Pe lângă Şcoala Generală „Ioan Slavici”care şcolarizează copiii din învăţământul de masă, la Şiria se găseşte şi o şcoală în care învaţă copii cu cerinţe educaţionale speciale din întreg judeţul. Această şcoală nu mai are personalitate juridică ci este o structură a Centrului Şcolar Pentru Educaţie Inlcuzivă Arad, dar, în schimb, are o remarcabilă iniţiativă.
Născut din necesitatea asigurării unui mediu educaţional bazat pe acceptare, toleranţă şi diversitate şi din necesitatea de a sensibiliza întreaga comunitate la problemele tuturor copiilor care sunt şcolarizaţi la nivelul acesteia, Proiectul Educaţional Naţional „Copilăria- un basm fără sfârşit” şi-a desfăşurat anul acesta ce-a de-a doua ediţie.
Într-un cadru festiv, întâmpinaţi de către copiii, profesorii şi membrii reprezentativi ai comunităţii, primarul comunei, ing. Valentn Bot, preşedintele Consiliului de Cultură , Sănătate şi Învăţământ, profesorul Marcel Priescu au venit în Şiria, însoţiţi de către profesorii lor, copii din: Arad, Buteni, Chişineu-Criş, Galşa, Felnac, Lipova, Nadăş, Pîncota, Tauţ, Vladimirescu şi din şcoli din judeţul Timiş, precum Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara şi Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan” din Timişoara pentru a participa la activităţile organizate în cadrul proiectului educaţional. O prezenţă remercabilă a fost aceea a oaspeţilor de la Şcoala „Sfântul Gheorghe” din Uzdin, Serbia, director Octavian Creţu şi a profesorilor Teo Rãmianţ şi Elena Cojocaru care au venit la Şiria însoţiţi de profesorul Florin Muj de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arad, care şi-au înscris cu mare interes copiii în concursurile organizate în cadrul proiectului.
Cu emoţie şi admiraţie au fost primiţi în rândurile celor prezenţi distinşii invitaţi d-nul prof.univ. dr. Ionel Funeriu, d-nul dr. ing. Alexandru Albu, d-nul insp. şcolar înv. special Ovidiu Toderici, d-nul prof. Dan Lăzărescu-critic de artă, d-na prof. de arte vizuale Ecaterina Gerold-preşedinta comisiei de jurizare a lucrărilor de creaţie plastică, d-na prof. Ana Kiss- reprezentanta Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” din Arad, artistul plastic Dorin Lihor- din partea comunităţii locale.
Într-un mediu plin de lirism oferit de expoziţia de artă plastică, fotografie şi creaţie literară , printre privirile nedezlipite de la operele micilor artişti ale tuturor celor prezenţi, reprezentanţii şcolii organizatoare a proiectului, d-nul dir. Terentie Balaş, d-na dir-adj. Olimpia Piroş, d-na cons-ed. Diana Ciupuligă şi-au făcut, cu cinste, datoria de gaze ale evenimentului educaţional. Într-un dialog permanent cu oaspeţii şi copiii, încărcat de trăiri afective puternice, cauzate de amploarea şi intensitatea evenimentului, s-au aflat, pe tot parcursul desfăşurării activităţilor, reprezentanţii instituţiilor partenere, respectiv d-na dir. Corina Jurgiu de la Şcoala Gen.”Ioan Slavici”, d-na cons-ed. Adela Gorcea de la Grupul Şcolar Pâncota.
Oferta activităţilor cuprinse în proiect a fost foarte variată şi atractivă, de la Concursul Naţional – cu participare internaţională- de artă plastică, artă fotografică şi creaţie literară (poezie şi proză) la Concursul Naţional de Şah, la Turneul de Fotbal şi Handbal şi la demonstraţiile de aeromodele pentru copii. Un punct foarte atractiv şi de mare interes l-a constituit spectacolul muzical – coregrafic în cadrul căruia copiii s-au întrecut în dans, cântec şi poezie.
Concursurile organizate în cadrul proiectului au reunit la Şiria peste 1300 de copii ( 430 de copii prin participare directă în cadrul formaţiilor artistice şi sportive şi restul de peste 870 de copii prin participare indirectă cu lucrări de atră plastică, fotografie şi creaţii literare). Alături de participanţii direct la activităţi s-au bucurat de ziua lor şi copiii din comunitate care au participat la vernisajul expoziţiei organizată în sala de expoziţii a Muzeului Memorial „Ioan Slavici”, la Turneul de fotbal desfăşurat pe terenul de sport al Şcolii Generale „Ioan Slavici”, la jocul de handbal din sala de sprot de la Şcoala Generală „Ioan Slavici”, la Concursul Naţional de Şah din salile de clasă ale Şcoalii Generale , la demonstraţiile de aeromodele de la Aeroportul din Şiria şi la minumatul spectacol muzical-coregrafic care s-a desfăşurat pe scena din Parcul mare a Căminului Cultural din Şiria. Pentru asigurarea siguranţei şi protecţiei copiilor au fost implicaţi reprezentanţi ai Poliţiei din Şiria.
Prin acest eveniment educaţional am dorit să oferim copiilor posibilitatea de a se bucura din plin de ziua lor, de a realiza o comunicare deschisă între elevi, cadre didactice, membri ai comunităţii şi un schimb de experienţă care să fie util întregului proces de educaţie.
Prof. Rodica Gorun- coordonator proiect
Citiți principiile noastre de moderare aici!