Departamentul de Informatică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, organizează, în perioada 28 august – 2 septembrie 2012, la Castelul Universitar Macea, cea de-a IV-a ediţie a Şcolii de vară „Informatica la Castel”.
Deschiderea şcolii de vară a avut loc în data de 28.08.2012, în prezenţa conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universitar, care a transmis salutul conducerii UVVG, lect. univ. dr. Monica Ciobanu, director al Departamentului de Informatică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică a UVVG, conf. univ. dr. Antoanela Naaji, preşedintele comitetului de organizare, elevi, studenţi şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universităţi de Politehnică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Bacău, Târgu Mureş.
Conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universitar, a subliniat că cea de-a IV-a ediţie a Şcolii de vară, intitulată „Informatica la Castel”, are la bază ediţia a X-a din cadrul seminarului de eLearning „Linux şi Mediile Virtuale de Instruire”, care a fost lansat în anul 2003 în urma propunerii de proiect FP6. Datorită acestui seminar, în anul 2005, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a trecut la utilizarea intensivă a platformei MOODLE privind evaluarea cunoştinţelor studenţilor noştri, prin teste online, în mediul virtual. Dacă anul trecut, Şcoala de vară „Informatica la Castel” a fost menţionată în buletinul OSOR ca un important eveniment de promovare a programelor şi aplicaţiilor cu surse deschise, prin grija dl. Sandu Răzvan, zilele trecute, în preajma celei de-a IV-a ediţii, am fost onoraţi de mesajul primit din partea dl. Gijs Hillenius, editorul de ştiri europene de la JoinUp, în care îşi exprimă dorinţa de a participa la ediţia din 2013 a Şcolii de Vară – Informatica la Castel”.
În cadrul secţiunilor şi meselor rotunde ale şcolii de vară se vor dezbate următoarele teme de actualitate: „Modalităţi de promovare a programelor libere cu surse deschise (FLOSS) în România”, „Utilizarea programelor libere în educaţie şi instituţiile publice”, „Programarea pe platforme FLOSS”, „Utilizarea soluţiilor FLOSS în mediul privat”, „Tehnologii web avansate”, etc., completate de laboratoare de instalare Linux, DRUPAL şi Moodle.
Conf. univ. dr. Antoanela Naaji, a precizat: „La cea de-a IV-a ediţie a Şcolii de vară, marcăm despărţirea de subiectul central al ultimelor ediţii, separarea de Moodle, căci gruparea Edu.Moodle.Ro şi-a organizat tot aici, săptămâna trecută, manifestarea înregistrată internaţional sub numele Moodle.Moot Ro. Este deci prima ediţie în care mediile virtuale de instruire şi mai ales Moodle rămân într-un plan secund, programul centrându-se pe problemele generale ale utilizării, dezvoltării şi promovării de sisteme şi programe libere – deschise, fără a uita însă grupul ţintă: elevii, studenţii şi cadrele didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar”.
În programul Şcolii de vară sunt incluse şi activităţi recreative, cu scop educaţional, cum ar fi concursul de fotografie şi prelucrări grafice, dar şi o vizită la Lipova şi Cetatea Şoimoş. „Am încercat să facem o reuniune şi o colaborare între mediul academic şi mediul profesional şi cred că acest lucru este ceea ce ne scoate în evidenţă faţă de alte tipuri de conferinţe şi şcoli de vară. În fiecare an încercăm să aducem la Şcoală de vară „Informatica la Castel” participanţi din toate aceste domenii. Şi la această ediţie avem reprezentanţi ai universităţilor de top din ţară (UPB şi UAIC), care vor împărtăşi din experienţa proprie privind utilizarea sistemelor din familia Linux şi a aplicaţiilor libere, atât în procesul de predare, cât şi la lucrările de laborator”, a subliniat conf. univ. dr. Antoanela Naaji.
Citiți principiile noastre de moderare aici!