JURNAL ARĂDEAN. Doamnă director Ana Maria Dragoş, recent a fost aprobat calendarul activităţilor culturale pe anul 2013. Cu ce acţiuni vine în faţa publicului instituţia pe care o conduceţi?
ANA MARIA DRAGOŞ. Centrul Cultural Judeţean va organiza, atât în municipiu, cât şi în judeţ, evenimente din diverse domenii, precum artele spectacolului, arte plastice, literatură, cultură tradiţională, divertisment şi agrement, educaţie şi formare, sport şi altele. Vorbim atât despre acţiuni pe care le organizăm în premieră anul acesta, cât şi de cele peste 80 de acţiuni devenite deja tradiţionale. Spectatorii vor avea acces liber şi posibilitatea de a participa la toate manifestările culturale şi de agrement, care vor avea loc în cele mai diverse spaţii, convenţionale sau non-convenţionale, dar şi în aer liber. Am încercat să cuprindem o sferă cât mai largă de evenimente, din diferite domenii, cu un impact social mare. Printre proiectele noi care urmează să fie prezentate publicului, anul acesta, se regăsesc festivaluri, competiţii, târguri, tabere tematice, aniversări şi alte manifestări culturale, educative sau sportive, 55 de ani de la înfiinţarea Şcolii Populare de Artă din Arad, „Palatul Cultural – 100 de ani”, Festival internaţional de artă, tabăra social-educativă pentru elevi „Biserica este o îmbrăţişare”, Festivalul internaţional de film „Areopag”, aniversarea a 180 de ani de la înfiinţarea primului conservator din România.
Pentru că aminteaţi de proiectele ce tind să devină tradiţionale, printre acestea se numără şi Teatrul de Vară, proiect iniţiat de dumneavoastră, care a debutat anul trecut şi care s-a bucurat de succes. Ce evenimente sunt programate anul acesta la Teatrul de Vară?
A.M.D. Teatrul de Vară, unul dintre proiectele iniţiate anul trecut de Centrul Cultural Judeţean, îşi va deschide stagiunea cu o gală de operetă. Evenimentele din stagiune se vor derula din luna iunie, în fiecare seară de miercuri. Programul Teatrului de Vară va cuprinde spectacole de teatru, pentru cei mari, dar şi pentru cei mici. Pentru copii vom avea spectacolul Hansel şi Gretel, musical-ul Mary Poppins, concerte, show-uri, spectacole sincretice. De asemenea, arădenii sunt invitaţi la Spectacolul Traviata cu solişti de la Opera din Bucureşti. Ca şi noutate vom avea seară de dans clasic şi balet la lumina lumânărilor. Pe toată perioada estivală, Teatrul de Vară va oferi spaţiu de desfăşurare pentru ateliere de creaţie, spectacole susţinute de profesorii şi elevii Şcolii Populare de Arte, precum şi pentru alte activităţi culturale, educative, sportive şi/sau de agrement.
O altă premieră este cea a evenimentelor centrate mai ales pe viaţa spirituală, evenimente adresate în special sufletului. Ce ne puteţi spune despre aceste manifestări creştine?
A.M.D. Din acest an administraţia, cultura şi spiritualitatea judeţului Arad, Consiliul Judeţean, Centrul Cultural Judeţean şi Arhiepiscopia Ortodoxă, vor colabora, în premieră, pentru organizarea Festivalul internaţional de artă „Filocalia” (17-26 mai). Festivalul „Filocalia”, al cărui nume vine din limba greacă şi înseamnă „iubire de frumuseţe divină”, promovează tema frumosului care este definitorie pentru a înţelege arta în general. În acest context de promovare a spiritualităţii, la Arad va fi organizată expoziţia „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”, dedicată icoanelor Maicii Domnului, care au lăcrimat, cu deosebire icoane de la Mănăstirea Nicula. Expoziţia impresionează prin ideea fundamentală aleasă şi cuprinde 37 de icoane pe aceeaşi temă, de la cele mai vechi şi până la cele mai noi reprezentări după icoane originale care au lăcrimat, doi prapuri care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea şi un ceaslov.
Cum a fost primită ideea de a organiza un eveniment creştin la Arad?
A.M.D. Festivalul de artă sacră „Filocalia” îşi propune conceperea, planificarea, susţinerea şi realizarea unui program artistic complex şi cuprinzător spiritual. Dorim să promovăm valenţele ethosului ortodox reflectate în icoană, imnografie, muzică şi poezie religioasă. Succesul acestei idei este confirmat şi de faptul că deja am şi primit propunerea de a organiza acest Festival atât la Iaşi, cât şi la Cluj. La Iaşi, Festivalul de Film se va desfăşura în octombrie, perioadă în care oraşul moldav devine, pentru o săptămână, Capitala Ortodoxiei Româneşti. Tot atunci mii de pelerini vin să se închine la Moaştele Sfintei Parascheva, o procesiune ce datează de aproape 400 de ani. Cu atât mai mult este de semnalat aprecierea de care se bucură festivalul nostru, cu cât a fost introdus într-un program care cuprinde unul dintre cele mai mari pelerinaje ale ortodoxiei.
Aţi ales să organizaţi evenimente pentru toate gusturile şi pentru toţi iubitorii de cultură. Ce buget aveţi alocat pentru toate manifestările?
A.M.D. Cultura a fost şi va rămâne în continuare pentru administraţia judeţeană o prioritate. Arădenii au fost şi vor rămâne consumatori de cultură de cea mai înaltă calitate. Aceasta este motivaţia care a stat şi la baza elaborării Strategiei Culturale a judeţului Arad implementată până în prezent cu succes, urmând ca şi în viitorul apropiat să asigurăm accesul la cultură, de ce nu, şi celor care ne sunt oaspeţi.
Proiectele din acest an, iniţiate de Centrul Cultural Judeţean Arad, au fost elaborate ţinând cont în primul rând de gustul şi aşteptările manifestate de public, dar şi de propunerile formulate în cadrul colaborărilor cu alte instituţii din Arad, din România sau din alte ţări europene. Toţi arădenii sunt aşteptaţi cu porţile deschise să ia parte la toate acţiunile noastre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!