După „Conflicte”, „Invenţii” şi „Oameni” care au schimbat lumea, a venit rândul „Evenimentelor” să fie analizate prin prisma impactului avut asupra evoluţiei umane. Acelaşi autor, Rodney Castleden, aceeaşi documentare impresionantă şi acurateţe în analiză, sunt numai câteva argumente care vor face şi din această carte un best-seller, la fel ca cele apărute anterior.
Selecţia evenimentelor s-a făcut după o schemă laborioasă. Însuşi autorul, în „Introducere”, ne dezvăluie o parte dintre eforturile sale:
„Unele evenimente sunt mici ca amploare şi nu au efect perceptibil, precum căderea vecinului meu peste gard. Altele sunt mici ca amploare şi au totuşi efecte pe scară largă, precum mărul căzut pe pământ dintr-un copac în faţa lui Isaac Newton, sau Lee Harvey Oswald, cu mult înainte de Dallas, ratându-şi ţinta în încercarea de a împuşca un politician mai puţin cunoscut. Unele evenimente vor rămâne în mod inevitabil mici ca amploare şi nu le vom întrezări efectele nici măcar cu ajutorul unei analize retrospective. Aşadar, a decela ceea ce este important de ceea ce nu este e o treabă cu mult mai grea decât ar putea crede cititorul, şi aceasta pentru că nu există de fapt niciun eveniment lipsit de importanţă, date fiind, în ultimă instanţă, interconexiunile fiecărui lucru cu toate celelalte”.
Evenimente care au schimbat lumea beneficiază de privirea lucidă şi expunerea concisă a unui mare pasionat de geografie, istorie şi arheologie. Reţeaua fină de conexiuni cauzale este identificată şi urmărită de-a lungul istoriei omenirii până la cele mai recente şi inedite consecinţe.
Rodney Castleden ne poartă cu el, într-un stil antrenant şi plin de vervă, pe ademenitoarele căi ale evoluţiei materiale, spirituale şi filozofice a omenirii, provocându-ne să ne aplecăm cu mai multă atenţie asupra unor momente cruciale din viaţa înaintaşilor noştri, fără de care totul ar fi fost altfel. O lectură fascinantă, care cheamă la reflecţie asupra rolului major al unor evenimente politice, sociale, catastrofe naturale, invenţii, descoperiri, realizări ştiinţifice, artistice, literare.
Structura cărții
Cartea este structurată cronologic, parcurgând perioada lumii antice, evul mediu şi renaşterea, epoca luminilor, secolul al XIX-lea şi lumea modernă până la atentatele din 11 septembrie 2001 şi cutremurul din Oceanul Indian de pe data de 26 decembrie 2004.
Citiți principiile noastre de moderare aici!