Despre festival, despre lumea teatrului şi evident despre „Marele Închizitor”
JA: Suntem aproape la mijlocul festivalului, dumneavoastră aţi fost din prima zi a acestui festival şi până acum. Cum simţiţi pulsul acestui eveniment cultural arădean?
Victor Rebengiuc: Festivalul mi se pare că este un lucru deosebit, sălile sunt pline, publicul arădean este interesat de festival şi asta e un lucru bun, acesta e de fapt scopul festivalului, să aducă cât mai mult public în sălile de spectacol. E un lucru îmbucurător.
JA:Cum vi s-au părut spectacolele de până acum?
Asupra calităţii spectacolelor nu mă pot pronunţa eu, nu am calitatea necesară de a emite opinii referitoare la calitatea artistică a spectacolelor..
JA: Să ne întoarcem atunci la „Legenda Marelui Închizitor”. Ce credeţi că fascinează atât de mult la acest spectacol, e totuşi un monolog care are la bază un text greu, dificil de înţeles, cel puţin nu în primă audiţie.
Victor Rebegiuc. Da, e un text greu dar în care se spun nişte adevăruri. E un text la care merită să ne gândim după ce îl auzim, să mai venim o dată la spectacol, dacă mai avem posibilitatea şi să-l mai ascultăm.Trezeşte ceva în conştiinţa noastră ne ajută să ne dăm seama pe ce lume trăim, lânga cine trăim.
JA: Cineva din sală spunea că acest rol nu va mai putea fi jucat de altcineva, într-un fel vă aparţine…
Nu, nu-i adevărat. Nimeni nu poate să pună ştampila pe un rol şi să rămână al lui pentru totdeauna. Daţi acest rol lui Zoltan Lovas, să vedeţi ce minuni va face. Încercaţi…
JA: Credeţi că tinerii actori de azi se vor ridica la nivelul generaţiei dumneavoastră, considerată o generaţie de aur a teatrului românesc?
Victor Rebegiuc: Eu cred că acest lucru depinde de ei, nu de noi. Nu pot să trag de ei, trebuie să se ridice singuri. Eu aştept acest lucru de la ei şi îmi doresc şi le doresc ca ei să se ridice cât mai sus pentru că teatrul românesc are nevoie de valori.
JA: Ce le lipseşte, munca, strădania?
Nu ştiu ce le lipseşte, poate nu au pasiune suficientă pentru teatru, poate consideră că e mai important să facă bani mai întâi şi se împrăştie în diferite alte lucruri. Poate se vor apuca apoi serios de teatru. Eu sper…
Date biografice
A absolvit UNATC „I. L. Caragiale” Bucureşti în 1956, clasa prof. Aura Buzescu şi Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra Bucureşti din 1957. Joacă însă şi în spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.
A fost rector al UNATC „I. L. Caragiale” Bucureţti în perioada 1990-1996.
A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998.
Este căsătorit, din 1965, cu actriţa Mariana Mihuţ şi au împreună un fiu, Tudor.
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!