Proiectul „Educaţia sub semnul interogaţiei” îl are drept protagonist şi invitat de onoare pe distinsul profesor francez Jean-Pierre Lepri, cunoscut expert internaţional în problemele educaţiei. Domnia sa este fondatorul Cercului de Reflecţie pentru o „Educaţie” Autentică, cunoscut mai ales sub numele său prescurtat, CREA (www.education-authentique.org). Este posesorul a patru diplome universitare, a două doctorate şi două D.E.A ( un doctorat în ştiinţele educaţiei şi unul în sociologie) şi comandor al Ordinului francez al Laurilor Academici (Palmes Académiques).
Membru fondator al CIRET, cadru didactic, formator, inspector, director, expert-consultant pentru UNESCO şi pentru diverse guverne, în Africa, America, Asia, Oceania şi Europa de Nord s-a dedicat problemelor educţaiei de mai bine de 50 de ani.
Aradul îl va avea ca oaspete în această săptămâna. Profesorul Lepri a acceptat generos invitaţia primită din partea Centrului de Aplicaţii Transdisciplinare în Educaţie de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” (CATEMNA) de a participa la mai multe activităţi dedicate educaţiei autentice: activităţi de formare a elevilor şi profesorilor, dezbateri, mese rotunde, lansări de carte, vizite de lucru.
Va coordona câteva ateliere, destinate elevilor de liceu de la Colegiul Moise Nicoară, şi va coordona un curs de formare destinat profesorilor din învăţământul preuniversitar. Atelierele de formare pentru profesori (de toate specialităţile) vor avea loc la casa Corpului Didactic Arad. Menţionăm câteva dintre temele incitante şi provocatoare ale acestor activităţi: Efectele nefaste ale educaţiei: La ce bun să mergem la şcoală?, A învăţa este ceva natural, Aş putea trăi fără educaţie?
Un dublu eveniment, din cadrul aceluiaşi proiect, va avea loc marţi, 2 aprilie, la Biblioteca Judeţeană „A.D.Xenopol”din Arad: lansarea celei mai recente cărţi a profesorului J.P.Lepri, intitulată „La fin de l’éducation?” ( édition l’ Instant Présent, 2012), urmată de o interesantă dezbatere asupra educaţiei contemporane, cu tema „La ce serveşte educaţia?”
Prezenţa în Arad, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, a acestui remarcabil specialist internaţional în problemele educaţiei constituie un semn al recunoaşterii şi preţuirii de care se bucură contribuţia şi implicarea învăţământului preuniversitar arădean în marea dezbatere contemporană asupra viitorului educaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!