6000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar din judeţele Satu Mare şi Arad au oportunitatea de a se forma în vederea creşterii competenţelor profesionale, graţie demarării unui proiect cofinanţat din Fondul Social European.
I.Ş.J. Satu Mare în parteneriat cu I.Ş.J. Arad, C.C.D. Satu Mare, C.C.D. „A. Gavra” Arad, a început implementarea proiectului intitulat „Paşaport pentru catedră” – POSDRU/87/1.3/S/54562, proiect selectat spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU) şi cofinanţat din Fondul Social European. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani (01.12.2010-30.11.2013) şi are o valoare totală de 20.941.254,40 lei.
Proiectul – lansat, azi, de IŞJ şi CCD Arad, în sala festivă a Colegiului Naţional „M. Nicoară”, lansare la care au participat directorii şcolilor din judeţ – are o anvergură naţională, deoarece implementează politica de formare a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Totodată are o anvergură multiregională deoarece îşi propune dezvoltarea unei reţele multiregionale de formare iniţială şi continuă a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar în vederea creşterii competenţelor profesionale a cadrelor didactice.
Parcurgerea modulelor de formare va fi realizată atât prin formare faţă în faţă cât şi prin formare la distanţă (aproximativ 20% din numărul total de ore), ceea ce presupune dezvoltarea unui portal care să permită derularea procesului de e-learning a cadrelor didactice. Rezultatul aşteptat al proiectului este creşterea capacităţii cadrelor didactice de a dezvolta un proces de predare-învăţare modern, activ participativ, centrat pe dezvoltarea de competenţe.
Proiectul îşi propune să abordeze şi problema formării debutanţilor prin dezvoltarea unui program de formare integrat a mentorilor şi debutanţilor, care demarează cu formarea de mentori urmată de formarea debutanţilor şi activităţi de mentorat în conformitate cu etica profesională şi principiile unei educaţii de calitate proprii mileniului III.
Module tematice de formare
În cei trei ani se vor desfăşura activităţi şi programe de formare adresate cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pe module tematice: Formarea competentelor IT- certificare paşaport de conducere a calculatorului; Proiectarea şi implementarea curriculum-ului centrat pe competenţe; Managementul clasei – gestionarea situaţiilor de criză; Metode interactive de predare-învăţare.
„Comcomitent cu lansarea de la Arad a avut loc şi lansarea proiectului la Satu Mare” (Mirela Aldescu)
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!