Joi, la prânz, a avut loc videoconferința FRB cu cluburile din Liga Națională de Baschet Feminin. Au participat 12 din cele 13 echipe ale ediției 2019-2020. Doar Rapidul a lipsit.
„ Ne-au pus să votăm fiecare, cine vrea să se termine campionatul și cine vrea să continue. A fost unanimitate să se termine campionatul. În afară de Satu Mare, Târgoviște și Arad, celelalte toate au spus cu decernarea titlului de campioană. Asta este cel mai important”, ne-a declarat Marcel Urban.
„S-a vorbit și despre problemele financiare, cum gestionează situația jucătoarelor, care cum au reziliat contractele, cum le-au suspendat, să nu se trezească cu judecată pe la BAT, FIBA. Majoritatea a reziliat cu jucătoarele sau a suspendat cu cine mai are contract, cum avem și noi câteva”, a adăugat președintele de la FCC Baschet Arad.
De ce nu vor reluarea?
O reluare a campionatului din punctul în care a fost suspendat ar putea aduce schimbări de ierarhii.
„Discuția asta de voturi va intra în Consiliul Director, dar este aproape hotărâtă treaba pentru că nimeni nu își permite și nu își mai dorește să pornească din nou campionatul de unde am rămas. În primul rând pe ce bani? În al doilea rând, jucătoarele trebuie aduse cu trei săptămâni-o lună înainte ca să le pregătești. La multe dintre aceste jucătoare li s-a terminat contractul. Cum le mai aduci? Ele semnează cu alte echipe și atunci ce faci? Se schimbă niște ierarhii, niște proporții de forțe în anumite locuri”, a mai spus oficialul arădean.
Anunțul oficial ar putea să întârzie
Deși există unanimitate în ceea ce privește cluburile din LNBF, Federația Română de Baschet vrea o uniformitate în decizii. Vineri dimineață va avea loc și videoconferința cu cluburile din LNBM.
„Ei așteaptă să vadă ce se întâmplă și cu băieții. Au zis că nu pot să stabilească. Ei vor să dea o uniformitate la toate competițiile, și la feminin, și la masculin, și la juniori. Sunt multe necunoscute pentru că la masculin nici nu s-a terminat sezonul regulat, sunt înainte de play-off.
Au luat act că s-a votat în unanimitate pentru oprirea campionatului.
Acest anunț îl vor da probabil la sfârșitul stării de urgență. Dacă îl dau acum, cluburile nu mai au posibilitatea să ia cei 75% ajutor de la stat în șomajul tehnic. Prin treaba asta protejează echipele să iasă din impasul financiar. Toți au probleme din punctul ăsta de vedere”, ne-a explicat Urban.
Sezonul 2020-2021
Ce înseamnă pentru echipa arădeană această amânare a deciziei de încheiere a campionatului pentru a permite cluburilor să acceseze acei 75%? „Nu ne încurcă, nici nu ne ajută, în condițiile în care noi suntem în perioada în care ne plătim din surse proprii. Pe noi ne încurcă neactivarea, suspendarea proiectelor nerambursabile în momentul de față. Dar nu este foarte grav, neavând multe cheltuieli acum. Manageriem în așa fel încât să rezistăm, să ieșim din perioada asta să putem să începem pregătirea și reorganizarea pentru sezonul următor”, a adăugat președintele „galben-albastrelor”.
S-a vorbit puțin și despre sezonul următor, dar nu se știu prea multe despre acesta. „Nu s-a discutat foarte mult, nu se știe când vom începe, trebuie să așteptăm să vedem ce se întâmplă. A fost toată lumea de la federație acolo, dacă avem întrebări ne ajută cu sfaturi, dar nu economic, n-au cu ce. Ne gândim la strategia cum vom face în sezonul care urmează, cum ne vom împărți, câte echipe se vor înscrie, dacă va fi din nou pe zone, cum va fi împărțit campionatul. Este o necunoscută totală la toate cluburile pe ce bugete își vor construi sezonul care urmează”.
Utopie fără străine?
Antrenorul Dan Calancea a propus ca în următorul campionat să nu se mai folosească jucătoare străine. Formația sa, Olimpia CSU Brașov, se baza pe 5 straniere, numărul maxim permis, înainte de încheierea sezonului regulat. 9 cluburi n-au fost de acord cu această inițiativă.
„Despre jucătoare străine, Calancea a venit să se elimine de tot, să mai jucăm numai cu românce, lucru pe care l-au îmbrățișat doar Constanța și Agronomia. Au avut ambele straniere. Și Brașovul, chiar mai multe ca noi. Surprinzător în condițiile în care noi nu avem jucătoare românce. Utopie! Unele românce sunt cu mult mai scumpe decât străinele și nu au valoarea acestora. Nu cred că o să o facă pentru că n-au fost de acord”, a concluzionat președintele FCC Baschet Arad, care s-a bazat pe 4 straniere începând din luna ianuarie.
Formația arădeană ar putea primi medaliile de bronz dacă se va merge pe decizia majorității de a da titlu în funcție de clasamentul actual. Reamintim că în Liga Națională de Baschet Feminin s-au disputat toate meciurile din sezonul regulat și urma să înceapă play-off-ul când s-a suspendat campionatul din cauza pandemiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!