Născut la 2 iulie 1976, Sebastian Lucaci este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universităţii de Vest Un sfert de veac Timișoara, promoţia 1999; Specializarea Educaţie fizică şi sport – Natație. Ca studii postuniversitare are un master în Management Educaţional. Profesor Gradul I, Sebastian Lucaci predă înot de performanță din anul 1999 în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Gloria Arad. Actualmente şeful catedrei de nataţie, prof. Sebastian Lucaci a ocupat, timp de patru ani, funcţia de director adjunct al CSŞ Gloria. Este Owner and CEO la Sport Club Arad şi membru în Corpul Naţional de Experți în Management Educaţional (CNEME). Se mândreşte cu faptul că timp de patru ani, între 2012 şi 2015 a ocupat funcţia de coordonator al lotului naţional al României de juniori. După 16 ani de activitate neîntreruptă, cu performanţe remarcabile pentru înotul arădean, a semnat cu CS Dinamo Bucureşti, unde vreme de doi ani de zile s-a ocupat de pregătirea a trei dintre cei mai valoroşi înotători arădeni de după Revoluţie transferaţi la clubul din Capitală: Alexandru Fắrcuţiu, Andrei Şimon şi lonuţ Sărac.
Performanţe unice!
Un fin psiholog şi un bun pedagoc, prof. Sebastian Lucaci a căutat mereu să aplice metode inovative pentru ca sportivii pe care i-a pregătit să ajungă la marea performanţă. A avut ca reper vorbele înotătorului american Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv olimpic din toate timpurile, cu un total de 28 de medalii:
„Vreau să-mi testez maximul şi să văd cât de mult pot face. Şi vreau să schimb lumea înotului”.
În cei 25 de ani petrecuţi în bazin, prof. Sebastian Lucaci şi sportivii pe care i-a descoperit şi şlefuit a reuşit să obţină peste 2.000 de clasări pe podium în concursurile cu caracter de verificare. Are în palmares 353 de medalii naţionale la toate categoriile (copii, juniori, tineret şi seniori), din care peste 100 de titluri naţionale. Înotătorii pe care i-a pregătit au reuşit să stabilească 12 recorduri naţionale la diferite probe şi categorii de vârstă. Ca un amănunt interesant, din 2004 până în prezent, în fiecare an înotătorii de la CSŞ Gloria Arad, pregătiţi de prof. Sebastian Lucaci, au câștigat medalii la Campionatele Naţionale.
Alexandru Fărcuţiu a fost, de departe, cel mai valoros înotător descoperit de prof. Sebastian Lucaci. A fost un sportiv extraordinar de talentat, care câştiga titlul naţional de juniori mari când era cu doi ani mai mic ca vârstă, iar aurul naţional de tineret l-a obţinut juniori fiind. El va rămâne în istoria nataţiei româneşti, ca sportivul care a stabilit, în anul 2012, două recorduri naţionale de juniori în aceeaşi zi, în seriile şi finala probei de 50m fluture.
De asemenea, timp de patru ani, CSŞ Gloria Arad a dominat probele de ștafetă la „Naționale” cu generația 2000 (Cătălin Sărac, Alexandru Ardelean, Alexandru Bija, Aron Popa şi Odeli Gontar).
„Câștigarea cu sportivii mei a 65 de medalii naționale în anul 2013 pentru înotul arădean reprezintă o bornă greu de egalat în sportul arădean, indiferent de disciplina sportivă. Am avut o generaţie excepţională, care a scris pagini de istorie pentru înotul arădean” – rememorează prof. Sebastian Lucaci.
Singura medalie arădeană
Prof. Sebastian Lucaci şi elevii lui au reprezentat cu cinste tricolorul în competiţiile oficiale internaţionale. Capitol la care nu are rival în tagma antrenoruilor de înot din Arad. Dovadă cele 13 medalii obţinute pentru România. Au fost 9 medalii la Campionatele Balcanice de natație (două de aur, trei de argint şi patru de bronz) şi alte patru medalii la Campionatele Ţărilor Central Europene (o medalie de argint şi trei de bronz). Se mândreşte cu unica medalie arădeană din istoria înotului feminin obţinută de Alexia Băşcărău, bronz la Campionatul Ţărilor Central Europene cu ştafeta de 4x100m liber, cu Alexia în schimbul unu stabilind un nou record naţional.
Dacă mai punem la socoteală participarea, în premieră, pentru înotul arădean la Campionatele Europene de juniori, Olanda 2014, cu o ştafetă formată jumătate din înotători arădeni (Alexandru Fărcuţiu şi Gabriel Sonoc), unde au încheiat pe un onorabil loc 10, cu record naţional, în cursa de 4x100m liber, avem în faţă „tabloul” unei cariere de succes a prof. Sebastian Lucaci. Să nu uităm nici de baremurile realizate de Alexandru Fărcuţiu, respectiv, Gabriel Sonoc, pentru participarea la Jocurile Olimpice de tineret Nanjing China 2014, respectiv, Jocurile Europene de la Baku 2015.
Viitorul sună bine
Modest, cum îi stă bine unui mare campion, prof. Sebastian Lucaci nu s-a plafonat nici după un sfert de veac de performanţe scoase din bazinele competiţiilor de anvergură. El pregăteşte o nouă generaţie de înotători la Clubul Sportiv Şcolar Gloria Arad, dintre care unii deja s-au afirmat câştigând medalii naţionale. De nume precum: Ayan Naghel, Antonia Tebuie, Iasmina Ignat, Karla Zamfir, Maya Tebuie, Alexandru Moșneang, David Neamțu, Iulian Bucșa, Darius Henţ, Raluca Draga ori Dragana Aiftincăi, cu siguranţă veţi mai auzi.
Nu doar sport
„M-am implicat foarte mult şi în viaţa comunităţii, în fiecare an am fost cu sportivii mei la Casele de Copii, unde am oferit cadouri celor năpăstuiţi de soartă. Organizez periodic excursii, în natură, pentru a forma o familie şi a descoperi împreună şi alte valori decât cele sportive. De asemenea, am avut și am o legătură foarte strânsă cu foştii mei sportivi. Unii, inspiraţi de mine, au îmbrățișat aceeași meserie de antrenor de înot, profesând cu succes în SUA sau în țara noastră” – spune prof. Sebastian Lucaci. Pentru care expresia „nu se poate” nu există. Mereu a găsit soluţii ca sportivii lui să aibă condiţii să se pregătească de marea performanţă. Şi dacă nu s-a putut la Arad – Bazinul de înor acoperit Delfinul fiind cu lacătul pus de vreo cinci ani, iar bazinul din Subcetate nu este unul de dimensiuni olimpice – a fost la Timişoara, Oradea sau Gyula (Ungaria). „De multe ori a trebuit sa o iau pe cont propriu și să caut resursele necesare pentru a realiza cele mai bune performanțe. A fost o perioadă deloc ușoară, cu multe sacrifiicii, dar foarte frumoasă, uitându-mă în urmă chiar sunt mândru de ceea ce am realizat împreună cu sportivii mei. Dacă în țările dezvoltate, inclusiv în Ungaria, totul este tratat la nivel de știință, având armate de specialiști în spatele lor, eu trebuie sa le mulțumesc generațiilor de părinți care au fost și sunt un real sprijin pentru mine. Fără sprijinul lor nu aş fi ajuns la 25 de ani neîntrerupţi de antrenorat la secţia de nataţie a Clubului Sportiv Şcolar Gloria Arad” – a mai adăugat prof. Sebastian Lucaci.