Iniţiat în anul 2007 sub auspiciile Asociaţiei culturale Musikforum Europa din Arad, proiectul „Opera în concert” – la vremea aceea „Nabucco” de Verdi, s-a bucurat de un imens succes. Parteneriatul public privat a conferit atunci acestui eveniment cultural ce se impunea a fi continuat, cadrul cel mai propice de desfăşurare.
Prietenia româno-italiană aduce din nou prilejul unei colaborări prin intermediul muzicii, de data aceasta dedicată aniversarii a 150 de ani de la unificarea Italiei.
Filarmonica de Stat Arad a preluat şi a dus mai departe (începând cu anul 2008 -Traviata, 2009 – Operele dapontine ale lui Mozart, 2010 – Bărbierul din Sevilla şi Carmen) acest gen de proiect, astfel încât anul acesta, în cadrul unei colaborări cu Asociaţia Culturală Coro Belvedere din Genova Italia, sub patronajul Consulatului General al Italiei la Timişoara, sprijiniţi financiar de către GB Company în calitate de sponsor principal, căruia i se alătură firma Confindustria România – Filiala Timiş, filarmonica reuşeşte să aducă în faţa publicului în formă de reprezentare semiscenică una dintre cele mai frumoase pagini ale literaturii muzicale universale ale genului muzical liric, opera într-un act Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni.
Distribuţia este formată din: Santuzza – Monica Bozzo (Italia), Turridu – Emanuele Servidio (Italia), Alfio – Park Jae Hong (Coreea de Sud), Lola – Monica Valea (Arad), Lucia – Melinda Duffner (Arad), Corul Academic (dirijor Robert Daniel Rădoiaş) şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad. Dirijorul spectacolului este maestrul italian Lorenzo Tazzieri.
Regia îi aparţine lui Gualtiero Ristori (Italia), scenografia: Marzia Calosso, construcţie scenică: Gian Antola, make up: Silvia Tazzieri.
Mulţumiri lui Giorgio Valerio şi atelierului de croitorie Sartoria Teatrale Bianchi.
Nu întâmplător am plasat acest eveniment muzical în perioada prepascală. Acţiunea operei se desfăşoară în Duminica Paştelui într-un mic orăşel sicilian. Drama sentimentală a personajelor operei Cavalleria Rusticana se consuma în contextul celei mai mari sărbători creştine, Învierea Domnului.
Lorenzo Tazzieri
Născut în Genova în 1985, Lorenzo Tazzieri studiază la Conservatorul „Niccolo Paganini“ vioara şi pianul. Începând cu anul 2002, se specializează ca pianist, urmând timp de câţiva ani cursurile Conservatorului „Piotr Ilici Ceaikovski“ din Moscova. O etapă importantă a instrucţiei sale este marcată de studiile de compoziţie şi dirijat. În prezent urmează cursurile masterale de dirijat la Academia Musicale din Pescara.
Din 2007 colaborează ca asistent al dirijorului Roberto Tolomelli, la realizarea diverselor proiecte concertistice sau spectacole lirice. În 2003, tânărul dirijor a fondat în Genova Orchestra clasică Belvedere, care desfăşoară stagiuni anuale de concerte. Invitat în America Latină, Lorenzo Tazzieri va dirija cinci dintre cele mai mari orchestre sudamericane cu ocazia sărbătoririi celor 150 de ani de unitate a Italiei.
Monica Bozzo
A absolvit clasele de canto liric şi muzică vocală de cameră la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano. A parcurs stagii de perfecţionare cu nume importante ale scenei lirice – Antonietta Stella, Maria Chiara, Natale de Carolis, Renato Bruson, Renata Scotto sau Teresa Berganza.
Printre realizările discografice ale sopranei se numără conlucrările cu casele de discuri Rugginenti – „Nei deserti dell’esilio” de Simonetta Sargenti (1994), Recviem de Wolfgang Amadeus Mozart (1999) şi Stradivarius – Muzica secolului al XIX-lea italian, în colaborare cu Societatea Italiană de Muzicologie.
Emanuele Servidio
A studiat arta vocală la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano. A urmat cursuri de măiestrie îndrumate de marele Carlo Bergonzi. Tenorul este câştigătorul mai multor concursuri internaţionale de canto. În repertoriul interpretului au fost incluse roluri din Rigoletto, Forţa destinului, Tosca, Cavalleria Rusticana, Madame Butterfly şi Carmen.
Park Jae Hong
S-a născut la Seul şi a studiat canto la Conservatorul „Antonio Vivaldi“ din Alessandria. A fost finalist şi premiant în diverse concursuri lirice internaţionale precum. Roluri create de Wolfgang Amadeus Mozart, Gioacchino Rossini, Giacomo Puccini, Ruggiero Leoncavallo, Giuseppe Verdi, Pietro Macagni, Benjamin Britten oglindesc factura lirică a interpretului, exersat deopotrivă în partituri baroce şi clasice de muzică sacră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!