Colectivul clasei I de la Grupul Şcolar Beliu este format din 18 elevi (n.r. în ziua documentării noastre, un elev lipsea motivat). Cei mai mulţi copii sunt din Beliu, ceilalţi vin din satele aparţinătoare comunei, respectiv Beneşti, Bochia şi Secaci.
„Bobocii” sunt cuminţi, ascultători şi curioşi să afle tot ce este nou şi sunt nerăbdători să descopere tainele literelor, a cifrelor şi a poveştilor din abecedar. De plictiseală nici nu poate fi vorba deoarece, zilnic, învaţă ceva nou, iar orele sunt mult mai interesante deoarece sunt însoţite de jocuri şi cântece.
„Mă bucur foarte mult de faptul că elevii s-au adaptat cu uşurinţă cerinţelor şcolii – ne spune prof. Gabor Maria Ramona – asta datorită legăturii dintre gădiniţă şi şcoală (copiii se cunosc din grădiniţă, au legat prietenii).
Am intrat în dialog cu copiii şi i-am întrebat ce i-a impresionat mai mult, din prima zi, la şcoală. Răspunsurile lor au venit spontan: „Îmi place mai mult la şcoală terenul sintetic de fotbal” (Ervin); „Pălărioarele de pe perete care reprezintă cele patru anotimpuri” (Diana), „Îmi plac cântecele de şcoală” (Flavius). Am dorit să aflăm şi ce apreciază la învăţătoarea lor şi, care mai de care, au găsit ce le place: părul, ochii, că „doamna e bună” şi „cântă frumos”, etc. Dar cum a fost prima „întâlnire” din viaţa lor cu manualele? „Când le-am deschis m-am gândit că trebuie să învăţ” (Rebeca), „Cel mai mult mi-au plăcut pozele” (Paul)…
Am trecut apoi la lucruri mai seriase. Am vrut să ştim pentru ce au venit la şcoală, de ce doresc să înveţe, pentru ce se pregătesc, în concluzie, ce meserie vor să aibă după ce vor termina studiile? Răspunsurile lor le aflaţi din pagina de faţă pe care le-o dedicăm.
Şi credem că visele lor pot fi împlinite mai ales că au pornit la drum cu o învăţătoare care se călăuzeşte după ceea ce spunea Antoine de Saint-Exupery: „Copiii nu trebuie îndopaţi cu cunoştinţe moarte. Trebuie să li se făurească un stil, aşa încât ei să poată să participe”.
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!