JA. Domnule vicepreşedinte, v-aş propune să începem interviul nostru cu două domenii de maximă actualitate pentru dezvoltarea economică a judeţului nostru, mai ales că ambele intră în sfera dumneavoastră de activitate: agricultura şi turismul…
A.Ţolea: Mi-aş permite chiar să extind aria de cuprindere a întrebării dumneavoastră, deoarece consider că cele două domenii la care vă referiţi sunt extrem de importante pentru strategia economică a întregii ţări, nu numai a judeţului nostru. Dacă ar fi să facem o analiză obiectivă în ceea ce priveşte migrarea capitalului economic în funcţie de realizarea unui profit cât mai mare pentru investitori, atunci constatăm că firme de anvergură, precum NOKIA sau RENAULT – ca să dau doar două exemple de notorietate – se pot deplasa oricând înspre ţări mai puţin dezvoltate, unde salariile angajaţilor sunt cu mult mai mici decât la noi. Nu la fel stau lucrurile cu investiţiile din agricultură sau din turism care – indiferent de natura acţionariatului – rămân la noi în ţară. Or, din acest punct de vedere, cele două domenii despre care vorbim dobândesc o importanţă strategică deosebită, deoarece acestea nu pot să fie delocalizate sau destructurate.
JA. Şi aşa ajungem, domnule vicepreşedinte, la constituirea şi funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, activitate de care v-aţi ocupat direct la nivelul judeţului nostru. În ce stadiu se află astăzi GAL-urile arădene?
A.Ţolea: Suntem în faza semnării contractelor de finanţare pentru cele patru Grupuri de Acţiune Locală: Lunca Mureşului, Podgoria Miniş – Măderat, Valea superioară a Crişului Alb şi Microregiunea Crişurilor Alb şi Negru. Valoarea totală a fondurilor atrase pe cele patru GAL-uri se ridică la aproximativ 12 milioane de euro, iar activitatea propriu-zisă am demarat-o la începutul anului trecut. Într-adevăr, am coordonat personal această activitate, care se înscrie în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2007-2013, derulat prin Ministerul Agriculturii, Axa 4, Programul Leader. Practic, aceste Grupuri reprezintă veritabile parteneriate public-private, la ele participând atât administraţiile publice locale, cât şi ONG-uri, persoane fizice, fermieri, ba chiar şi o Universitate (UAV).
JA. Aţi constituit patru GAL-uri la nivelul judeţului Arad şi aţi reuşit să le faceţi pe toate patru eligibile. Cu alte cuvinte, un procent de reuşită de sută la sută…
A.Ţolea. Într-adevăr, am reuşit această performanţă deosebită de a obţine patru dintre cele optzeci de GAL-uri selectate la nivel naţional, iar acest succes se datorează în primul rând muncii în echipă şi seriozităţii celor care s-au implicat alături de noi. Vreau să menţionez că cele patru GAL-uri acoperă cam 75 la sută din teritoriul judeţului nostru şi toate cele patru dosare de fundamentare pe care le-am depus conţineau între 800 şi 1.000 de pagini fiecare. Altfel spus, o muncă susţinută, dar şi o satisfacţie deosebită. Mai ales acum, când ne pregătim să semnăm finanţarea pentru fiecare GAL.
JA. La cât se ridică finanţarea pentru fiecare grup şi care sunt domeniile prioritare pentru care se pot depune proiecte de către cei interesaţi?
A.Ţolea. Fiecare GAL va avea la dispoziţia 2,85 milioane euro până în 2013, iar în perioada 2014-2020 cuantumul finanţării va creşte. Referitor la domeniile prioritare pe care le avem în vedere, acestea sunt modernizarea exploataţiilor agricole, instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, încurajarea activităţilor turistice etc. Precum vedeţi, toate aceste domenii vizează – în linii mari – agricultura şi turismul. Dar, aş mai vrea să lămuresc un aspect, pentru informarea corectă a tuturor celor interesaţi. Grupurile de Acţiune Locală sunt extrem de importante pentru fiecare zonă, deoarece, până la constituirea acestora, proiectele care erau depuse pentru finanţare concurau la nivel naţional. Prin urmare, proiectele mici nu prea aveau nici o şansă de a deveni eligibile. Acum, proiectele se depun la nivel zonal, pe fiecare GAL în parte, iar şansele de reuşită sunt mult mai mari. Pe de altă parte, fiecare zonă are specificitatea ei şi chiar de la constituirea Grupurilor de Acţiune Locală am avut în vedere această realitate. Am făcut analize de risc şi de potenţial, am analizat oportunităţile şi necesităţile fiecărei zone şi în parte, astfel încât fermierii, persoanele fizice, agenţii economici, ONG-urile sau autorităţile publice locale să poată accesa cât mai uşor aceste fonduri atât de necesare pentru dezvoltarea economică a judeţului nostru. Una peste alta, vorbim despre o abordare concretă şi responsabilă care, iată, aduce încă 12 milioane de euro pentru comunităţile rurale din judeţ. Bani care se vor regăsi, în investiţii, în locuri de muncă şi, în final, în prosperitatea cetăţenilor din judeţul nostru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!