Acesta a făcut o prezentare amplă a ceea ce ar însemna pentru Arad ridicarea fântânii de 5 milioane de euro pe Mureş, explicând atât impactul financiar, cât şi cel asupra ecosistemului şi vieţii sportive.
Impact economic
„Mega-fântâna mega-primarului este o construcție total neavenită pe Mureș, într-o zonă dragă arădenilor, între podul Decebal și accesul pe pontoane în Ștrandul Neptun. Amplasamentul ocupat ar fi de 100x30m, fântâna ar urma să aibă 316 jeturi de apă și 2 tribune. Costurile întregii investiții, conform Studiului de Fezabilitate supus votului CLM, se ridică la 5 milioane de euro, cu mult peste creșterea de taxe pe care o suportă arădenii datorită deciziei de mărire a impozitelor. Practic, creșterea taxelor locale servește doar unui obiectiv megaloman și inoportun”, a punctat Claudiu Cristea.
Partea estetică
În ceea ce priveşte aspectul viitoarei investiţii, Claudiu Cristea susţine că s-a consultat cu mai mulţi arhitecţi iar conculzia a fost că: „Obiectivul este un kitsch care are mare succes în estul Turciei și în Ucraina. Întreg peisajul cursului Mureșului va fi alterat de acest obiectiv producându-se o schimbare a aspectului deja consacrat al promenadei și firului Mureșului”.
Se iau măsuri
Mişcarea arădeană va urma să sesizeze Garda de Mediu, Apele Române dar şi Comisia Mixtă Hidotehnică Româno-Ungară în ceea ce priveşte ridicarea fântânii arteziene. De asemenea, vor mai fi sesizate Ministerul Sportului, federaţiile sportive şi Comitetul Olimpic.
Minus pentru sportivi
Mişcarea arădeană susţine şi că ridicarea fântânii arteziene ar aduce daune majore practicanţilor de sporturi nautice în Arad. „Tradiția sporturilor nautice arădene nu are nevoie de prea multe prezentări. Zona amplasamentului are o lungime de 480 m, iar pistele de verificare și de antrenamente de viteză nu pot fi efectuate decât aici. Restul buclei Mureșului nu mai oferă condiții adecvate pentru canotori”, explică societatea civilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!