Chiar dacă nu sunteţi cunoscut drept un „primar-jucător”, sunteţi extrem de apropiat de fenomenul numit fotbal. De unde această pasiune ?
Aurel Radiţa: În tinereţe am jucat şi eu fotbal. Prima mea legitimare am avut-o la Vulturul Chereluş, echipă care mi-a rămas la suflet. Încă din anii 90, le-am promis chereluşenilor că, dacă, vreodată, voi câştiga la Loto, voi (re)înfiinţa echipa. S-a întâmplat un lucru mai frumos, am câştigat alegerile de primar în 2000 şi m-am ţinut de cuvânt. Vreau să menţionez că, în tot acest timp, am avut aproape un investitor din sat, Giacon Mauro, căruia îi mulţumesc şi sper să rămână alături de Vulturii Chereluş. Am încercat să mă implic şi în bunul mers al activităţii echipei AS Pro Gurba, unde „vicele” Ionel Cîrjă a făcut o treabă excelentă. În primăvara acestui an vom demara şi aici lucrările de împrejmuire a bazei sportive. Referitor la Crişul Alb, echipa fanion a comunei, am avut şansa să cunosc doi oameni admirabili, care m-au determinat să mă implic.Este vorba despre omul de afaceri Dan Bolcu şi regretatul Petru Dehelean, un om care a „ars” prea devreme pentru sportul rege. Cel din urmă a fost mentorul, sufletul, sponsorul acestei echipe, motiv pentru care, la propunerea mea, Consiliul Local Şicula a aprobat ca stadionul din Şicula să poarte numele lui Petru Dehelean.
Care a fost cea mai mare satisfacţie produsă de sportul rege ?
A. Radiţa: Indiscutabil, promovarea echipei din Şicula în Liga IV în sezonul 2008-2009, unde, din păcate, nu am reuşit să ne menţinem. A fost anul promovărilor, toate cele trei echipe din comună urcând un eşalon mai sus, Şicula fiind unica comună din judeţ şi, probabil, printre puţinele din ţară care se mândreşte cu trei echipe de fotbal.
Sunt voci care spun că mai bine aţi fi avut o echipă, dar bună, decât trei şi …
A. Radiţa: Şicula, Gurba şi Chereluş au fost comune până în 1968 şi au avut fiecare o echipă de fotbal. Nu am făcut altceva, decât să răspund solicitărilor tinerilor din aceste localităţi, pentru a duce tradiţia mai departe. Nu punem preţ pe rezultate, ci vreau ca tineretul să-şi poată consuma energia pe terenul de sport şi nu în alte locuri rău famate.
Crişul Alb Şicula este pe loc promovabil. Acesta este obiectivul propus pentru actualul sezon ?
A. Radiţa: Să dăm puţin timpul în urmă. Retrogradarea din Liga IV şi dispariţia prematură a lui Petru Dehelean au slăbit echipa din Şicula. Până într-o zi, când am fost contactat de Viorel Hanc, un inimos fiu al comuni, care şi-a manifestat intenţia de a finaliza lucrările la baza sportivă, începute în timpul mandatului Bolcu – Dehelean. Alături de el, mai se află un fiu al comunei, care nu are nevoie de reclamă şi ne ajută dezinteresat. Vreau să-i aduc mii de mulţumiri dlui Hanc, pentru că este trup şi suflet alături de echipă şi sper să rămână acelaşi om pe care l-am cunoscut. Evident, mi-aş dori să promovăm în Liga IV, dar totul depinde de jucători, ei sunt cei care joacă pe teren şi bagă mingea în poartă, nu primarul, antrenorul sau sponsorii. Vreau să mă fac bine înţeles. Nu mă amestec în viaţa echipei, dacă nu mi se cere acest lucru. Responsabilitatea este a dlui Hanc.
Finalul de tur a produs mici disensiuni în cadrul lotului, care au culminat cu demisia antrenorului Ioan Sas. Ce credeţi că ar fi de făcut pentru a evita astfel de „derapaje” ?
A. Radiţa: Regret despărţirea de Ioan Sas, fiindcă a făcut o treabă foarte bună, lăsând echipa pe primul loc. Aşa cum, la vremea respectivă, a lucrat bine şi eficient şi Ioan Baba, pe care îl voi investi în funcţia de consilier cu probleme de sport la Primăria Şicula. Zilele acestea voi avea o şedinţă cu toată echipa şi vom pune lucrurile la punct. Trebuie eliminate toate neînţelegerile dintre jucători şi conducere.
Se pare că, la mijloc, ar fi vorba despre faptul că prea puţini şiculani îşi mai găsesc loc în primul 11 …
A. Radiţa: Performanţa cere şi astfel de sacrificii. Nu poţi visa la promovare cu o echipă exclusiv formată din şiculani. Dar am găsit şi pentru asta o soluţie. Începând cu sezonul competiţional 2012-2013 vom forma o echipă de şiculani, care vor să joace de plăcere, pe care o voi susţine să se înscrie în Promoţie, sub titulatura Crişul Alb Şicula II. Astfel, voi deveni primarul cu patru echipe de fotbal în comună…
O ultimă întrebare. Cum veţi „dribla” legea care interzice susţinerea fotbalului din bani publici ?
A. Radiţa: Bazele sportive sunt în patrimoniul Primăriei, legea ne dă dreptul să le întreţinem. De asemenea, avem posibilitatea de a asigura transportul cu microbuzul Primăriei. Cât privesc cheltuielile legate de arbitraj şi competiţie, acestea vor fi făcute din sponsorizări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!