Ultimele trei zile ale lunii mai au adus „Sărbătoarea Pomului de Mai”- în limba germană „Maibaumfest”- la Sântana, manifestare interculturală din zestrea şvabilor sântăneni.
Acest proiect cultural s-a bucurat de sprijin financiar din partea Centrului Cultural Judeţean Arad, a fost depus de Asociaţia „Prietenii Şcolii” şi organizat de Şcoala Generală „Sfânta Ana” Sântana, în colaborare cu Forumul German şi Primăria Oraşului Sântana, ca dovadă a atenţiei de care se bucură cultura tradiţională în oraşul nostru.
Manifestarea a devenit eveniment intercultural de amploare regională, la care, împreună cu minoritatea germană şi comunitatea din Sântana, participă formaţii artistice din regiunea Banat: fanfara din Nădlac, ansamblul „Busuiocul” din Caporal Alexa, formaţia de dansuri germane „Banat Ja” din Aradul Nou, echipa de dansuri a Şcolii Generale Gelu din judeţul Timiş, reprezentanţii Forumului German din Sântana, Arad, Timişoara, reprezentanţii Consiliului Local din Sântana, a Consiliului Judeţean Arad, I.Ş.J. Arad, numeroase feţe bisericeşti.
Şcoala Generală „Sfânta Ana” Sântana a preluat organizarea acestui eveniment intercultural de 12 ani, respectând cu stricteţe tradiţia: pregătirea costumelor (confecţionare, spălare, apretare cu aproximativ 2 luni înainte, de către bunicile cu experienţă), repetiţii la cântecele şi dansurile specifice, pregătirea tombolei şi licitaţiei (a pomului şi mieilor), aducerea pomului şi împodobirea lui (sâmbăta dinaintea manifestaţiei).
În acest an, pentru a încuraja pastrarea cântecelor tradiţionale populare germane, Fundaţia Donauschwäbischen Kulturstiftung din Germania, l-a susţinut pe referentul cultural, profesor de muzică de origine sântăneană, Anton Bleziffer, să activeze pe durata întregii luni mai în şcoală şi în comunitate.
Perechile de dansatori s-au întâlnit duminică, în jurul orei 15 în incinta secţiei germane a şcolii, pentru a îmbrăca portul german tradiţional de Maibaum, după care a urmat parada în centrul oraşului, fiind însoţiţi de muzica de marş a fanfarei din Nădlac. A urmat slujba în cinstea Maici Domnului la Biserica Romano-catolică „Sfânta Ana”, iar pe urmă cele peste 80 de perechi de dansatori s-au îndreptat pe ritm de marş şi au dansat în jurul pomului de mai (un pom imens împodobit cu flori, frunze şi panglici), s-a licitat mielul şi pomul şi s-au vândut bilete pentru tombola, în vederea câştigării celui de-al doilea miel.
Câştigătoarea mielului prin extragere la tombolă este Simina Dragoş din Olari, pomul licitat a revenit domnului Johann Henger, iar cel de-al doilea miel a fost licitat şi câştigat de Andreea Henger.
Sărbătoarea s-a finalizat abia în seara zilei de luni, 31 mai, în curtea gospodarului Johann Henger, unde a fost dus pomul câştigat, pentru a-i încălzii casa în iarna viitoare.
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!