Complexul Muzeal Arad, prin Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria, în colaborare cu Muzeul Etnografic din Vladimirescu, a demarat un proiect educațional pentru promovarea tradițiilor românești. Prin activitate, atelierele interactive pentru preșcolari și elevii ciclului gimnazial sunt dedicate meșteșugului încondeierii ouălor, desfășurându-se în preajma sărbătorilor Pascale.
Atelierul a început pe data de 6 aprilie și se desfășoară până pe data de 12 a lunii, urmând ca ulterior la acesta să participe copiii de la grădinițele din localitate. Elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Șiria, coordonați de Corina Jugu (manager) și Dorina Roșu (învățătoare), învață tehnica încondeierii ouălor cu ceară de albine și chișiță de la meșterul popular Maria Aiftinicăi. Aceasta deține o impresionantă colecție etnografică din diverse zone geografice ale țării, punând bazele Muzeului de Etnografie „Marițuca” din comuna Vladimirescu.
Laura Mateș, muzeugraf în cadrul Muzeului Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria, a declarat că „în cadrul acestui atelier de la muzeul din Șiria, ne bucurăm de o atmosferă minunată, copiii fiind încântați de cele învățate”. Copiilor li s-a vorbit despre tradiția și legendele vopsitului ouălor, dar și despre reprezentarea acestora ca simbol al învierii. „În spiritualitatea acestor sărbători, vă transmitem tuturor să aveți lumină în suflet, liniște în case, tihnă și bucurie” – a adăugat muzeograful muzeului din Șiria, Laura Mateș.
Expoziția etnografică și atelierul „Ouă de Paști din Bucovina” constituie un proiect educațional realizat de către Complexul Muzeal Arad, prin Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria, în colaborare cu Muzeul de Etnografie „Marițuca” din Vladimirescu, fiind sprijinit financiar de Consiliul Județean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!