Nici un vot împotrivă, nici un comentariu şi nici un amendament. Consilierii municipali au refuzat luni, în corpore, ca Aradul să devină, aşa cum scriam la momentul la care am anunţat intenţia celor de la ASA, groapa de gunoi a ţării. Primăria le-a propus luni aleşilor, într-o şedinţă extraordinară CLM, „respingerea solicitării nr. 63576/23.09.2011 privind depozitarea în depozitul conform a deşeurilor nepericuloase colectate de S.C. A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L din afara judeţului Arad”.
Proiectul s-a ales rapid cu unanimitate din partea aleşilor. În urmă cu mai bine de o lună, Jurnal arădean anunţa faptul că reprezentanţii ASA s-au adresat instituţiilor de mediu din Capitală pentru a obţine un acord de colectare a deşeurilor din mai multe zone ale ţării. Pe atunci, frica oficialilor arădeni era legată de faptul că gunoiul produs în alte judeţe va ajunge la Arad, unde ASA deţine deponeul ecologic. Primarul Falcă a precizat fără rezerve că se va împotrivi acestui demers.
Justificarea votului
Primăria şi-a justificat propunerea făcută aleşilor, de respingere a cererii ASA, prin faptul că „obiectul contractului de concesiune nr. 6863/25.07.2002 este activitatea de neutralizare a deşeurilor urbane din municipiul Arad şi ulterior, prin încheierea actului adiţional nr. 8/08.10.2009 la contractul de concesiune, părţile semnatare au convenit extinderea la întregul judeţ a ariei de pe care se acceptă depozitarea deşeurilor municipale colectate”. Lărgirea ariei de colectare, dublată de depozitarea deşeurilor din alte judeţe în groapa ecologică de gunoi de la ieşirea din Arad nu este însă pe placul autorităţilor locale.
Totul pentru judeţ
În raportul de specialitate se mai arată faptul că, în contractul de concesiune încheiat cu S.C. A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L, societatea are obligaţia de a neutraliza deşeurile colectate de pe raza municipiului Arad în totalitate, pe perioada derulării contractului, în regim de continuitate şi permanenţă, având în vedere şi posibilitatea creşterii cantităţii de gunoi”, dar şi faptul că „A.S.A. are obligaţia obţinerii acordului concedentului pentru depozitarea de deşeuri din exteriorul suprafeţei administrative a municipiului Arad la noul depozit ecologic realizat în cazul în care această cantitate depăşeşte 20.000 tone/an“. Acord pe care ASA nu l-a primit.
Prin actul adiţional nr. 4/21.12.2005 la contractul nr. 6863/2002, Municipalitatea s-a angajat doar să susţină Planul Naţional de Management al Deşeurilor, depozitul ASA fiind declarat depozit regional pentru judeţul Arad.
În 2009, printr-o hotărâre CLM, luată după depunerea proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad“, contractul cu ASA a fost ajustat printr-un act adiţional potrivit căruia „aria de depozitare a deşeurilor municipale în depozitul ecologic ASA se extinde pe întreg Judeţul Arad”. Acolo de precizat, din start, faptul că „operatorul depozitului ecologic nu poate refuza preluarea deşeurilor de la nicio staţie de transfer din Judeţul Arad“. Nici un cuvânt însă despre restul ţării.
Probleme la contract
Ca de final, în raportul de specialitate ce a însoţit hotărârea votată luni de aleşi se mai arată că „în acest condiţii, considerăm că depozitarea în depozitul conform a deşeurilor nepericuloase colectate din afara judeţului Arad ar determina imposibilitatea desfăşurării în bune condiţii a contractului nr. 6863/2002 pe durata de 20 de ani, durată care se poate prelungi de drept cu o perioadă de 10 ani”.
adriana-barbu@informmedia.ro
Gunoiul aradenilor, la ora contractelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!