Jurnal arădean: Într-un sondaj realizat la nivel naţional, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este creditat de către români cu cea mai mare încredere. Este uşor sau greu să conduci o astfel de instituţie? Vă întreb aceasta pentru că sunteţi comandant la ISU Arad de şapte luni.
Ioan Bogdănescu: Sunt numit în funcţia de inspector şef din 15 martie, dar lucrez în această instituţie din 1983. Am cea mai mare vechime şi pot considera acest lucru drept un avantaj concretizat prin accea că am ajuns să cunosc majoritatea angajaţilor, problemele pe care le au, lucru absolul esenţial dacă îţi doreşti să le fii alături şi să îi ajuţi. La noi în unitate, angajaţii din operativ sunt 24 de ore în foc continuu, nu mai au timp să fugă o oră undeva, să-şi rezolve problemele personale, ci sunt non-stop la muncă. Aşa că nu e uşor. Cât priveşte sondajele, cred că ele reprezintă o normalitate, având în vedere că menirea noastră este aceea de a fi mereu în slujba cetăţeanului. Extinderea serviciului SMURD în judeţ a contribuit, de asemenea, la creşetea nivelului de încredere a populaţiei.
Jurnal arădean: Tocmai despre SMURD doream să vă întreb. Ce a adus nou pentru cetăţeni? Şi ce e nou pentru ISU?
Ioan Bogdănescu: Cred că cea mai mare provocare a fost operaţionalizarea SMURD Arad, care diferă de celelalte module prin dotare şi prin organizarea intervenţiei. Ambulanţa de tip C1 – terapie intensivă – se află la noi în curte, noi am asigurat şoferul şi un paramedic, iar Unitatea de Primire Urgenţe Arad asigură 24 din 24 de ore un medic şi un asistent. Pentru noi este, ce-i drept, un volum de muncă în plus, dar priza la populaţie a crescut. Dovada, în ambele sensuri, este şi numărul de apeluri. De când s-a deschis, avem peste 240 de intervenţii, numai pe SMURD Arad. Ca să perfectăm această operaţiune, suntem în discuţii avansate cu Serviciul Telecomunicaţii Speciale, care asigură legăturile şi 112, pentru scurtarea timpul de răspuns, prin înfiinţarea dispeceratului integrat ambulanţă – ISU în cadrul inspectoratului nostru.
Jurnal arădean: Vor fi operţionalizate noi SMURD-uri în cursul anului viitor?
Ioan Bogdănescu: În judeţ, avem organizate trei servicii SMURD – la secţiile din Chişineu-Criş, Sebiş şi Bârzava, deservite de subofiţeri absolvenţi ai cursurilor de prim ajutor şi descarcerare. Următoarele module vor fi operaţionalizate la Gurahonţ şi Ineu, probabil la începutul lui ianuarie, în funcţie de cum reuşit să specializăm subofiţerii, astfel ca, în fiecare localitate unde există pompieri, să existe şi SMURD.
Urmează să mai operaţionalizăm încă două SMURD-uri, dar la consiliile locale din Vinga şi Nădlac, cu oamenii lor, pe care noi îi pregătim.
Jurnal arădean: Oamenii nu-şi mai pot imagina ca pompierii să nu intervină la timp. Ce lipseşte inspectoratului pentru o intervenţie promptă?
Ioan Bogdănescu: Normal că toţi care sună la 112 aşteaptă sprijinul necondiţionat al ISU, iar răspunsul nostru este întotdeauna prompt. Cu toate acestea, ar mai fi nevoie de dotare cu autospeciale de tonaj greu, macarale, în special. Avem foarte multe accidente pe drumul Arad-Deva şi pe Arad-Timişoara şi asta ne lipseşte. Acum colaborăm foarte bine cu cei de la Drumuri judeţene şi Poliţie şi le solicităm sprijinul lor. Dacă, acum, din punctul de vedere al medicinei de urgenţă, toate sunt de ultimă generaţie, ar mai fi necesară reîmprospătarea parcului auto cu autospeciale de intervenţie. Mai există încă autospeciale din 83-84, dar avem şi trei autospeciale de ultimă generaţie. Suntem, însă, optimişti pentru că, începând de anul viitor, la nivel de minister, s-a aprobat un plan multianual pentru achiziţionarea a peste 230 de autospeciale noi.
Jurnal arădean: Instituţia pe care o conduceţi a fost implicată într-un mega-exerciţiu pentru situaţii de urgenţă (HUROMEX). Aţi primit rezultatele finale, evaluările?
Ioan Bogdănescu: Într-adevăr, aplicaţia a avut o amploare deosebită. A fost prima de acest gen din ţară, la care au participat 10 ţări, 30 de observatori, iar întreaga activitate a fost evaluată de Comisia Europeană. Rezultate sunt favorabile, deşi mai sunt multe lucruri de învăţat. Echipele României trebuie pregătite la alte standarde, pentru că ne lipseşte experienţa.
Jurnal arădean: Ca de final, domnule comandant, cât la sută mai e militărie în ISU?
Ioan Bogdănescu: Deocamdată noi suntem militari. Bineînţeles, cu deschiderea care există către populaţie. Zilnic avem tangenţă cu agenţii economici şi cu cetăţenii, suntem 24 de ore din 24 în sprijinul lor. Dar totuşi, suntem încă militari. În viziunea mea, în orice instituţie, fie ea chiar şi civilă, trebuie să fie un pic de militărie. Dacă nu există ordine şi disciplină, se duce de râpă orice instituţie.
Carte de vizită
Col. Ing. Ioan Bogdănescu
Data şi locul naşterii: 28.04.1961, localitatea Tămăsasa (jud. Hunedoara)
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Pregătire profesională: absolvent al Şcolii de Ofiţeri Auto Piteşti, absolvent al Facultăţii de Inginerie a UAV, master în „Administraţie Publică”
Decorat cu „Ordinul Militar” şi Semnul Onorific „În Serviciul Patriei”. Propus pentru semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate.
A.B.
Trimite articolul
XJOS PALARIA