Premiera acestui spectacol a avut loc pe scena instituţiei arădene în 31 octombrie 2010 în prezenţa regizorului de origine spaniolă.
Luis Montoto întrebuinţează în realizarea acestei producţii mai multe tehnici diferite caracteristice acestui gen teatral – marionetele cu fire, marionetele mânuite de actor, precum şi tehnica chinezească a umbrelor proiectate.
În viziunea lui Luis Montoto „Jack şi vrejul de fasole” urmăreşte creşterea şi maturizarea lui Jack, mesajul spectacolului fiind acela că nu doar banii şi realizarea pe plan material sunt importante, ci mai ales împlinirea pe plan spiritual. Distribuţia spectacolului este formată din actorii Carmen Mărginean, Adina Doba, Loredana Alexandrescu, Cristian Bordaş şi Călin Brad. Echipa tehnică este formată din sunetistul Dorel Parfeni şi Cornel Dume, cel care a realizat arajamentul de lumini.
Colaborarea cu Luis Montoto şi cu compania pe care o reprezintă nu este de dată recentă. Iubitorii teatrului de animaţie îşi amintesc cu siguranţă de spectacolul „Circul de lemn” prezentat de compania Karromato în cadrul ediţiei 2010 a Festivalului Internaţional de Arta Animaţiei Euromarionet, organizat de Teatrul de Marionete Arad.
Compania Karromato în care Luis Montoto îşi desfăşoară activitatea în prezent a fost fondată în 1997 şi reuneşte pasionaţi ai teatrului de animaţie din Ungaria, Cehia, Suedia şi Spania. Membrii companiei au în spate o experienţă bogată în lucrul cu marionetele, câştigată de-a lungul timpului în diverse teatre din Europa şi din lume. De asemenea, la compania Karromato sunt utilizate şi perfecţionate tehnicile ceheşti de realizare şi mânuire a marionetelor, tehnici care au, după cum se ştie, o tradiţie foarte îndelungată.
Karromato este, de asemenea, alături de Teatrul de Păpuşi Belfort din Franţa, partenerul Teatrului de Marionete Arad în ambiţiosul proiect „Vagabondaj”, un proiect cu finanţare europeană care îşi propune printre altele să valorifice tehnici specifice teatrului de animaţie din diferite zone ale Europei, dar şi să ofere posibilitatea de a veni la spectgacole unui public format din categorii sociale defavorizate.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!