Şcolile arădene au mare de nevoie de reparaţii. Cea mai nouă clădire în care funcţionează o unitate de învăţământ la Arad este construită în 1987! Actul de învăţământ în Arad se desfăşoară, ce-i drept, în nu mai puţin de 178 de clădiri care aparţin domeniului public. Doar că istoria a făcut ravagii prin clădirile cu pricina. O parte dintre clădirile instituţiilor de învăţământ sunt construite în perioada 1900 – 1940, potrivit datelor furnizate de departamentul de specialitate din cadrul Primăriei, în aceste clădiri funcţionând principalele licee şi grădiniţe cu program normal din oraş. Celelalte clădiri au o vechime de aproximativ 25 – 40 de ani şi sunt, în general, gazdele şcolilor generale şi grădiniţelor cu program prelungit.
Doar opt!
Pe lista unităţilor de învăţământ care sunt incluse pe lista de reparaţii, în bugetul local, se regăsesc însă doar opt şcoli! Este vorba despre Grădiniţa PN 14 de pe strada Cardoş, respectiv PN 29, de la IAS Mureş – unde se fac reparaţii interioare şi exterioare. La Grădiniţa PP23 de pe strada Steagului se face izolarea tavanelor, la Şcolala Generală 3 de pe Oituz – reparaţii la sala de sport, la Şcoala Generală 10 de pe Grădinarilor – reparaţii împrejmuire şi poartă, la Şcoala Generală 20 de pe Posada – reparaţii la instalaţia de înclăzire, Liceul Pedagogic – reparaţii grupuri sanitare şi reparaţii interioare, respectiv, la Colegiul Economic – reparaţii la acoperiş.
Instalaţii şi avarii
„Deşi până în prezent s-a intervenit la aceste clădiri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii interioare, în vederea obţinerii autorizării funcţionării acestora încă mai este necesară alocarea fondurilor pentru lucrări de reparaţii, astfel încât să fie îndeplinite noile cerinţe ale legislaţiei”, se precizează într-un raport întocmit de Serviciul reparaţii şi întreţinere imobile din cadrul Primăriei.
Nici cu încălzirea imobilelor şcolare nu stăm neapărat bine. Parte dintre unităţile de învăţământ se încălzesc cu cazane cu gaz metan. Conform legii, cazanele şi instalaţiile trebuie autorizate ISCIR, perioada de valabilitate fiind de 2 ani. Totodată, Primăria are încheiate contracte de service şi întreţinere a acestora. Municipalitatea a pus deoparte şi o importantă sumă de bani pentru plata viitoarelor avarii care s-ar putea produce la instalaţiile termice, sanitare sau electrice din şcoli.
Reparaţii de 410.000 lei
Pentru reparaţiile la clădirile în care funcţionează unităţile de învăţământ, în bugeul local pe 2010 a fost alocată suma de 410.000 lei, dintre care 305.000 lei vor merge spre unităţile de învăţământ gimnazial, 50.000 la licee şi 55.000 lei la învăţământul preşcolar. La capitolul „avarii”, s-au pus deoparte, în buget, nu mai puţin de 300.000 lei, iar pentru iluminat, încălzit, consumul de gaz, autorizare ISCIR şi verificarea cazanelor s-au alocat 110.000 lei.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!