Creditarea are şanse să fie relansată până la finele acestui an, potrivit previziunilor lui Radu Gratian Ghetea.
Care este situaţia în acest moment a economiei, cum evoluează şi la ce să ne aşteptăm în perioada următoare?
GHEŢEA. De această dată nu o să vă fac declaraţii în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, pentru că nu facem comentarii în acest sens. Totuşi, vreau să vă spun din perspectiva unei bănci comerciale, a cărui preşedinte sunt, care finanţează economia şi care în anul trecut a reuşit o performanţă deosebită: să crească soldul creditelor cu peste 15% în condiţiile în care întreaga industrie bancară nu reuşea decât să scadă soldul creditelor bancare. Deci, din această perspectivă eu vreau să mă declar deosebit de optimist, în sensul că avem ocazia zi de zi să constatăm că există iniţiativă, că există oameni care au reuşit să treacă de momentele dificile ale crizei, care au reuşit să se adapteze noilor condiţii.
Ce înseamnă această adaptare la noile condiţii?
GHEŢEA. Practic adaptarea înseamnă a găsi soluţii pentru a-ţi face activitatea sau afacerea mai profitabilă, mai eficientă. Asta o spun în perspectiva în care majoritatea celor despre care vorbim au accesat sau accesează fonduri europene pentru modernizarea liniilor de producţie, prin adăugarea de noi linii de producţie, care de multe ori sunt foarte diferite de ceea ce se făcea înainte. Eu cred că românii au tăria să iasă din această situaţie mai delicată, dar au nevoie de exemple pozitive care să fie mediatizate pentru ca oamenii să poată învăţa. Există zeci, sute de exemple din fiecare judeţ de oameni care au reuşit să acceseze fonduri, iar acum au venit şi rezultatele.
Din perspectiva clientului persoană fizică, s-a schimbat profilul românului care accesa credite?
GHEŢEA. S-a schimbat total profilul, pentru că putem spune că nu prea mai există profil. În opinia mea în acest moment suntem într-o situaţie de non-combat. Clienţii persoane fizice nu sunt interesaţi de accesarea creditelor, dar cred că este o situaţie de normalitate. Trecem prin nişte momente de schimbare, sunt nişte reduceri în ceea ce priveşte veniturile potenţiale ale oamenilor. Nu ar trebui să facem foarte mare tragedie, pentru că dacă analizăm ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni vom observa că mediul privat a redus foarte drastic salariile anagajaţilor. Acum se face o reducere şi la nivelul sectorului public şi mai apare şi această creştere inerentă a preţurilor din cauza TVA. În aceste condiţii e normal că oamenii stau puţin în expectativă pentru a vedea ce urmează.
Când vom ieşi din această perioadă de „amorţeală” a creditării?
GHEŢEA. Oamenii nu vor rămâne în această stare la nesfârşit. Cred că într-o perioadă de câteva luni vom asista din nou la o reluare a creditărilor. Băncile sunt pregătite pentru a da credit. Noi trebuie să dăm credit. Este greşită acea concepţie cum că noi ne închidem în spatele uşilor şi nu vrem să dăm credit pentru a nu ne lua riscuri. Dacă am proceda în acest fel înseamnă că nu am mai face activitate. În câteva luni cred că oamenii vor reveni şi vor solicita credite, atât pentru nevoile curente cât şi pentru investiţii în case, apartamente, etc. Când spun investiţii în case şi apartamente aş vrea să dăm la o parte acele investiţii pe care le făcea mai toată lumea prin achiziţionarea de apartamente pe care mai apoi să le dea spre închiriere. Nu cred că această perioadă se va întoarce curând, dar cred că mai curând va reveni situaţia în care omul care stă la garsonieră doreşte un apartament cu două sau trei camere, iar cel care stă la apartament, vrea o casă. Este un deziderat pe care oamenii sunt convins că nu l-au uitat.
Care au fost efectele programului guvernamental „Prima Casă”?
GHEŢEA. Programul „Prima Casă” a fost foarte bine primit de către bănci şi de către public. În opinia mea în acest moment el se află în acelaşi impans pe care l-am menţionat adineaori: oamenii sunt în expectativă, inclusiv pentru „Prima casă”, dar o dată cu schimbarea modului de abordare pe care eu îl întrevăd înainte de finele acestui an se va relua şi programul „Prima casă”.
Care este relaţia între sistemul bacar şi politicile Executivului? Care sunt nevoile sistemului bancar?
GHEŢEA. Sistemul bancar, ca şi economia românească lucrează sau există de mai mult timp într-o economie de piaţă. Într-o astfel de economie politicile şi măsurile administrative nu sunt niciodată cele mai dorite. Ca atare eu cred că sistemul bancar nu are nevoie de o anumită, să spunem, implicare la nivel guvernamental. Noi avem nevoie de reguli clare, care să fie cât mai previzibile, să aibă o durată cât mai lungă. Avem nevoie ca Banca Naţională să ne dea acele regulamente pe care să le aplicăm şi să ne spună cu suficient timp înainte pentru a le putea aplica. Faptul că România e o ţară europeană facilitează acest lucru pentru că avem deja o predictibilitate în sistemul bancar.
Fără comentarii
Despre proiectul privind majorarea pragului de deţinere la Societăţile de Investiţii Financiare, de la 1% la 5%, Radu Graţia Gheţea a spus: „Nu sunt un specialist în piaţa bursieră şi în general atunci când nu stăpânesc unele activităţi sau unele fenomene mă feresc să fac comentarii. Nu am comentarii nici pozitive nici negative, îmi declin compentenţa de a comenta astfel de decizii”.
Carte de vizită
Radu Gratian Ghetea s-a născut pe 7 august 1949, la Roman. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti (1972) şi apoi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul ASE Bucureşti (1985). La 11 mai 2007, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Alpha Bank România şi al Asociaţiei Române a Băncilor, a acceptat să preia funcţia de preşedinte al Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), singura bancă din România rămasă în proprietatea statului.
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!