D-le preşedinte, aţi promis că, dacă veţi fi ales, veţi schimba radical faţa PNL Arad. S-a schimbat ceva?
Cristina: Eu zic că s-au schimbat multe, dar mai întâi aşi dori să precizez că evoluţia organizaţiei judeţene nu mi se datorează exclusiv mie, ci şi echipei cu care muncesc.Vedeţi dumneavoastră, înainte se vorbea despre echipa lui cutare sau cutărică, acum este vorba despre echipa PNL Arad. Aceasta s-a putut forma în momentul în care liberalii arădeni au fost lăsaţi să-şi aleagă singuri liderul, fără ca diverse tabere de la Bucureşti să facă presiuni în favoarea taberelor locale, a bisericuţelor care se războiau între ele. Fără îndoială, este şi meritul preşedintelui Crin Antonescu, care a înţeles la modul just ce atitudine trebuie să adopte, dar este în primul rând meritul liberalilor arădeni. Cei care, înainte de Conferinţa Judeţeană, mizau pe faptul că în PNL Arad va continua starea conflictuală, au toate motivele să fie dezamăgiţi. Şi, ca să fie clar, mă refer în special la cei dinafara partidului.Tot ce s-a făcut bine în şi pentru organizaţie a fost şi este posibil pentru că nu mai există acele bisericuţe, ba chiar găşti- cum se exprimau veteranii mai radicali ai partidului- care întreţineau o atmosferă de dezbinare, de multe ori chiar conflictuală. Acum, aşa ceva nu mai există, toţi cei din echipă ne-am înhămat la o treabă extrem de grea, detronarea puterii locale portocalii. Cu toţii suntem decişi să scoatem Aradul de sub această dominaţie nocivă. De aici provine şi determinarea noastră, de la faptul că nu ne gândim doar cum să facem ca să ajungem noi la putere, ci dorim în primul rând ca Aradul să aibă o administraţie alcătuită din arădeni, oameni care cunosc oraşul şi pe cetăţenii săi, care cunosc realităţile din judeţ.
Vreţi să spuneţi că PDL-iştii nu cunosc judeţul?
Cristina : Nu spun că nu îl cunosc, numai că una este să îţi pese de municipiu şi de judeţ şi alta este să le tratezi ca pe propriile moşii. Asta este diferenţa între actuala putere şi USL, între actuala administraţie, centrală şi locală şi cea pe care vrem să o aducem: noi vrem să conducem ţara, să o guvernăm, ei vor doar să o stăpânească. Din păcate, PDL Arad este cea mai puternică organizaţie a lor din ţară, aşa că puteţi să vă faceţi o imagine despre amploarea dictaturii portocalii şi despre dimensiunea eforturilor pe care va trebui să le facem ca să schimbăm starea de fapt. Tocmai acest aspect vine să justifice necesitatea funcţionării Uniunii Social Liberale la cote maxime. Poate că în alte judeţe ar fi mai productiv ca partidele din USL să meargă separat în alegeri, însă la Arad este nevoie de toate forţele reunite, de renunţarea la orgolii şi concentrarea pe obiectivul prioritar, răsturnarea PDL de la putere. Când spun prioritar, mă refer la ordinea cronologică, pentru că prioritatea politică este- aşa cum am mai spus- asigurarea unei administraţii care să-şi facă datoria faţă de cetăţean. Aceasta, însă, nu se poate realiza dacă nu demolăm, mai întâi, actuala administraţie.
Vreţi să spună pedeliştii că mergeţi numai pe demolare, în loc să construiţi?
Cristina : Da, mergem pe demolarea administraţiei lor, nu pe ceea ce s-a făcut pentru cetăţean.Vom continua toate proiectele bune, cu diferenţa că arădenii nu vor mai fi obligaţi să plătească dublu sau triplu, pentru lucrări făcute de mântuială şi pentru a umple buzunarele clientelei politice. Nu îi vom împovăra cu împrumuturi exorbitante pentru realizarea unor obiective care nu sunt prioritare. Este absurd să te împrumuţi ca să-ţi cumperi farfurii de porţelan de Saxa şi tacâmuri de argint şi să-ţi rămână bani doar pentru o ciorbă de ştevie şi cartofi fără carne. Luxul este bun doar pentru cei care şi-l permit, însă este extrem de grav atunci când luxul afişat este folosit ca paravan pentru jefuirea banului public. Şi mai grav este ca, în scopuri electorale, să angajezi datorii publice, pe care va trebui să le plătească următoarea administraţie. Este şi imoral şi contraproductiv. În opinia mea, atât în administraţia locală cât şi în cea centrală, orice investiţie de lungă durată ar trebui aprobată doar cu unanimitate de voturi şi în urma unui referendum.
Până atunci, însă, mai trebuie să şi câştigaţi alegerile. Ce şanse aveţi?
Cristina : Foarte mari. Celor sceptici, care îl citează pe preşedintele PSD, Victor Ponta, spunând că PDL va rămâne, eventual, doar cu Aradul lui Falcă, le spun că Ponta a folosit cuvântul „eventual”şi că a dat această declaraţie atunci când Uniunea Social Liberală era doar în faza de declaraţii de bune intenţii. Or, acum, situaţia este cu totul alta. Sunt convins că şi Victor Ponta a început să-şi schimbe părerea după ce a aflat despre victoria zdrobitoare a USL la alegerile locale de la Seleuş sau despre scorul de 61% în favoarea noastră în sondajul de la Lipova, ca să nu mai vorbesc despre înfrângerea umilitoare a PDL Arad la congresul lor. Sunt doar primele semne că dictatura portocalie la Arad se apropie de sfârşit.
simion.todoca@informmedia.ro
Ioan Cristina, preşedinte PNL Arad
Ioan Cristina, rezerva lui Jurcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!