Ilie Şerbănescu a vorbit în exclusivitate pentru Jurnal arădean despre situaţia actuală a României.
Care sunt şansele ca economia româmească să înceapă să-şi revină de anul viitor? Despre ce perspective putem vorbi?
ŞERBĂNESCU: Părerea mea este că nu poate să-şi revină de anul viitor, din două motive foarte simple. Unul este acela că în timp ce în 2010 scăderile de salarii şi deci de consum au operat doar jumătate de an, în 2011 vor opera întregul an. În aceste condiţii, impactul pe consum va fi mai sever decât în 2010. În al doilea rând, ce s-a întâmplat de fapt în 2010 ne arată despre ce e vorba.
În 2010, într-un mod remarcabil, exporturile au recuperat şi au depăşit nivelurile de dinaintea crizei, dar, în ciuda acestui lucru, economia a dat înapoi. Acest fapt a arătat că ceea ce poate tracta Occidentul, care a revenit, din România e o parte foarte mică, şi că grosul depinde de ce se întâmplă pe plan intern. Iar pe plan intern se întâmplă prost. Şi atunci, faptul că eventual Occidentul ar continua să-şi revină mai serios şi ar urma să mai tragă din România, nu mai are ce trage, că de fapt a tras ce a avut de tras în 2010. Restul depinde de ce se întâmplă în România, unde nu prea se întâmplă bine.
În 2009 s-a vorbit mult despre anul crizei, în timp ce pentru 2010 se spunea că se va ieşi din recesiune…
ŞERBĂNESCU: Acestea sunt simple poveşti politice.
Dar, practic, la nivel de Arad, în 2009, nu ne-am confruntat cu insolvenţe sau falimente ale firmelor mari, însă acum în a doua parte a lui 2010 au început să apară tot mai multe cazuri.
ŞERBĂNESCU: Păi, atunci s-a mai trăit din cheag. Acum, a dispărut cheagul şi este firesc să se întâmple aşa, iar în 2011 va exista un cheag şi mai mic. Aceasta este explicaţia. Nu ţine de politică.
Pe plan de fiscalitate, ce măsuri credeţi că s-ar impune în perioada următoare?
ŞERBĂNESCU: Nu se poate face nimic. Acestea sunt poveşti, iarăşi e politică. Că reducem, aceştia de la putere spun că reduc, ceilalţi lasă că rezolvăm noi totul. Poveşti. În actualul context, cel mai înţelept lucru e să nu se mai umble la fiscalitate, încă un timp. Iar povestea asta că dacă reducem acum îşi revine economia, nu este reală. Înainte de a reduce, de a-şi face un eventual efect care nu este foarte sigur, o reducere de fiscalitate reduce bugetul, încasările la buget, şi pune bugetul într-o situaţia şi mai grea decât este deja şi atunci va fi obligat să reacţioneze cu ceva şi nu poate fi decât o nenorocire.
Dat fiind faptul că vă aflaţi la Arad pentru a participa la o conferinţă pe tema creditelor şi a microfinanţărilor, care este practic situaţia întreprinzătorilor şi a instituţiilor de creditare?
ŞERBĂNESCU: Eu sunt împotriva băncilor, nu în general, ci a ceea ce fac băncile. Faptul că am ajuns aici este pentru că sunt un suporter al activităţii de microfinanţare. Cred că microfinanţarea este un lucru bun din două puncte de vedere. În primul rând, se ştie microfinanţările nu sunt în favoarea băncilor, ele sunt eliminate de bănci. Băncile nu se uită la aşa ceva. E păcat. Şi doi: această mircofinanţare este pentru afaceri, nu pentru consum. Nenorocirea este că noi am ajuns unde am ajuns din cauza creditului de consum, nu din cauza creditului în general.
Dacă e să ne referim strict la situaţia Aradului, la creditele în lei, cele acrodate pentru consum sunt în procent de peste 85%.
ŞERBĂNESCU: Pe plan de naţional procentul ajunge la 70%.
În loc de încheiere, aţi putea să le daţi întreprinzătorilor un sfat?
ŞERBĂNESCU: Nu am sfaturi, întreprinzătorii din păcate nu se pot ajuta decât singuri.
Carte de vizită
Ilie Şerbănescu s-a născut în data de 19 iulie 1944. A absolvit Academia de Studii Economice, Bucureşti, devenind doctor în economie în anul 1978. Este autor al „Corporaţiile transnaţionale” (1978), „Terra portret în alb-negru” (1980), „Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale” (1994), „Manifestul partidului imobilist” (1996), precum şi a peste 1.500 de articole şi studii asupra reformei din România. A fost ministru al Reformei în cabinetul condus de Victor Ciorbea.
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!