Jurnal arădean: Domnul directorul Cornel Secianschi aţi preluat de curând această societate.
Cornel Secianschi: Da, pe data de 2.12.2008 am preluat mandatul de director al CET Arad. Dacă echipa nouă pe care am format-o nu va avea rezultatele dorite, noi nu vom ţine de scaun, pentru că nu are niciun rost să ne amăgim. Suntem hotărâţi să ne punem demisiile pe masă dacă timp de un an de zile nu reuşim să facem încet performanţă. Doresc responsabilitatea fiecărui angajat şi merg pe principiul că cine nu doreşte să muncească mai bine să plece singur. Nu exist soluţii, nu există cale de întoarcere. Putem spune că avem şi de recuperat, dar datoriile cele mai mari nici nu se mai pot recupera. Acele pierderi, datorii istorice, voi dori să le impun persoanelor responsabile.
Jurnal arădean: Aţi făcut schimbări de când aţi preluat postul de director CET Arad?
Cornel Secianschi: Începând din luna noiembrie am făcut nişte restructurări radicale, în top managemnt. Ca într-o orice societate cu probleme am introdus o terapie de şoc făcând schimbări la nivelul conducerii, inclusiv la şefii de servicii – serviciului juridic, serviciului personal,etc.
Jurnal arădean: Care sunt problemele actuale ale CET Arad?
Cornel Secianschi: În primul rând este vorba despre situaţia financiară a CET-ului. La ora actuală ne confruntăm cu o datorie de aproxiamtiv 700 miliarde lei la furnizorii de materii prime: cărbune şi transport, dar stocurile pentru trecerea acestei ierni sunt asigurate. Deci, pe lângă cele 700 de miliarde datorii mai sunt două credite luate în valoare de 250 de miliarde fiecare. Putem spune că suntem la limita pragului de faliment, având în vedere că valoarea patrimoniului este aproape depăşită de datorii.
Jurnal arădean: Câşi anagajţi are CET Arad în acest moment?
Cornel Secianschi: La ora actuală avem o schemă de funcţionare după părerea mea nerentabilă – 936 de angajaţi. Începând din 2009 vom începe o primă etapă de restructurare ce vizează reducerea a 136 de posturi. Mă refer în general la cei care au condiţii de pensionare, la cei care sunt indisciplinaţi şi sigur, cei care doresc.
Jurnal arădean: Revenind la probleme financiare, cum s-a ajuns la această situaţie?
Cornel Secianschi: Din analiza pe care am făcut-o, s-a ajuns la această situaţie din cauza unui management prost în ceea ce priveşte cheltuielile făcute. După părerea mea s-au cheltuit prea multe în lucruri mărunte, în loc să se cheltuiască în lucruri esenţiale care aveau apoi şi un efect economic. Este clar că în acest fel sacul se goleşte şi nu mai de unde să scoţi.
Jurnal arădean: Dacă vorbim despre investiţii, care este stadiul retehnologizării la CET?
Cornel Secianschi: La ora actuală specialişti ai BERD au fost în unitatea noastra, urmând ca pe 24 ianuarie 2009 să ne prezinte un studiu de fezabilitate privind retehnologizarea necesară. În urma unei prime analize a capacităţii noastre financiare de a returna orice împrumut BERD, banca ar putea să ne ofere aproximativ 17,5 milioane euro.
Jurnal arădean: Care sunt obiectivele majore pe care doreiţi să le realizaţi prin acest împrumut?
Cornel Secianschi: Dorim să modernizăm CET- ul pe hidrocarburi prin renunţarea turbinei actuale şi dorim să montăm o turbină de înaltă eficienţă, astfel încât să asigure energia termică şi electrică pentru municipiul Arad. Desigur, vizăm şi o îmbunătăţire a calităţii reţelei de distribuţie din Arad.
Jurnal arădean: Iar în ceea ce priveşte CET – ul pe lihnit?
Cornel Secianschi: Pentru CET-ul pe lihnit, tot în urma studiului BERD pentru a fi eficient ar trebui un împrumut mult mai mare. Se porneşte de la 150-200 de milioane de euro, care pentru societatea noastră ar fi imposibil de returnat şi de aceea în perioada următoare dorim o asociere, un parteneriat cu un investitor străin, astfel încât cele două surse de energie termică şi electrică să funcţioneze la parametrii ceruţi de U.E. Ştiţi foarte bine că problemele de mediu sunt cele mai stringente.
Jurnal arădean: Ar putea CET-ul să funcţioneze şi cu o singură centrală?
Cornel Secianschi: Dacă modernizăm CET-ul pe Hidrocarburi, cu o turbină de înaintă eficienţă este în regulă. Putem funcţiona cu două cazane de apă fierbinte – cele modernizate: nr. 4 şi 5. Dar se pune problema că aceste instalaţii se mai şi defectează şi de aceea trebuie neapărat ca ambele centrale să fie funcţionale.
Jurnal arădean: Care este situaţia în ceea ce priveşte energia electrică?
Cornel Secianschi: Societatea noastră nu a pus aşa mari baze pe furnizarea de energie electrică, iar noi vrem acum să schimbăm puţin mentalitatea. Printr-un preţ bun la energie electrică, preţul de piaţă al energiei electrice, se poate reglam preţul gigacaloriei la energia termică. Noi avem un contract reglementat prin care noi vindem energia electrică la Muntenia Sud care este preluată de o societatea privată şi care vinde Primăriei Arad megawattul/oră cu aproape 200 de lei mai scump. Încercăm, astfel, ca toată energia electrică pe care o producem să o vindem consumatorilor din municipiul Arad la un preţ negociabil.
Carte de vizită – Cornel Secianschi
Locul şi data naşterii: 18 septembrie 1953, Arad
Studii: A absolvit Institutul Plolitehnic.
Activitate: Timp de 26 de ani a fost angajat în cadrul Sucursala de Distribuţie Arad, iar din decembrie 2007 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Centralei Electrice şi de Termoficare Arad
A.P.
Trimite articolul
XTrebuie inchis o data, pentru ca e o catastrofa pentru natura si pentru finante
Ce prost esti,A.P.!!!DE LIGNIT AI AUZIT,S-AU ESTI TU PREA LIHNIT ?
sa ne mi lase ue cu mediul !!sa dea banii daca vor conditii de mediu!germania si franta e pe primul loc la poluare in ue si nimeni nu au curajul sa se ia de ele!ne au gasit pe ni mai prosti!suntem singura tara care a intrat in ue care am privatizat romtelecomul cu o firma tot de stat din grecia!!!!atunci ce am privatizat de fapt!!???suntem fraieri ue!!
Conform reglementarilor din UE, CET pe hidrocarburi trebuie scos din centrul municipiului. La asta nu s-a gandit onor conducerea ?
PANA LA ALEGEREA NOII CONDUCERI PARCA AR FI FOST BINE ,ACUM PARCA S-AU MAI SCHIMBAT TREBURILE. BINE VA MAI FI LA ANUL SI LA MULTI ANI. BINE CA OAMENII SE FAC CA MAI PLATESC IAR CET-UL SE FACE CA MAI INCALZESTE PE FRAIERI.BRAVO ,MARE E BUZUNARUL UNORA.
Nu de pensionabili trebuie sa va scapati ci de cei incompetenti. Ce gandire de manager o mai fi si asta??? Tineti cu dintii de cei competenti indiferent de varsta daca vreti rentabilitate,daca nu sugeti in continuare banii si subventiile si umflati-va buzunarele cu lefurile barosane (ale conducerii, consiliului de administratie etc.) Cred ca m-as ingrozi daca as afla totalul primelor date pentru marile realizari din ultimii ani de cand va tot chinuiti ca pestele pe uscat.
Cornele iti doresc REUSITA.
E adevarat ….LA CET LUCREAZA NUMAI HOTI SI MINCINOSI….????????
Părerea ta