ARAD. „Scânteia” a pornit de la un proiect-cadru de modificare a planurilor pentru învăţământul primar, care prevedea eliminarea orelor de educaţie fizică şi sport pentru elevii din clasa pregătitoare şi cei din clasele I şi II. „Tăvălugul ” nemulţumirilor l-a determinat pe Paul Barta, inspector de specialitate în cadrul ISJ Arad să strângă rândurile. „Mişcarea” a prins, au apărut banderolele albe la braţul dascălilor de sport în semn de protest, numeroase opinii, argumentate, pertinente. Spicuim din cea a prof. Mircea Crişan: „Ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru cei care sunt în funcţii unde decid soarta unui sistem. Performanţa intelectuală şi fizică nu se dobândeşte în faţa unui calculator, ci prin sport şi mişcare, unde copilul se adaptează la situaţii noi, stimulând noi procese de învăţare motrică”. Sau a prof. Mihaela Socaci: „Cel mai mult vor avea de pierdut elevii. Unii dintre ei nici mingea nu ştiu să o prindă. Se doreşte să devenim un popor fără o dezvoltare fizică armonioasă”. Şi a prof. Bogdan Drecin: „8% din copiii ţării suferă de obezitate, au probleme de coloană şi la nivelul sistemului osos. Sportul nu mai interesează pe nimeni. Să le fie ruşine!”.
Protest cu banderole
Sub semnătura prof. Marius Cirin, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport din judeţul Arad, a fost dat publicităţii un protest, din care spicuim…
„Având în vedere prevederile Referatului elaborat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, asumat și înregistrat cu nr. 118 din 31.01.2019, nu suntem de acord cu concluziile prezentate: „orele de educație fizică din primii ani de școală creează unele dificultăți de adaptare pentru unii copii la activitate” – considerăm că nu putem să-i obligăm pe toţi copiii la ceea ce numai unii dintre ei nu pot; „nevoia de a oferi şcolilor o mai mare flexibilitate”. – flexibilitatea la care se face referire înseamnă existența a celor două variante, respectiv Joc şi mişcare şi Educaţie fizică, nu suprimarea uneia din ele.
După o primă analiză la nivelul județului Arad, am constatat – dacă acest Ordin intră în vigoare – că un număr de 11.335 de elevi din clasele pregătitoare (3797) şi clasele a I-a (3751) și a II-a (3787) vor fi afectați.
Cunoscând toate beneficiile practicării activității fizice și influența pozitivă asupra corpului uman, considerăm și implicit susținem-promovăm-argumentăm, cu toate mijloacele posibile, aducerea la cunoștința tuturor că educaţia fizică şi sportul contribuie esențial la creșterea și dezvoltarea unor generații sănătoase de oameni, din toate punctele de vedere. Asociația Profesorilor de Educație fizică și Sport din județul Arad susține demersurile Sindicatului Democratic Învăţământ Arad și Sindicatului Liber din Învățământul Arădean, organizații afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învățământ privind respingerea acestui proiect”.
Protestul a fost depus la Prefectură, unde Paul Barta a purtat discuții cu Florentina Horgea, reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Proiect retras!
Mintea românului de pe urmă a făcut ca ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anunţe retragerea proiectului. Profesorii de sport rămân însă atenţi la următoarele „mişcări” ale celor din Minister, pentru a nu se trezi (şi) cu alte surprize neplăcute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!