu a izbutit decât o singură încercare, insuficientă pentru o clasificare finală în cadrul categoriei 77 kg.
Speranţe nipone
Aradul speră să ducă mai departe tradiţia participărilor sub steagul celor cinci cercuri olimpice. Primele certitudini ar putea veni în acest an, dar locuri-cotă se vor distribui şi în anul olimpic. Speranţele de azi se leagă de luptătorul de greco-romane Mihai Mihuţ, de pistolarii Daria Haristiade şi Casian Codrean, de judoka Luca Kunszabo, de longeviva jucătoare de tenis de masă, Dana Dodean. Dar nu sunt excluse – ba, din contră, sunt dorite – surprizele plăcute. Le vom afla peste exact 562 de zile. Pe 24 iulie 2020, la startul Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!