Participă echipe de maeştri bucătari din diverse zone ale ţării. Vor fi invitate 8 echipe de maeştri bucătari (Arad – 2 echipe, Banat -1 echipă, Moldova -1 echipă, Dobrogea -1 echipă, Muntenia -1 echipă, Ardeal -1 echipă, Făgăraş -1 echipă) din diverse zone istorice ale României care vor pregăti porcul în spirit tradiţional în faţa publicului arădean timp de 2 zile. Fiecare echipă va avea un coordonator (Maestru în Arta Culinară) care va găti diverse meniuri speciale din carne de porc – în prima zi la ceaun, iar a doua zi la grătar, specifice zonelor din care provin. Alături de bucătari vor fi şi cei mai importanţi somelieri din România (Sergiu Nedelea, Cornelia Toma, Cătălin Băluţă, Cristi Grigore, Bogdan Dumitrescu), care vor prezenta diverse vinuri şi băuturi specifice judeţului Arad, istoria podgoriilor şi metodele tradiţionale pentru producerea băuturilor. De asemenea, somelierii vor prepara vinuri fierte şi băuturi spirtoase fierte cu diverse condimente, toate acestea fiind oferite gratuit spre degustare publicului.
Dar, iată întreg progamul:
• 7 Decembrie 2012:
17.00 – Pregătirea pentru pomana porcului – toate echipele selectează bucăţile de carne şi slănină pentru marea tocană
18.00 – Gastro Show: prezentarea grill-ului uruguaian în variantă românească, varianta prăjirii coastelor de porc – sesiune de degustări pentru public
18,30 – Lansarea muzeului arhaic în aer liber – prezentarea mai multor obiecte de muzeu: car pentru boi, car pentru cai, sania principelui Transilvaniei, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania cu 2 roţi, trăsură de plimbare cu 2 roţi, sacul de cânepă, roata de moară folosită în judeţul Arad, afumătoarea tradiţională, războiul de ţesut folosit în judeţul Arad, presa pentru struguri, butoiul pentru vin – prezintă mai mulţi profesori de istorie
19.00 – Prezentarea costumelor populare din judeţul Arad
19,30 – Momentul Meşteşugarilor – prezentarea diverselor tehnici de folosire ale uneltelor din ograda ţăranului român, prezintă scriitorul Cosmin Zidureanu
20,30 – Sesiune de degustări pentru public
20,45 – Incursiune în lumea vinurilor cu Somelier Sergiu Nedelea – prezentare de vinuri din podgoriile Aradului
21,00 – Degustare pentru public: jumări cu sare şi murături
21,30 – Prezentarea ceaunelor cu mâncărurile gătite de Maeştrii Artei Culinare
21,45 – Jarul Vrăjitoarelor – cartofii vor fi copţi în jarul vrăjitoarelor
22,00 – Sesiune de degustări pentru public oferită de Maeştrii Bucătari
22,15 – Concert de muzică populară Marius Ciprian Pop şi Tinu Vereşezan
• 8 Decembrie 2012:
11.00 – Gătirea mezelurilor în faţa publicului (cârnaţi, caltaboş, tobă…etc), Gastro Show cu specific din zona Ineului
11,30 – Simfonia condimentelor: prezentarea amestecurilor de condimente pentru carnea tocată, prezintă Maestrul Tibi Kiss
12.00 – Culinary Show: gătirea Jambonului de porc prin fierbere, descrierea reţetelor, prezintă Maestrul Cornea Ioan din Făgăraş
12,30 – Fierberea slăninii cu boia dulce şi usturoi, prezintă Uica Mihai şi Marcel Iorga
13.00 – Ansambluri folclorice din judeţul Arad
14,00 – Gătirea preparatului Pomana Porcului
14.30 – Parada Somelierilor: prezentarea vinurilor fierte, sesiune de degustare pentru public, prezintă somelier Bogdan Dumitrescu
15,30 – Comparaţie între reţetele de cârnaţi, degustare pentru public: cârnaţi prăjiţi în untură cu gogonele murate şi pâine de casă
16,30 – Pregătirea tradiţională a oţetului, prezintă Georgeta Mihai
17,00 – Gastro Show: prezentarea grill-ului uruguaian în variantă românească (partea a doua), varianta prăjirii ciolanelor de porc, prezintă Radu Zărnescu – sesiune de degustări pentru public
18,00 – Sesiune de degustări pentru public: Pomana Porcului
18,30 – Lansarea cazanului de palincă – producerea pălincii în direct, prezintă Florin Ghişe din Bihor
19,00 – Concert Fuego
Citiți principiile noastre de moderare aici!