Exclusivitate: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, despre proprietăţi legislative, situaţia Guvernului, buget şi alegeri anticipate.
Care sunt priorităţile legislative în sesiunea din toamnă?
Roberta Anastase: Sincer vorbind, această vară fierbinte şi la propriu şi la figurat, se va finaliza cu o toamnă furtunoasă din punct de vedere politic. Avem o sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor în 16 august şi sper să putem finaliza legea ANI pentru a ne pune în acord cu instanţele europene la care am aderat.
La începutul lui septembrie vom avea o agendă extrem de încărcată. De la reforma serviciilor sociale, iniţiativă legislativă la care lucrez alături de o echipă extrem de profesionistă şi până la forma finală a Legii pensiilor sau Legea salarizării unitare. Ar mai fi Legea lustraţiei, pe care doresc să o văd finalizată după aventura nedorită legată de decizia Curţii Constituţionale, dar şi alte câteva modificări legislative care vizează Codul fiscal sau Codul muncii. Eu fac un apel şi la opoziţie să înceteze lupta sterilă în care s-a angajat şi să ne sprijine în proiectele care vizeză interesul naţional.
Credeţi că va trece Legea ANI de Parlament sub noua formă? Vor exista din nou motive de a fi atacată la Curtea Constituţională?
Roberta Anastase: Această lege care vizează Agenţia Naţională de Integritate şi controlul transparent al averilor demnitarilor este o cerinţă europeană asumată de România prin Tratatul de Aderare şi care ţine de respectarea angajamentelor noastre în raport cu Uniunea Europeană. Nu cred că ne putem juca în continuare cu aceste obligaţii, pe care ni le-am asumat faţă de Uniune, iar, după bâlbielile de la Senat, raportul de ţară a fost critic faţă de România. Dar, dincolo de aceste obligaţii internaţionale, cred că este o dovadă de respect faţă de cei care ne-au ales, care au dreptul să ştie dacă demitarii acestei ţări au profitat, într-un fel sau altul, de funcţia publică sau mandatul primit pentru a acţiona spre bunăstarea proprie.
Credeţi că bugetul pentru anul 2011 va fi aprobat în termeni, condiţii normale, sau va arăta cu totul altfel decât bugetele de până acum?
Roberta Anastase: Este una dintre priorităţile mele de a avea un buget aprobat cât mai rapid pentru 2011, poate chiar până la sfârşitul lui noiembrie. Aici vom colabora cu Guvernul, pentru că cei de aici îl fac, noi îl aprobăm cu amendamentele de rigoare. Aştept ca acest buget să fie unul echilibrat pentru aceste condiţii de criză şi am toate motivele să cred că aşa va fi.
Aveţi întâlniri cu parlamentarii PDL din partea de vest a ţării. Sunt acestea legate de pregătirea ripostei la moţiunea de cenzură pe care opoziţia a anunţat că o va depune?
Roberta Anastase: Aşa cum am declarat deja, am venit la Timişoara şi Arad pentru câteva întâlniri informale cu reprezentanţii a doua dintre cele mai puternice organizaţii PDL din ţară. Cred că este momentul ca PDL să redevină un partid al comunităţilor şi pentru că multe din soluţiile ieşirii României din criză se află la nivelul primarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene sau chiar al membrilor noştri.
De altfel, mă întâlnesc cu mare plăcere cu primarul Aradului, domnul Falcă, de care mă leagă o prietenie politică veche şi foarte consistentă din punct de vedere al schimbului de idei.
Credeţi că vor exista şi de această dată, după cum spun cei din opoziţie, parlamentari PDL care vor vota în favoarea moţiunii?
Roberta Anastase:Trebuie să vă anunţ că va exista, până la începutul lunii septembrie, o evaluare a activităţii Guvernului făcută de grupul parlamentar PDL. În funcţie de concluziile pe care le vom trage vom lua decizia cea mai potrivită la momentul respectiv. Până atunci putem asigura Guvernul de sprijinul nostru pentru a-şi putea pune în practică planul de măsuri anunţat.
Parlamentarii PDL au avertizat Guvernul că, dacă nu vor fi mulţumiţi de activitatea sa, nu îl vor mai susţine. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, sunteţi mulţumită de executiv?
Roberta Anastase: Nu este vorba dacă eu sunt nemulţumită sau mulţumită de acest Guvern. L-am sprijinit în toate momentele dificile pe care le-a avut în Parlament şi l-am creditat oridecâte ori a anunţat măsurile de reformă şi modernizare atât de necesare a statului. Sigur că mi-aş fi dorit foarte tare ca un anumit ritm al reformelor să fie mai susţinut şi ca Guvernul să facă mai mult şi să comunice mai coerent atât cu oamenii, cât şi cu comunităţile locale. Dar, aşa cum v-am spus, la începutul lui septembrie vom face un bilanţ al performanţelor acestui guvern şi vom trage o linie.
PSD, PNL şi PC vorbesc deja despre alegeri anticipate. Ce şanse sunt ca acest lucru să se întâmple şi ce ar însemna aceasta pentru România?
Roberta Anastase: Eu nu cred în alegeri anticipate în acest moment. În perioada aceasta de criză economică nimeni nu îşi poate permite să mai adauge o criză politică. Cred că trebuie să ne concentrăm pe măsurile de revigorare economică şi conform declaraţiilor specialiştilor vom avea o creştere începând cu a doua jumătate a anului viitor.
Carte de vizită Roberta Anastase
Roberta Anastase este prima femeie din România aleasă preşedinte al Camerei Deputaţilor, eveniment ce a avut loc pe 19 decembrie 2008. Înainte de a ocupa această poziţie, Anastase a reprezentat, ca deputat, judeţul Prahova. Din 2005 în 2008 a fost observator, iar apoi membru al Parlamentului European, fiind afiliată Partidului Popular European – Democraţii Europeni. În noiembrie 2008 a fost realeasă deputat în colegiul electoral 11 (Ploieşti-Vest) din circumscripţia Prahova.
S-a născut la Ploieşti, pe 27 martie 1976. Sociolog de profesie, a urmat cursuri post-universitare în Ştiinţe Politice şi Studii Europene.
Implicarea sa politică datează din 1991: la vârsta de 15 ani a devenit membru al Partidului Democrat.
Adriana Barbu Dănilă
Simion Todoca
Citiți principiile noastre de moderare aici!