Sub genericul „România prin ochii românilor”, ICR Budapesta îşi propune să prezinte publicului maghiar un film românesc premiat cu Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită – Tamás Székely, György Kovács, Gábor Erdélyi jr. De asemenea regizorul filmului, Peter Strickland a fost răsplătit în 2009 de către Academia Europeană de Film cu distincţia „Descoperirea europeană a anului„.
Katalin Varga (2009), r. Peter Strickland
Iubitoarei soţii a lui Antal Borlán nu i-ar trece vreodată prin minte că blajinul său soţ este vinovat de o crimă atroce. Antal crede că a primit iertarea lui Dumnezeu, principala dovadă fiind chiar mariajul său fericit. Dar un înger răzbunător, pe nume Katalin Varga, este în stare să-l caute pe Antal şi-n gaură de şarpe pentru a se răzbuna: violată de Antal cu ani în urmă, Katalin se va folosi împotriva lui de însuşi copilul lor, Orban.
În distribuţie: Hilda Péter, Norbert Tankó, Tibor Pálffy, Roberto Giacomello, Andreaa Gavriliu, Melinda Kántor, László Mátray
Durată 84 min.
De la ora 16.30 publicul este invitat să vizioneze filmul „Katalin Varga”, subiect al dezbaterii de la ora 18.00, moderată de Anikó Gorácz, autoarea volumului „Revoluţionarii – Noul val în cinematografia Românească (Forradalmárok – Az új évezred román filmművészete)”, cu participarea criticului român de teatru Iulia Popovici şi a operatorului maghiar al filmului, Márk Győri.
Cunoscutul critic român de teatru Iulia POPOVICI, a susţinut conferinţe despre teatrul românesc la New York, Poznan, Varşovia, Viena, a coordonat ateliere de dramaturgie şi a publicat articole de specialitate în revistele man_in_fest, Vatra, Dilema Veche (România) şi Dialog (Polonia). Scrie prefeţe, note introductive şi postfeţe pentru piese de teatru de Lia Bugnar, Gianina Cărbunariu, Peca Ştefan, Árpád Göncz, Georg Büchner, Katalin Thuróczy şi pentru volume de poezie de Ana Blandiana şi Ioana Ieronim. Este autoarea antologiei de dramaturgie românească nouă, în traducere maghiară, Kortárs roman drámak, Editura Koinonia, Cluj (2008). Din 2006, coordonează colecţia de teatru a editurii Cartea Românească. Este autoarea cărţii Un teatru la marginea drumului (Cartea Românească, 2008) şi una dintre autoarele antologiei Tovarăşe de drum. Experienţe feminine în comunism, coordonată de Dan Lungu şi Radu Pavel Gheo pentru Editura Polirom (2008).
Muzeul Casa Terorii din Budapesta este unul dintre cele mai consistente muzee de istorie recentă din Europa, care valorifică expresiv similitudinea dintre teroarea comunistă şi cea fascistă, într-o locaţie care, stranie ironie a istoriei, a găzduit decenii la rând sediul Securităţii ungare, AVO.
Evenimentul este transmis şi on-line. www.terrorhaza.hu
Citiți principiile noastre de moderare aici!