Sub genericul „România prin ochii românilor”, perspectiva inedită a trecutului recent şi a societăţii româneşti în tranziţie pe care cinematografia românească o oferă, va fi discutată la o serie de proiecţii şi dezbateri cu participarea cineaştilor din România şi Ungaria.
„Amintiri din Epoca de Aur” este o istorie neconvenţională a comunismului din România, povestită în principal prin legendele lui urbane, istorii în general orale care circulau în epocă şi care plecau de la o întâmplare adevărată care ulterior înflorea în imaginaţia fiecărui povestitor în parte. O incursiune plină de nostalgie în zbaterea cotidiană, „Amintiri din Epoca de Aur” scoate la rampă tertipuri de supravieţuire în instanţa unor situaţii neaşteptate şi ingrate, generate de ilogica sistemului comunist. Mai presus de spectaculosul anecdotei, regizorii filmului reconstituie sociologic atât principiile aberante ale sistemului care au generat întâmplările hilare cât şi „actorii” epocii de aur, oameni simpli, progresişti, prezentaţi cu îngăduinţă şi simpatie.
De la ora 16.30 publicul va fi invitat să vizioneze filmul iar de la ora 18.00, reputatul critic român de film Cristina Corciovescu, membru al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI), coautor al volumelor „1234 cineaşti români”, „Cinema… un secol şi ceva”, „Lumea filmului”, „Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor” va participa la o masă rotundă alături de György Báron, critic de film.
Casa Terorii din Budapesta este unul dintre cele mai consistente muzee de istorie recentă din Europa, care valorifică expresiv similitudinea dintre teroarea comunistă şi cea fascistă, într-o locaţie care, stranie ironie a istoriei, a găzduit decenii la rând sediul Securităţii ungare, AVO.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!