Pentru prima dată de la începutul mandatului, deputaţii arădeni ai PDL nu au votat uniform, premiera fiind înregistrată la votul dat de Camera Deputaţilor în privinţa cererii DNA de a extinde cercetarea penală şi de a admite percheziţia informatică. După cum se ştie, ambele cereri ale DNA au căzut la vot, deşi, cu câteva ore înainte, preşedintele Traian Băsescu declarase că decizia trebuie să fie „în favoarea justiţiei”
„Nimeni nu e mai presus de lege”
Adrian Niţu şi Marius Gondor sunt singurii care declară răspicat că au votat atât pentru extinderea cercetării penale, cât şi pentru percheziţia informatică, în numele devizei „nimeni nu este mai presus de lege”. Şi unul şi celălalt spun că rezultatul votului aruncă încă o umbră negativă asupra Parlamentului, în ansamblul său, creând impresia că parlamentarii, indiferent de apartenenţa politică, se apără între ei.
Băsescu i-a întărâtat
Ca membru al Comisiei Juridice, Iustin Cionca spune că a avut la îndemână toate elementele, putând vota în deplină cunoştinţă de cauză. Mai întâi, spune Cionca, „am votat împotriva percheziţiei electronice pentru că DNA a greşit din start, adresându-se cui nu trebuia. Calculatorul nefiind proprietatea d-nei Ridzi, ci a ministerului, trebuia să se adreseze acestuia. Mai mult, d-na Ridzi a cerut în repetate rânduri procurorilor să facă acest lucru, dar nu l-au făcut. Le-a pus la dispoziţie calculatorul, dar nu l-au acceptat. În ce priveşte extinderea cercetării penale, în Comisie am votat împotrivă, considerând că procurorii nu şi-au făcut treaba, ţinând dosarul cu acuzaţiile iniţiale în sertar.
Dacă doreau să vină cu alte capete de acuzare, puteau să deschidă alt dosar, nu să-l tărăgăneze un an şi trei luni pe cel vechi. În plen, însă, deşi îmi menţin părerea exprimată în Comisie, am votat pentru extindere, pentru că a fost vorba despre un vot politic. Dacă vreţi părerea mea, votul a fost negativ şi pentru că preşedintele Traian Băsescu a declarat, la televiziune că decizia ar trebui să fie pentru aprobarea cererilor DNA. Aceasta i-a întărâtat pe cei care nu sunt de partea lui şi au votat invers de cum a zis el, doar aşa, de ciudă”.
„Conform conştiinţei”
În fine, o altă poziţie a avut Claudia Boghicevici : „Conform legii, dacă votul este secret, trebuie să râmână secret. Am votat conform propriei mele conştiinţe şi, spun eu, conform codului moral pe care ar trebui să-l respecte orice parlamentar, conform spiritului legii”. Deputatul Lucian Riviş Tipei nu a putut fi contactat.
JA-S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!